12 Aralık 2013 Perşembe

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

09 Aralık 2013, Pazartesi

Bölücü terör örgütü mensupları tarafından, 08 Aralık 2013 saat 15.00’de Diyarbakır/Lice-Kayacık Köyü yol ayrımında, lastik yakmak suretiyle karayolu kesilmiş, araçlar durdurularak kimlik kontrolü ve propaganda yapılmıştır. Yakın köylerden gelen 200-300 kişilik bir grup, olay bölgesinde toplanarak Diyarbakır–Bingöl Karayolunu çift taraflı olarak trafiğe kapatmıştır. Yolu kesen bölücü terör örgütü mensupları tarafından, dört askeri personel kaçırılmış ve personele ait iki sivil araç ile Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine ait bir kamyonet yakılmıştır.
Olayın haber alınmasını müteakip; bölgeye Jandarma Özel Harekât Birlikleri sevk edilerek geniş çaplı operasyon başlatılmış ve operasyona İnsanlı Keşif Uçağı ile havadan destek sağlanmıştır.
Unsurlarımızın bu kararlı tutumu karşısında, kaçırılan dört askeri personel, 09 Aralık 2013 günü saat 03.30’da Diyarbakır/Lice Duru Jandarma Karakol Komutanlığına teslim edilmiştir.
Söz konusu dört askeri personel, 09 Aralık 2013 günü sabah saatlerinde Diyarbakır Askeri Hastanesine getirilerek sağlık muayenesinden geçirilmiştir. Personelin sağlık durumu iyidir.

Askerî sosyal tesislere giriş hakkının geçici sürelerle veya sürekli olarak yasaklanması işlemlerinin hukuki dayanağını TSK İç Hizmet Yönetmeliği oluşturmaktadır.
Söz konusu tesislerden yararlanma hakkının hangi durumlarda kısıtlanabileceği, Yönetmeliğin 664/4’üncü maddesinde düzenlenmiştir.
Bu uygulama uzun yıllardan beri yapılmakta olup tamamen TSK İç Hizmet Yönetmeliği hükümlerine göre icra edilmektedir.
TSK İç Hizmet Yönetmeliği 664/4’üncü maddesi için tıklayınız.

Genelkurmay Başkanlığı’nın resmî kayıtlarına göre; ATATÜRK; vasiyetini 05 Eylül 1938 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında kendi el yazısı ile kaleme almıştır. Söz konusu vasiyet, ATATÜRK’ün vefatını müteakip, Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ATATÜRK’ün kız kardeşi Makbule ATADAN’ın da hazır bulunduğu heyete 28 Kasım 1938 Pazartesi günü açılarak okunmuştur.
Bakanlar Kurulunun 02 Ocak 1964 gün ve 6/2538 sayılı Kararnamesi gereğince; 24 Ocak 1964 tarihinde, Ziraat Bankasında ATATÜRK’e ait eşyaların bulunduğu iki kasa, Milli Savunma, Maliye, Milli Eğitim ve Ticaret Bakanlıkları ile Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Ziraat Bankası yetkililerinin katılımıyla açılmıştır. Heyet tarafından; birinci kasada ATATÜRK’ün şahsi eşyalarının yer aldığı, ikinci kasada ise bazı belgelerin bulunduğu tespit edilmiştir.
Söz konusu belgeler bir tutanakla birlikte o günkü ismiyle Genelkurmay Harp Tarihi Dairesine teslim edilmiştir. Genelkurmay Harp Tarihi Dairesince teslim alınan belgeler yeminli bir heyet tarafından tasnife tabi tutulmuş, belgeler 110 dosya içerisinde tertiplenerek muhafaza altına alınmıştır. İlgili Kararnamenin birinci maddesi gereğince, 26 Aralık 1964’de belgelerin 417 sayfa halindeki özel fihristi Başbakanlığa, ilgili Bakanlık ve Kurumlara gönderilmiştir.
Bilahare Genelkurmay ATASE Daire Başkanlığı uzmanları tarafından daha önce ön tasnifi yapılan belgeler, tek tek okunmak suretiyle ayrıntılı tasnife tabi tutulmuştur. 19.682 sayfa tutan 4.872 adet belgenin katalog basımı tamamlanarak 2000 yılında “ATATÜRK Koleksiyonu” adıyla yerli ve yabancı tüm araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.
Genelkurmay ATASE Daire Başkanlığı Arşivinde, gerek Ziraat Bankasından intikal eden ve gerekse ATATÜRK’e ilişkin belgeler arasında ATATÜRK’ün bilinen açık veya gizli vasiyeti olarak nitelendirilebilecek mahiyette bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.



