15 Haziran 2015 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

15 Haziran 2015, Pazartesi
Anıtkabir Komutanlığı, Anıtkabir Derneği ve Anadolu Fotoğraf Derneği tarafından Anıtkabir'i fotoğraflarla geniş halk kitlelerinin gündemine sunmak maksadıyla ortaklaşa düzenlenen fotoğraf yarışması 20 Mayıs 2015 tarihinde sona ermiştir.
Yarışmaya katılan 248 yarışmacının toplam 992 eseri, 23 Mayıs 2015 tarihinde Anıtkabir'de toplanan juri heyeti tarafından değerlendirilmiş ve dereceye giren eserler belirlenmiştir. Toplam 32 eser ödüle layık görülmüştür.
Fotoğraf yarışması ödül töreni, 15 Haziran 2015 tarihinde saat 18:00’de basına açık olarak Anıtkabir’de icra edilecektir.


Osmaniye Salih Bahçeli İlkokulu 2/A sınıfı öğrenci ve velileri tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet ÖZEL’e geçmiş olsun dileklerini içeren bir mektup gönderilmiştir.
05 Haziran 2015 tarihinde 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutan Yardımcısı Tank Kurmay Albay Şefik ATAY tarafından, Osmaniye Salih Bahçeli İlkokulu ziyaret edilerek, Genelkurmay Başkanı’nın cevabi mektubu ile hediye olarak bir adet satranç takımı verilmiştir.TSK


Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin oluşturduğu “Elele Sahne Oyuncuları” tarafından hazırlanan “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” isimli tiyatro oyunu 12 Haziran 2015 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Atatürk Kültür Sitesi’nde sahnelenmiştir.
Tiyatro oyununu; Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı ve Millî Savunma Bakanlığında görevli personel, Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı Genel Müdürlüğü personeli, Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi personeli ile merkezde öğrenim gören öğrenciler aileleriyle birlikte izlemiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri tarafından, söz konusu tiyatro oyununun Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında sahnelenmesi ile öğrencilerin rehabilitasyonuna olumlu katkı sağladığı ifade edilmiştir.TSK


Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 10 Haziran 2015 tarihinde Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında, Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Yüzbaşı Halit Kaya ALDOĞAN; şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla yapılan törenle anılmıştır.
- 17 Haziran 2015 tarihinde saat 14.00’te Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Er Mustafa ÇELİK, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.


Şehit Teğmen Caner GÖNYELİ-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı; Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatlarında yer alan sivil ve askerî unsurlar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinin katılımıyla, 09-12 Haziran 2015 tarihleri arasında, Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprakları ve kara suları ile Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda icra edilmiştir.
Tatbikata, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma sisteminde yer alan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından çeşitli tipte gemi, uçak, helikopterler, arama kurtarma konusunda eğitim almış personelden oluşan timler ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arama Kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askerî unsurlar katılmıştır.


Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı;
- 1'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Doğubeyazıt/Ağrı) tarafından 25 Mayıs-01 Haziran 2015 tarihleri arasında tank atışları,

- 66'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (İstanbul) tarafından 25 Mayıs-03 Haziran 2015 tarihleri arasında “Ordu/Kolordu/Tugay Kıtalı Komuta Yeri Tatbikatı”,

- 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Edirne) tarafından 18 Mayıs-05 Haziran 2015 tarihleri arasında “Ordu/Kolordu/Tugay/Alay Kıtalı Komuta Yeri Tatbikatı”,

- 10'uncu Komando Tugay Komutanlığı (Tatvan/Bitlis) birlikleri tarafından 01-05 Haziran 2015 tarihleri arasında “Arazi Tatbikatı”,

- 1'inci Komando Tugay Komutanlığı tarafından (Kayseri) 08-11 Haziran 2015 tarihleri arasında TOW ve MILAN atışları icra edilmiştir.


Akçakale bölgesinin güneyinde Suriye topraklarında yaşanan çatışmalardan dolayı Türkiye’ye şartlı mülteci kapsamında geçmek isteyen 6.597 Suriye vatandaşı, mülki makamların talimatı doğrultusunda 10 Haziran 2015 tarihinde Kara Kuvvetleri 3’üncü Hudut Alay Komutanlığına bağlı 4’üncü Hudut Bölüğü (Yeşiltepe/Şanlıurfa) sorumluluk sahasında Şanlıurfa ili Akçakale ilçesi Zenginova köyü bölgesinden Türkiye topraklarına alınmış ve sağlık yardımında bulunularak, kolluk kuvvetleri tarafından Akçakale Gümrük Kapısı bölgesinde Şanlıurfa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmiştir.


