12 Aralık 2013 Perşembe

F-35 uçaklarının ilk orta gövde teslimatı yapıldı

‘Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’ kapsamında Türkiye’nin 100 F-35 alması planlanıyor. Türkiye’ye ilk teslimatın 2015 yılında yapılması hedefleniyor.
‘MÜŞTEREK TAARRUZ UÇAĞI PROJESI’ KAPSAMINDA TÜRKIYE’NIN 100 F-35 ALMASI PLANLANIYOR. TÜRKIYE’YE ILK TESLIMATIN 2015 YILINDA YAPILMASI HEDEFLENIYOR.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 9 ülkenin birlikte ürettiği F-35 taarruz uçağının orta gövde bölümünü tamamladı. Tamamlanan parça, uçağın diğer bölümleriyle birleştirilmek üzere Northrop Grumman ve Lockheed Martin firmalarına teslim edildi.
F-35 savaş uçağı projesinin Türkiye ayağında kritik bir eşik aşıldı. Uçağın en önemli parçalarından biri olan orta gövde kısmı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAİ-TUSAŞ) tarafından imal edildi. Orta gövde dün Ankara’da düzenlenen törenle projenin müşterileri olan Northrop Grumman (ABD) ve Lockheed Martin (ABD) firmalarına teslim edildi. Törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve çok sayıda davetli katıldı. Büyükelçi Ricciardone konuşmasını Türkçe olarak gerçekleştirdi.
    Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 9 ülkenin birlikte ürettiği F-35 taarruz uçağının orta gövde bölümünü tamamladı. Tamamlanan parça, uçağın diğer bölümleriyle birleştirilmek üzere teslim edildi. Teslim törenine katılan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, daha büyük ve kapasiteli işlere hazır olduklarını söyledi. İlerleyen zamanda F35’in kanadını ve diğer tüm parçalarını yapacaklarını söyledi. İleriki günlerde Sikorsky helikopterinin tamamının da üretilebileceğinin altını çizen Hasan Kemal Yardımcı,  “Ticaretin gelişmesi dostluklarımızı daha da artırır. Bu nedenle bu gibi projelerde kapasitenin daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
    Konuşmasını Türkçe yapan ABD Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, müşterek güvenliğin sağlanması için bu projenin kilit bir rol üstlendiğini belirtti. Türkiye’nin NATO ittifakında dünya çapındaki savunma kapsamında yürüttüğü önemli sanayi çalışmaları olduğunu kaydeden Ricciardone, “ABD yönetimi ve iş çevresi Türkiye’nin 2023’e kadar dünyanın en güçlü 10 ekonomi içinde olmasına yürekten destek vermekte. ABD’nin Türkiye’ye olan taahhüdü ve Türk iş dünyasına önemini yeniden vurgulamak isterim. ABD ve Türk firmalarının birlikte çalışmasına müthiş bir örnek olacağına inandığımız bu proje ile tüm NATO ülkelerinin güvenliğine katkı sağlanacak. Bu proje Ankara ve Washington arası ortaklığın en güçlü örneklerinden biridir.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin ‘Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’ programına 2002 yılında dahil olduğunu kaydeden Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ise 2007 yılında 400 F-35 uçağı için orta gövdenin TAİ-TUSAŞ’ta üretimi için anlaşmaya varıldığını aktardı. Demirel, F-35 uçakları için üretilecek orta gövde çalışmaları için sözleşme imzalandığını söyledi.
100’ü Türkiye’nin
Tek pilot tarafından kontrol edilebilen F-35 müşterek taarruz uçağında, tek motor bulunuyor. Uçak 5. nesil olarak adlandırılıyor. Hava ve yer taarruzu, keşif, taktik, savunma gibi çok maksatlı görevleri üstlenebiliyor. Uçağın, yatay iniş ve kalkış yapabilen (CTOL), kısa kalkış özelliği bulunan, dikine iniş yapabilen (STOVL) özellikli modelleri de mevcut. Uçak gemisine inebilen özelliğiyle üç versiyonlu üretimi gerçekleşebiliyor. Uçağın üretim programında Türkiye’nin yanı sıra, ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka da bulunuyor.