9 Ekim 2013 Çarşamba

Özbek: Hayata Dönüş'ü MGK "tavsiye" etti

"Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı olan emekli Tümgeneral Osman Özbek, MGK'nın "tavsiyesi" üzerine operasyonun gündeme getirildiğini ve 500-600 askerin İstanbul'a takviye olarak gönderildiğini açıkladı.
“Hayata Dönüş Operasyonu” yapıldığı sırada Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı olan emekli Tümgeneral Osman Özbek 12 tutuklunun hayatını kaybettiği Bayrampaşa Davası kapsamında ifade verdi. Özbek, MGK’nın “tavsiyesi” üzerine operasyonun gündeme getirildiğini, 19 Aralık’tan en az iki ay önce müdahale için koordinasyon toplantıları yapıldığını ve Ankara ’dan Özel Asayiş Komutanlığı’na bağlı 500-600 askerin İstanbul ’a takviye ekip olarak gönderildiğini açıkladı. Bu arada, bugün görülen Bayrampaşa Davası’nda, dönemin MGK kararlarının istenmesi kararlaştırıldı.

Özbek, bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde alınan ifadesinde, operasyon tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı’nda tümgeneral olarak görev yaptığını belirterek, “Ben de olayları vatandaşlar gibi sadece basından takip ettim. Olay yerini bilmem. Ancak bu tür operasyon olaylarında o yerin valisi, savcısı ve jandarma birliğinin operasyon yapılması için takviye birlik istemesi halinde bu talepler bize gelir” dedi. Özbek, o günlerde takviye birlik istendiğini ifade ederek, “Biz de sadece ilettik. Bunun dışında olayla ilgili benim başkaca bilgim yoktur” dedi. Jandarma Bölük Komutanlığı’nda yeterli birlik olmadığı için Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı’ndan takviye ekibin tahminen iki ay önceden İstanbul’a gönderildiğini kaydeden Özbek, “Giden jandarma sayısı alayla tabur arası bir sayıydı. Bu sayı 500-600 kişi civarında olabilir. Ankara’dan gidenlerin listesini gittiği yerdeki birliğin yapması lazım. Biz liste hazırlamayız” diye konuştu.

TOPLANTILARA MİT DE KATILDI
O tarihte Jandarma Genel Komutanı’nın Aytaç Yalman olduğunu ifade eden Özbek, “Cezaevindeki olaylar Türkiye ’nin gündemindeydi. MGK’nın da gündemine gelmiş ve operasyon yapılması kurulda görüşülmüş ve hükümete bu konuda bir tavsiye kararı alınmış. Kurulda ben olmadığım için bunu daha sonra öğrendim” dedi.

Kendisinin de katıldığı çeşitli koordinasyon toplantıları yapıldığını belirten Özbek, “Benim katıldığım bir toplantıda İçişleri, Adalet, Sağlık bakanlığı temsilcileri ile emniyet ve MİT’ten de bazı elemanların bu toplantıya katıldığını hatırlıyorum. Buna benzer toplantılar gerek İstanbul’da gerekse Ankara’da son 2-3 yıldan beri yapılmaktaydı. Yukarıda bahsettiğim koordinasyon ve değerlendirme toplantısının da söz konusu olaydan iki ay kadar önce yapıldığını tahmin ediyorum” dedi. Operasyon emrinin hükümetçe verildiğini, operasyon bizzat yürütenlerin ise İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Engin Hoş, Jandarma Özel Harekat Komutanı Burhan Engin, İstanbul İl Jandarma Komutanı Halil İbrahim Tüysüz olduğunu belirtti.

Orgeneral Yalman’ın JİTEM’in varlığını kabul eden ifadesine karşılık Özbek, “Bizim komutanlıkta JİTEM isimli kadrolaşma söz konusu değildir. Bildiğim kadarıyla o tarihlerde PKK ile mücadele sırasında istihbarat ve terörle mücadele elemanlarınca üretilen bir kelimedir” dedi. P-90 marka bir silahın olup olmadığını bilmediğini kaydeden Özbek, beyaz forfor gazın kullanımı iddiasına ilişkin, “Toplumsal olaylarda beyaz fosfor kullanıldığını hatırlamıyorum. Bir keresinde sadece sis bombası kullanıldığını biliyorum. Sis bombasının insanlara ve sağlığa zararlı olmadığını, hatta biber gazı kadar zararlı olmadığını hatırlıyorum” dedi. Özbek, armut tipi bomba olup olmadığını da bilmediğini söyledi.

MGK KARARLARI İSTENDİ
Bu arada, Bayrampaşa Davası’na bugün Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, dönemin Cezaevi Tabur Komutanı Yüzbaşı Zeki Bingöl’ün dinlenmesi, operasyonla ilgili önce ve sonra hazırlanmış rapor ve direktiflerin jandarmadan istenmesi, operasyona katılan JÖAK birliğinin listesinin temin edilmesi, MGK’da bu yönde alınmış karar varsa bir örneğin MGK Genel Sekreterliği’nden alınması kararlaştırıldı. Duruşma 12 Şubat 2014’e bırakıldı.