Birinci Dünya Savaşı sonrasında 01 Aralık 1918 tarihinde kurulan Romanya Devletinin 95’inci yıl dönümü etkinlikleri 01 Aralık 2013 tarihinde icra edilmiş ve etkinliklere davet üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerinden bir takım düzeyinde tören birliği katılmıştır.
Bükreş’te 01 Aralık 2013 tarihinde icra edilen törene, misafir ülke olarak Türkiye dışında ABD, Fransa ve Polonya ordusu askerlerinden oluşan birer takım da iştirak etmiştir.

Spor ve Bilim alanında başarılı personelin ödüllendirilmesi töreni, 27 Kasım 2013 tarihinde saat 16:00’da Genelkurmay Karargâhı Atatürk Kültür Sitesinde icra edilmiştir. Ödül alan personel listesini görmek için tıklayınız.

TSK Spor Gücü Atış Takımı, Mersin’de düzenlenen Havalı/Ateşli Silahlar Türkiye Şampiyonasına iştirak etmiştir.
Şampiyonada, TSK Spor Gücü; “Genç Erkek Tüfek”, “Yıldız Erkek Tabanca”, “Büyük Erkek Tabanca” ve “Büyük Bayan Tabanca” kategorilerinde takım olarak Türkiye rekorunu kırmıştır. Mu.Tğm.Aylin ÖZEREN “Büyük Bayan Ateşli 50 m. Yatarak Atış” müsabakasında, askerî öğrenci Nurullah AKSOY ise “10 m. Havalı Yıldız Erkekler Tüfek” müsabakasında ferdi olarak Türkiye rekorunu kırmıştır.
Sıralamayı görmek için tıklayınız.

Balkan Bölgesel Tatbikatı Üçüncü Çalıştayı; 10-13 Aralık 2013 tarihleri arasında, Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi’nde icra edilecektir.
Çalıştay’ın maksadı; Kasım 2014 döneminde icra edilecek Balkan Bölgesel Tatbikatı’na yönelik hazırlıkları yapmaktır.
Çalıştay’a, 24 TSK personeli ve on ülkeden toplam 24 yabancı personel katılacaktır.

Bosna-Hersek Türk Temsil Heyet Başkanlığınca, sivil asker iş birliği faaliyetleri kapsamında yürütülen “Vitez İlköğretim Okulu Tamir ve Yenilenmesi Projesi” ile Vitez İlköğretim Okulunun ikinci katına beş sınıf yapılacak, dış cephenin belli bir bölümü tadilata alınacaktır. Okulun elektrik, su, kalorifer tesisatı, kazan dairesi, tuvaletleri, kapı ve pencereleri yenilenecek, sıra, masa, dolap, teknik malzeme (Bilgisayar, projektör vb.) ile diğer mefruşat alınacaktır.
Söz konusu projenin muhtemel bitiş tarihi 15 Ocak 2014’tür.

Kosova Türk Temsil Heyeti tarafından, “24 Kasım Öğretmenler Günü” kutlamaları çerçevesinde 22 Kasım 2013 tarihinde Prizren merkezinde bulunan okullar ziyaret edilmiş ve öğretmenlere çeşitli hediyeler verilmiştir.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği ile koordineli yapılan 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarında Mitroviça Birlik Derneği folklor ekibinin folklor gösterileri beğeniyle izlenmiş, Prizren Doğruyol Derneği Ata Çocukları Korosunun şarkıları ile kutlamalara son verilmiştir.

