12 Kasım 2015 Perşembe

20 bin askerle Kilis Karkamış'tan harekât


20 bin askerle Kilis Karkamış'tan harekât

Yapılacak bir kara harekâtında Kilis-Karkamış hattından Suriye topraklarına 20 bine yakın askerin ve yüzlerce zırhlı aracın geçmesi gündeme gelecek. Kara birliklerine İncirlik’ten kalkan F-16’lar destek verecek.
 
Ankara’dan en üst düzeyde Suriye’ye kara operasyonuyla ilgili açıklamalar devam ediyor. Açıklamalar, Cerablus bölgesine ABD ile yapılacak ortak bir operasyona dikkat çekiyor. Ankara, 2011’de başlayan savaşın neredeyse başından beri Suriye’de kara ve hava operasyonu dahil bütünlüklü bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Uluslararası alanda uçuşa yasak ve güvenli bölge çağrıları yaparak Suriyeli göçmenlerin geri dönüşü için alan yaratılması gerektiğini savunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Hava operasyonları yeterli değil. Kara gücünü hep birlikte konuşmalıyız” açıklamasıyla birlikte gözler Suriye’ye yönelik olası kara harekâtı seçeneklerine çevrildi.
 
F-16 DESTEĞİYLE KARA OPERASYONU
 
Olası bir kara harekâtında Kilis-Karkamış hattından Suriye topraklarına 20 bine yakın asker ve yüzlerce zırhlı aracın geçmesi gündeme gelecek. İncirlik’ten kalkacak F-16’lar kara birliklerine hava desteği vererek alan açacak. “Nokta operasyon” ihtiyaçları ise Sikorsky helikopterlerle düzenlenecek uçar birlik harekâtına özel birliklerin de katılımıyla karşılanacak. Ankara, kara harekâtının tek taraflı olarak Türkiye tarafından değil, uluslararası koalisyon ile birlikte yürütülebileceğini değerlendiriyor. Ancak koalisyon destek vermezse, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) sınıra yakın IŞİD unsurlarını hava operasyonları ve topçu atışıyla süpürecek. Hedef, sınırın Suriye tarafında IŞİD’den arındırılmış bir “güvenli bölge” oluşturulması ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin bu bölgeye yerleştirilmesi.
 
 
SINIRDA 55 BİN ASKER VAR
 
TSK, Suriye sınırında halen 55 bin asker ile 500 zırhlı araç bulunduruyor. Uluslararası koalisyonun ortak kara harekâtına karar vermesi halinde, sınırdaki güçler takviye edilecek. Ankara’nın önerisi Cerablus-Azez hattında 110 km’lik IŞİD’den arındırılmış bölge oluşturulması. Kara harekâtıyla bölgenin IŞİD’den temizlenmesi ve bu alanlara PYD dışındaki muhaliflerin, özellikle de Türkmenlerin yerleştirilmesi. Böylece bölgede demografik yapının korunması. Suriye sınırının 15 km kadar içine girilecek bir kara harekâtının başarıya ulaştırılabilmesi için 4 tugay (20 bin asker) güç kullanımına ihtiyaç olduğu değerlendiriliyor.
 
TEK TARAFLI OPERASYON
 
Ankara’nın önerisine uluslararası destek sağlanamazsa, Türkiye’nin tek taraflı ve “sınırlı” bir kara operasyonu düzenlemesi seçeneği de masada duruyor. Ancak bu tip bir kara harekâtının, sınır ötesine komando, piyade ve zırhlı birliklerin gönderilmesinden ziyade, IŞİD mevzilerinin sınırı geçmeden topçu ateşiyle vurulması şeklinde icra edilmesi yüksek olasılık. Fırtına obüslerinin etkin gücü kullanılarak Suriye’nin 40 km derinliğine kadar belirlenen hedeflerin vurulabileceği değerlendiriliyor.
 
HAVA HAREKÂTI HIZ KESMEYECEK
 
Bu süreçte Hava Kuvvetleri operasyonları da artarak devam edecek. 24 Temmuz’da ABD ile mutabakat sağlanmasından bu yana Suriye topraklarındaki IŞİD unsurlarına yönelik 10’dan fazla sayıda hava harekâtı gerçekleştirildi. Hava harekâtıyla vurulan 30’a yakın hedef Suriye’deki yerel unsurlardan elde edilen bilgiler ışığında belirlendi. Belirlenen koordinatlara ABD ile “çapraz teyit” mekanizması işletildikten sonra bomba atıldı. Hava harekâtının uluslararası koalisyonla eşgüdüm içerisinde devam ettirilmesinde sorun bulunmadığı vurgulandı.
 
 
Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugayı’ndan yola çıkan çok sayıda zırhlı personel araçları öğle saatlerinde Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’ne ulaştı. Aralarında tankların yüklendiği TIR’ların da yer aldığı onlarca araç konvoy halinde Mardin’e doğru ilerledi.