23 Haziran 2015 Salı

AYM, TSK’nın o uygulamasına son verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), kışlalarda ‘DİSKO’ olarak bilinen ‘disiplin koğuşu’ cezasını hak ihlali sayarak kaldırdı. Karar dün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararına göre, askeri personelin cezalandırma amacıyla kapatıldığı, DİSKO uygulaması hak ihlali sayıldı. Askeri birliklerde, üs komutanlarınca disiplin suçu işledikleri gerekçesi ile askeri personele verilen DİSKO, yani “disiplin koğuşu”uygulaması hak ihlali sayıldı ve 2 bin TL. tazminatla cezalandırdı.

Anayasa Mahkemesi bu uygulamayı, yani bir askere amiri tarafından verilen DİSKO cezasını, “yetkili bir mahkeme tarafından verilmiş bir mahkûmiyet” kararının yokluğu nedeniyle hak ihlali olarak kabul etti.

TSK’DA DİSKO DEVRİ TAMAMEN  KAPANDI 
AYM Genel Kurul’u iki yıl önce Askeri Ceza Kanunu’nun, 169’uncu maddesindeki, “Her üst ve amirin, disiplini ihlal eden askeri geçici tevkif edebileceğini” öngören hükmünü iptal etmişti. AYM’nin iptal ve son verdiği ihlal kararıyla TSK’da DİSKO devri tamamen kapandı. Karar mesaiyi izinsiz terk ettiği gerekçesiyle 5 gün oda hapsi alan bir yüzbaşının şikâyetinin ardından alındı.

DAHA ÖNCE 15 BİN TL’LİK TAZMİNAT DAVASI AÇILMIŞTI
Anayasa Mahkemesine başvuran kişi, bu cezaya karşı yapmış olduğu itirazın etkili bir yol olmadığını, disiplin cezasının infazı ile kişilik haklarının saldırıya uğradığını ve ruh sağlığının bozulduğu belirterek 15 bin TL manevi tazminat talebiyle Mahkemeye başvurmuştu.
Mahkeme Anayasa’nın 19. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan “Suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulunan kişiler, ancak kaçmalarını, delillerin yokedilmesini veya değiştirilmesini önlemek maksadıyla veya bunlar gibi tutuklamayı zorunlu kılan ve kanunda gösterilen diğer hallerde hakim kararıyla tutuklanabilir. Hakim kararı olmadan yakalama, ancak suçüstü halinde veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yapılabilir; bunun şartlarını kanun gösterir.” hükmün ihlal edildiğine karar verdi.