23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı, 03 Aralık 2013 tarihinde Beytüşşebap ilçesine bağlı Mezraa Beldesi’nde bölgenin ileri gelenlerini, geçici köy korucularını ve öğretmenleri ziyaret etmiştir.

3000 Libyalı personele, 14 hafta süre ile İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığında askerî eğitim verilmesi planlanmıştır.
İcra edilecek eğitimlerin maksadı; Libya Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılanması sürecinde Libya Silahlı Kuvvetlerine eğitim desteği sağlamaktır.
Bu kapsamda eğitim görecek ilk grup Libya askerî personeli (173 kişi) 07 Aralık 2013 tarihinde Isparta’ya intikallerini tamamlamışlardır.

Uzm.J.IV.Kad.Çvş Erhan YÜRÜDÜR, 06 Kasım 2013 tarihinde Hakkâri-Merkez Üzümcü Jandarma Karakol Komutanlığına yapılan kaçakçılık ihbarına istinaden icra edilen yol kontrol ve arama faaliyeti esnasında şehit olmuştur.
Şehit olan Uzm.J. IV.Kad.Çvş Erhan YÜRÜDÜR’ün ailesi, şehit personelin görev yaptığı birliği ve şehit olduğu yeri görme talebinde bulunmuş, talep üzerine aile bireyleri (dayısı, ağabeyi) 03-05 Aralık 2013 tarihlerinde olayın meydana geldiği birliğine davet edilerek bilgilendirilmiştir.
Şehidin Ağabeyi Eren YÜRÜDÜR Hakkâri’deki ziyaretle ilgili olarak, başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere, bütün sıralı komutanlara kardeşinin şehit olduğu yerin gösterilmesi ve birliğini ziyarete imkân sağlamaları ve yardımları nedeniyle memnuniyetini ve minnettarlığını ifade etmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye - Avrupa Birliği Mali İş Birliği kapsamında "Mehmetçik İçin Yurttaşlık Eğitimi Projesi"ni başlatmıştır.
Projenin amacı; erbaş ve erleri; insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, yasal haklar, çevrenin korunması, genel sağlık, birey ve toplumsal yaşam ile öğrenme ve yenilenme konularından oluşan toplam 8 modülde İnternet Protokollü TV (IP-TV) Sistemi’yle uzaktan eğitmektir.
Projede ilk modül olarak hazırlanan “Kadın Hakları Modülü”ne yönelik test eğitimleri Ekim 2013 ayı içerisinde erbaş ve erlere verilmeye başlanmıştır. Diğer modüllerde eğitimlere Şubat 2014 ayında başlanması öngörülmektedir.
Eğitimlerin başlamasını müteakip, Şubat / Mart 2014 ayları içerisinde Projenin “Resmî Açılış ve Tanıtım Faaliyeti”nin icra edilmesi planlanmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında, yükümlü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katılan erbaş/erleri, hizmetleri süresince; uyuşturucu bağımlılığı konusunda bilinçlendirerek ve uyuşturucu madde bağımlısı yükümlülerin tedavisini sağlayarak, uyuşturucu ile mücadele sürecine, bütüncül bir yaklaşımla katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Toplumsal bir sorun haline gelen uyuşturucu madde kullanımı konusunda; mücadelenin kesintiye uğramadan ve etkin bir şekilde sürdürülebilmesi maksadıyla önümüzdeki dönemde aşağıdaki faaliyetler icra edilecektir.
      -   10 Aralık 2013 tarihinde, ilgili bakanlık temsilcilerinin (İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) katılımıyla ”Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı” kapsamında bir koordinasyon toplantısı icra edilecektir. Bu toplantı neticesinde elde edilecek sonuçlar çerçevesinde faaliyetlere devam edilecektir.
      -   TSK personelinin uyuşturucu madde konusunda eğitimi kapsamında; Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından, TSK’da görevli 50 psikolog ve psikolojik danışmana 16-20 Aralık 2013 tarihleri arasında Afyon’da Uyuşturucu ile Mücadele Temel Eğitimi verilecektir. Bahse konu eğitici eğitimini alan psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından görev yaptıkları garnizonlardaki tüm personele aynı eğitim verilecektir.