21 Ekim 2013 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

21 Ekim 2013, Pazartesi

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah GÜL 17 Ekim 2013 tarihinde Cidde/Arabistan’da TCG GÖKSU Fırkateyni’ni ziyaret ederek personelin bayramını kutlamıştır.

Uzun dönem askerlik hizmeti (Vatan hizmeti)’nin 15 ay’dan 12 ay’a indirilmesinin Türk Silahlı Kuvvetlerine yansıması ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmış, alınması gereken tedbirler belirlenmiş ve Hükümet ile paylaşılmıştır. Uygulamanın başlangıç tarihinin 01 Mart 2014 olması yönündeki teklifimiz Milli Savunma Bakanlığına bildirilmiştir.


Kimden ve nereden gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içine vaki olan/olabilecek her türlü fiilî ve/veya ateşli uygulamaya Angajman kuralları çerçevesinde tereddütsüz karşılık verilmektedir/verilecektir.


Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kurban Bayramı süresince icra edilen sivil asker iş birliği faaliyetleri kapsamında;
a.   Kabil Bölge Komutanlığınca;
      -   162’si şehit ailesi, 800’ü öksüz ve yetim çocuk olmak üzere toplam 1940 Afganlı aileye kurban eti (beşer kg.lık)
      -   247 Afganlı aileye gıda paketi (içerisinde çay, toz şeker, pirinç, makarna, bayram şekeri, kuru fasulye ve sıvı yağ bulunan 12 kg.lık) dağıtımı yapılmış,
      -   Ayrıca, Kabil Bölge Komutanı tarafından bir Afganlı şehit ailesi ile Kabil Türk Mezarlığı ziyaret edilmiştir.
b.   Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığınca;
      -   Bayramın 1’inci günü, Butmir Kışlasında Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi, Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanı, Askerî Ataşe, Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığı personeli ve ailelerinin katılımı ile bayramlaşma yapılmış,
      -   Bayramın 1’inci günü altı kg.lık 710 adet et paketi (Türk Bayraklı karton kutuda) hazırlanmış ve bu paketler bayramın 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü günleri; Saraybosna, Srebrenica, Zenica, Travnik, Zavidovici, Jablanica ve Livno bölgelerinde, ihtiyaç sahiplerine evleri ziyaret edilmek suretiyle dağıtılmış,
      -   Kurban eti dağıtımı esnasında çocuklara 50 adet oyuncak hediye edilmiştir.
c.   Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığınca;
      -   Bayram süresince; Prizren, Yakova, Libyan, Mamuşa, Dragash, Gilan ve Sultan Murat Kışlasında 326 ihtiyaç sahibi aileye kurban etleri dağıtılmış,
      -   Prizren Kışlasında Avusturya ve İsviçre askerlerinin bir kısmına kurban eti ikram edilmiş,
      -   Prizren Yunus Emre Kültür Merkezinde Türk Dernekleri ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi’nin katılımıyla bayramlaşma faaliyeti icra edilmiş,
      -   Prizrenli Türk, Arnavut ve Boşnak üyelerden oluşan sekiz dernek ve iki Boşnak milletvekilinin Sultan Murat Kışlasına gelmesiyle bayramlaşma icra edilmiştir.


Almanya’da yaşayan Türk vatandaşı Adem Bora, ailesine Türk askerini tanıtmak ve sevdirmek maksadıyla Türkiye’de bir askerî birliği ailesiyle birlikte ziyaret etmek istediğini Genelkurmay Başkanlığına iletmiştir.
Bu kapsamda, aile 08 Ekim 2013 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı ve Anıtkabir’i ziyaret etmiştir.

Kabil Bölge Komutanlığı gönüllülük esasına göre sorumluluk sahasında bulunan Afgan ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye yardımı yapmaktadır. Anılan yardım kapsamında bugüne kadar 30 adet tekerlekli sandalye ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır.


2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 35 ve 36’ncı maddelerinde 2012 yılında yapılan değişiklikler neticesinde, Milli Savunma Bakanlığına tahsisli askerî alan bilgilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesi esasa bağlanmış, bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında mevcut Askerî Güvenlik Bölgelerinin (AGB), Askerî Yasak Bölgelerin (AYB) ve yabancı uyruklu şahısların taşınmaz mal edinemeyeceği ve izin almadıkça kiralayamayacağı Stratejik Bölgelerin (SB) tespitine yönelik “05 Mayıs 2011 tarihli, Askerî Yasak Bölgeler, Askerî Güvenlik Bölgeleri ile Stratejik Bölgelerin Tespitine İlişkin İş Birliği Mutabakatı “ imzalanmıştır.
Yapılan mutabakat kapsamında, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce çalışması tamamlanan 75 ilden 45 ilin dosyası haritalara işaretlenmek üzere MSB Harita Genel Komutanlığına gönderilmiş olup, 30 ilin dosyalarının kontrollerine devam edilmekte, kalan 6 ilin (Hatay, Diyarbakır, Ağrı, Hakkâri, İstanbul ve Van) arazi ölçüm çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca, askerî birliklerin bulundukları yerlere ait imar planlama çalışmaları yapılmaktadır.