3 Haziran 2015 Çarşamba

TIR savcılarına tutuklama isteyen müfettiş, kuruldan delil gizledi


TIR savcılarına tutuklama isteyen müfettiş, kuruldan delil gizledi



Adana’da 1 ve 19 Ocak’ta mühimmat yüklü TIR’ları durduran savcılar ile ilgili soruşturmayı yürüten müfettiş Arif Sami Kaya , kurula sunduğu raporda TIR’larda mühimmat bulunduğu bilgilerini sansürledi.
TIR soruşturmalarını yürüten savcılar Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman, Yaşar Kavalcıoğlu hakkında ihraç talep ettiği 438 sayfalık raporda askerlerin beyanları, savcıların savunmaları, olayla ilgili bilgi ve belgelerde yer alan “mühimmat”, “füze”, “havan” “silah” gibi ifadeleri kuruldan gizledi. Müfettiş askerlerin “tırlarda mühimmat bulduk”, “tırların içerisinde füzeler vardı gördüm” gibi ifadeleri raporda, “tırlarda … bulduk”, “tırların içerisinde … vardı gördüm” şeklinde yazdı. Raporun hiçbir yerinde mühimmat, füze vs kelimeleri açık olarak yazılmadı. Müfettişin ihraç istediği savcılar lehine olacak en önemli bilgi ve delili gizlemesi tartışmalara yol açtı. Kurul üyelerinin TIR’ların içerisinde ne olduğunu bilmeden savcılar hakkında nasıl karar vereceği, müfettişin bu bilgileri gizlemesi ile ilgili müfettiş hakkında inceleme isteyip istemeyeceği merak konusu oldu.

Casusluk suçlaması var tek bir delil yok
Savcılar hakkında casusluk suçlamasıyla ihraç talep eden müfettiş, casusluk suçunun nasıl işlendiğine dair tek bir bilgi ve belge ile delillendiremedi. Savcıların hangi bilgi-belgeyi hangi ülkeye sattığı, hangi ülke adına casusluk yaptığı, casusluk faaliyetlerini nasıl yürüttükleri gibi tek bir bilgi verilmedi.

Daha öncede savcılardan belgeler gizlenmişti
Müfettiş A.Sami Kaya, tutuklanmadan önce savunmalarını yapmak için kuruldan iddialara ilişkin belge talep eden savcılara ve avukatlarına suçlamalara ilişkin belgelerin tamamını göndermemişti. 7 Mayıs’ta savcıların sorgusunun yapıldığı Tarsus 2.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada da dosyanın tamamı yer almamış, belgeler mahkemeden gizlendiği iddiası ile avukatlar beyanlarda bulunmuştu.

Müfettiş inceleme raporunu unuttu
Müfettiş Arif Sami Kaya, 1 ve 19 Ocak’ta durdurulan TIR’larla ilgili soruşturmayı yürüten savcılar hakkında inceleme kararı verildiğinde hazırladığı ön inceleme raporunda, TIR’ların aranmasına ilişkin görüntü çözümlerinin bir kısmını kurula sunmuş, söz konusu görüntü çözümünde TIR’larda füze bulunduğu, TIR şoförü ile jandarma arasında “IŞİD’e mi götürüyorsunuz” tartışmalarının yaşandığı belgeyi son raporuna koymadı.

Kovuşturma ve son savunma kararı verilecek
Müfettişin TIR’ların içerisinde mühimmat olduğu bilgisini kuruldan gizlemesi aynı zamanda bu hafta karara bağlanması beklenen raporla ilgili “kovuşturma izni” ve “son savunmalarının alınması” konusunda ki talebin görüşüleceği toplantıda nasıl değerlendireceği merak konusu oldu. Ayrıca raporda, arama görüntülerine dair bilgi, ifadeler, çözümleme, savcıların Tarsus’daki savunmalarına yer verilmedi.

Başsavcı görüntü yok demişti ama HSYK ön inceleme raporunda görüntü çözümlemesi vardı
Öte yandan, Cumhuriyet Gazetesi’nin yayınladığı görüntülerde TIR’larda mühimmat olduğu anlaşılırken, başsavcı Hadi Salihoğlu görüntüyü Cumhuriyet Gazetesi’nden talep edip, dosyaya eklemek yerine bunlar dosyada yok açıklaması yapmıştı. Siyasiler ve hükümete yakın gazeteciler ise görüntülerin gerçeği yansıtmadığını iddia etmişti. Ancak Cumhuriyetin yayınladığı görüntülerle aynı içerikte olan görüntü çözümleri 2014 yılında Grihat’da yayınlanmıştı. Görüntü çözümlerinde TIR’larda füze olduğu ifadesi alenen yer almıştı. Başsavcılığın HSYK’da ve Adana 7.Ağır Ceza Mahkemesinde bulunan bu görüntüleri görmezden gelmesi de anlaşılamadı.

