1 Haziran 2015 Pazartesi

ÖNEMLİ SINIR OLAYLARI


Tarih / Saat
31 Mayıs 2015 / 17:05
Yer
Suriye Sınırı
Cereyan Tarzı
Kara Kuvvetleri 4'üncü Hudut Alay Komutanlığı (Mardin) Şenyurt Kapı Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde, Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan iki şahıs tespit edilmiştir.
Söz konusu şahıslar, hudut unsurlarını farkederek, geldikleri istikamette geriye doğru kaçarak bölgeden uzaklaşmışlardır. Müteakiben bölgede yapılan aramada iki adet çanta içerisinde;
- bir adet tabanca,
- 999 adet Kaleşnikof piyade tüfeği mühimmatı ele geçirilmiştir.
Alınan Tedbirler
Ele geçirilen silah ve mühimmatlar, yasal işlemlerinin yapılması maksadıyla Mardin / Kızıltepe Cumhuriyet Savcısı talimatıyla Şenyurt Jandarma Karakol Komutanlığına teslim edilmiştir.
Tarih / Saat
30 Mayıs 2015 / 16:30
Yer
Suriye Sınırı
Cereyan Tarzı
Kara Kuvvetleri 2’nci Hudut Alay Komutanlığı (Hatay) Çamlıtepe Hudut Karakol sorumluluk sahasında, sınırın Suriye tarafında, Rejim ile Muhalifler arasında devam eden çatışmalardan seken, uçaksavar mermileri topraklarımıza düşmüştür. Söz konusu mermilerden üç adedi, Çamlıtepe Hudut Karakol Merkez Gözetleme Kulesine isabet etmiş, olayda herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmemiştir.
Angajman kuralları çerçevesinde ve misli ile mukabele kapsamında, uçaksavar atışlarının yapıldığı değerlendirilen mevzilere atış yapılarak karşılık verilmiştir.
Alınan Tedbirler
Bölgede güvenlik önlemleri artırılmıştır.
Tarih / Saat
30 Mayıs 2015 / 16:45
Yer
İran Sınırı
Cereyan Tarzı
Kara Kuvvetleri 7’nci Hudut Alay Komutanlığı (Hakkâri) Perihan Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, Hudut Unsurlarımız tarafından icra edilen devriye faaliyeti esnasında, Türkiye’den İran istikametine yasa dışı çıkış teşebbüsünde bulunan dört şahıs ile sekiz adet yük hayvanı tespit edilmiştir.
Söz konusu şahıslar, Hudut Unsurlarını farkederek, geldikleri istikamette geriye doğru kaçarak bölgeden uzaklaşmışlardır. Müteakiben bölgede yapılan aramada;
- 98 adet av tüfeği,
- 850 kutu muhtelif ilaç ele geçirilmiştir.
Bilahare, 30 Mayıs 2015 tarihinde saat 17.35 sularında, Hudut Unsurlarımız tarafından aynı bölgede, sekiz yük hayvanı ve üç kişilik ikinci bir kaçakçı grubun yaklaştığı tespit edilmiş, yapılan müdahale neticesinde İran uyruklu bir şahıs, 163 adet muhtelif elektronik malzeme ve altı adet yük hayvanı ile birlikte ele geçirilmiştir.
Alınan Tedbirler
Ele geçirilen şahıs ve malzemeler, yasal işlemlerinin yapılması maksadıyla Yüksekova / Ovaiçi Jandarma Karakol Komutanlığına teslim edilmiştir.
Tarih / Saat
29 Mayıs 2015 / 14:30
Yer
Suriye Sınırı
Cereyan Tarzı
Kara Kuvvetleri 34’üncü Hudut Tugay Komutanlığı (Hakkari) sorumluluk sahasında, Ortaklar Ana Üs Bölgesindeki nöbetçiler tarafından, Süngü Tepe Dağı karayolu üzerinde sivil araç yoğunluğunda bir artış tespit edilmiştir.
Tespit edilen bu durum üzerine, söz konusu bölgede bir kaçakçılık faaliyeti olabileceği değerlendirilmiş ve Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığına bilgi verilmiştir. Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığının takviye talebi üzerine, söz konusu bölgeye Canlıkaya Hudut Bölük Komutanlığından bir adet Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı ve Motorlu Piyade Kolu sevk edilmiş ve bölgede yapılan arama faaliyeti sonucunda kaçak akaryakıt sevkiyatında kullanılan 2500 metre uzunluğunda boru hattı ve 22 adet 20 litrelik boş mazot bidonu bulunmuştur.
Alınan Tedbirler
Tespit edilen söz konusu 2500 metre boru hattı ve 22 adet boş mazot bidonu, Hakkari / Şemdinli Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, tutanak tutularak olay yerinde kullanılmaz hale getirilmiştir.
Tarih / Saat
28 Mayıs 2015 / 23:50
Yer
Suriye Sınırı
Cereyan Tarzı
Kara Kuvvetleri 2’inci Hudut Alay Komutanlığı (Narlıca/Hatay) Şehit Çavuş M.ÖZEKER Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, Suriye'den Türkiye'ye bir şahsın yasa dışı yollardan giriş teşebbüsünde bulunduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bu durum üzerine bölgeye intikal eden Hudut Unsurlarımız tarafından söz konusu şahsa "DUR" ikazında bulunulmuş, şahsın “DUR” ikazına uymaması üzerine havaya ikaz ateşi açılmıştır. Açılan ikaz ateşi sonucunda yakalanan Suriye uyruklu şahsın üzerinde yapılan aramada 135 adet 7.65 mm. MKE yapımı mermi ve 3 adet “Browning 25” marka otomatik tabanca fişeği ele geçirilmiştir.
Alınan Tedbirler
Olayla ilgili olarak adli tahkikat başlatılmıştır.
Tarih / Saat
28 Mayıs 2015 / 12:20
Yer
Suriye Sınırı
Cereyan Tarzı
Kara Kuvvetleri 34’üncü Hudut Tugay Komutanlığı (Hakkari) sorumluluk sahasında, Ortaklar Ana Üs Bölgesindeki nöbetçiler tarafından, Lad Dağı mevkiinde bir araç tespit edilmiştir.
Tespit edilen bu durum üzerine, söz konusu faaliyetin kaçakçılık faaliyeti olabileceği değerlendirilmiş ve Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığına bilgi verilmiştir. Ortaklar Jandarma Karakol Komutanlığının takviye talebi üzerine, Süngü Tepe Üs Bölgesinden görevlendirilen bir adet Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı ve Motorlu Piyade Kolu ile bölgeye intikal edilmiş ve bölgede yapılan arama/tarama faaliyeti sonucunda kaçak mazot sevkiyatında kullanılan 50 metre aralıklarla döşenmiş dört adet toplam 1000 metre uzunluğunda kaçak mazot boru hattı ve 25 adet 70 litrelik boş mazot bidonu bulunmuştur.
Alınan Tedbirler
Tespit edilen söz konusu 1000 metre boru hattı ve 25 adet 70 litrelik boş mazot bidonu, Hakkari / Şemdinli Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, tutanak tutularak olay yerinde kullanılmaz hale getirilmiştir.