10 Haziran 2015 tarihinde ALO-158 Sahil Güvenlik Yardım/İhbar hattını arayan ve Türkçe bilmediği anlaşılan bir şahsın yardım talebine istinaden görevlendirilen Sahil Güvenlik Botları tarafından, Mersin ili Taşucu 10 mil güneyinde bir balıkçı teknesi üzerinde tespit edilen İran ve Suriye uyruklu 135 düzensiz göçmen sağ olarak kurtarılmış ve Taşucu Balıkçı Barınağına intikal ettirilmiştir.


04 Haziran 2015 tarihinde Tokat Erbaa ilçesi Başyatak Mezrasında kaybolan altı yaşındaki bir çocuğumuz, Erbaa İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, AFAD İl Müdürlüğü personeli ve vatandaşların katılımı ile yapılan arama faaliyeti sonucunda 09 Haziran 2015 tarihinde sağ olarak bulunmuştur.


06 Haziran 2015 tarihinde trafik kazası sonucu ağır yaralanan bir vatandaşımızın Eruh'tan, 3'üncü Komando Tugay Komutanlığına (Siirt) ait bir helikopterle Siirt Devlet Hastanesi'ne sıhhi tahliyesi gerçekleştirilmiştir.


Pakistan’ın Hayber Paktunya eyaletinin başkenti Peşaver’de, askeri öğrenci yetiştirmek maksadıyla kurulmuş ve Pakistan Kara Kuvvetlerince finanse edilen bir okula, 16 Aralık 2014 tarihinde düzenlenen terörist saldırısı sonucunda 141 öğrenci, sekiz okul görevlisi ve üç askeri personel hayatını kaybetmiştir. Saldırı sonrasında öğrenciler üzerinde oluşan olumsuz psikolojik etkilerin giderilmesi maksadıyla; Pakistan Kara Kuvvetlerinden, terörle mücadelede benzer acıları yaşamış dost ve kardeş ülke olan Türkiye’ye yönelik bu kapsamda zarar gören öğrencilerin rehabilitesine yönelik masrafları ülkemiz tarafından karşılanmak üzere Türkiye’de yapılacak bir gezi faaliyeti icra edilmesi talep edilmiştir.
Bu kapsamda; öğrenci ve velilerinden oluşan 45 kişilik Pakistan heyeti 05-14 Haziran 2015 tarihleri arasında Marmara Ereğlisi Özel Eğitim Merkez Komutanlığı tesislerinde misafir edilerek, 10 gün süre ile çevre illeri de kapsayacak şekilde kültürel gezi faaliyeti icra edilmiştir.


Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Dairesi Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Abdurrahman Mohammed AL QARNİ ve beraberindeki heyet 09 Haziran 2015 tarihinde Kara Harp Okulunu ziyaret etmiştir.


Türk Silahlı Kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetlerini görmek, askerlik mesleği hakkında bilgi edinmek ve birliği tanımak maksadıyla Kayseri Kepez ve Yazyurdu Ortaokullarında eğitim ve öğrenim gören toplam 96 öğrenci 1'inci Komando Tugay Komutanlığını (Kayseri) 09 Haziran 2015 tarihinde ziyaret etmiştir.


TED Antalya Koleji ve Alper Duru Anaokulu öğrencileri Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı bağlısı TCSG-105 Bot Komutanlığını 22 ve 28 Haziran 2015 tarihlerinde ziyaret etmiştir.


Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve ailelerinin deniz ve kıyı temizliğine verdiği önemi göstermek, deniz çevresinin korunmasına ve deniz sevgisinin benimsetilmesine ilişkin bilinci arttırmak maksadıyla, 05 Haziran 2015 tarihinde İstanbul Ortaköy Sahilinde “5 Haziran Dünya Çevre Günü Deniz Çevresini Koruma Faaliyeti” icra edilmiştir.


Jandarma Genel Komutanlığı ve Türkiye Jokey Kulübü iş birliği ile 04 Haziran 2015 tarihinde Ankara’da, 05 Haziran 2015 tarihinde İstanbul’da, 06 Haziran 2015 tarihinde İzmir’de, 6’lı ganyanın bir ayağı “Jandarma Koşusu” adıyla yapılmıştır. Yarışlarda; ilk üç dereceye girenlere kupa ve katılımcılara çeşitli anı objeleri takdim edilmiştir.


Kütahya İl Jandarma Komutanlığının yeni hizmet binası 10 Haziran 2015 tarihinde törenle hizmete açılmıştır.


Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanlığı tarafından; Afganistan’da 14 Haziran 2015 tarihinde kutlanan Anneler Günü faaliyetleri kapsamında hazırlanan afişler, Kabil’de 30 farklı noktaya asılmış ve 600 kadına gıda malzemesi dağıtımı yapılmıştır.


Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı tarafından envanterinde bulunan ‘Röntgen Cihazı’, 03 Haziran 2015 tarihinde Kosova Güvenlik Kuvvetleri’ne hibe edilmiştir.


Bir grup emekli astsubay (14 kişi) 10 Haziran 2015 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Karargâhını ziyaret etmiştir.