30 Eylül 2014'de GriHat’da yayınlanan TIR’larla ilgili HSYK müfettişin ön raporunda yer alan bilgiler şöyle haberleştirilmişti

“Adana’da 19 Ocak’ta Suriye’deki cihatçı çetelere mühimmat taşıdığı iddia edilen MİT’e ait üç TIR’ın durdurulması ile ilgili soruşturmada yeni bilgiler ortaya çıktı. TIR’ları durduran jandarma personeli hakkında açılan dava dosyası ve TIR soruşturmasını yürüten savcılar hakkında incelemelerde bulunan HSYK müfettişleri bir rapor hazırladı.
MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin görüntülerin çözüm tutanağında “MİT’çilerin ne dedikleri anlaşılamadı” ibaresi not düşüldü. Buna karşın çözümü yapanlar, jandarmanın konuşmalarını anlayıp çözebildi.

‘Malzemelerin IŞİD’e’ iddiası
HSYK ön raporundaki görüntü çözümlerine göre, TIR’ların durdurulmasından sonra yaşanan diyalog kayda şöyle geçirildi:

Jandarma Personeli ile görüşmeler yapan sivil şahıs bu malzemelerin IŞİD’a (Irak Şam İslam Devleti) götürmeyecekleri yönünde talimat aldığını belirtiyor. Jandarma Yarbay … gelen emirde bu malzemelerin IŞİD’a götürüleceği yönünde bilgi ve talimatın olduğu, bu talimata istinaden araçları durduklarını belirtiyor ve bölge başkanı ile iletişime geçtiklerini belirtiyor.
hsyk_tir_rapor_1.jpg

Füze var’
Görüşme tutanağındaki konuşmalarda TIR’larda IŞİD’e götürüldüğü ileri sürülen mühimmatların içerisinde füze olduğu da söyleniyor. İfadelerdeki konuşmalar ise raporda şöyle yer buldu:
hsyk_tir_rapor_2.jpg

Savcılara tehdit: ‘Arama olursa hepimiz üzülürüz’
Müfettişlerin raporlarında TIR’ların durdurulmasından sonra Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in görüşmelerine ilişkin detaylı bilgi de yer aldı.

Kenan İpek konuşmalarında özetle; söz konusu TIR’ın MİT kontrolünde olduğunu, MİT Kanunu’ndaki özel düzenleme nedeniyle Başbakanlık izni olmadan TIR’da arama yapılamayacağını, aramaya katılmak üzere Kırıkhan’a giden Cumhuriyet Savcısı’nın arama yapmaktan vazgeçmesini istiyor. İpek, taleplerinin yerine gelmemesi halinde “aramayı yapan savcı dahil herkesin üzüleceğini” söyleyerek tehdit ediyor.
İpek, konuşmasının devamında Savcı Özcan Şişman’ın söz konusu TIR’daki aramayı gerçekleştirmesine engel olunmasını, Kırıkhan savcısının görevlilerin kimliklerini tespit ettiğini, tutanak tutup olay yerinden ayrıldığını, tutanakların Adana’ya gönderilmesinin yeterli olacağını dile getiriyor ve telefonu Adalet Bakanı

Bekir Bozdağ’a veriyor.

Bozdağ da konuşmasına İpek’in MİT uyarılarını yineleyerek başlıyor. “Adalet Bakanı Müsteşarı TIR’ın içinde silah bulunmadığını söylüyor. Bunlar yalan söyleyecek de ihbarı mı doğru söyleyecek” diyen Bozdağ, aramaya engel olma ve savcıyı görevden alma çalışmalarına henüz telefon konuşmasındayken başlıyor.

Savcının delil ısrarı
MİT mensupları ile Savcı Özcan Şişman arasındaki diyalog da rapora yansıtıldı. Rapora göre Şişman, MİT Kanunu’ndaki düzenlemenin suça karışan personel için uygulanacağını, delil tespitine engel olmayacağını söylüyor. Şişman, “Biz delil tespitine yönelik soruşturma yapıyoruz. Arama kararını uygulayacağız. MİT görevlilerinin silah taşıma gibi bir görevi olamaz. Silah taşıma devlet sırrı olamaz” diyor.

TIR’ların ne taşıdığında çelişkili ifadeler
HSYK müfettişlerinin raporuna göre MİT, arama kararına aynı gün verdiği yanıtta TIR’ların “Teşkilatın yurt için bölge üniteleri arasında malzeme nakli yaptığını” öne sürdü.
MİT’in “yurtiçi malzeme nakli yapılıyor” dediği TIR’lar için dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ise “Türkmenlere yardım” gittiğini söylemişti. Erdoğan, NTV’de katıldığı programda TIR’ların aranmasına tepki göstermiş “MİT’in aranan TIR’ları Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürüyordu. Bunlar yapıldı diye Bayırbucak Türkmenlerini yalnız bırakamazdık, yine de bırakmayacağız” demişti.

Haber sonrası siteye kapatma kararı verilmişti
Öte yandan, grihat'ta yayınlanan bu haberden birgün sonrasında site hakkında İstanbul Sulh Ceza Hakimliğince site hakkında kapatma kararı, sitede çalışanlar hakkında da arama kararı verilmişti