23 Ekim 2013 Çarşamba

Haşim Kılıç: Balyoz'da hak ihlali varsa değerlendiririz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Balyoz davasıyla ilgili bireysel başvuru yoluyla önlerine gelen bir başvuruda hak ihlali tespit edilirse, yeniden yargılama yolunun mümkün olduğunu söyledi. Kılıç, bireysel başvurulara yeni bir temyiz yoluymuş gibi değerlendirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
ANAYASA AÇIK
Anayasanın 148. maddesinin 4. fıkrasında aynen ‘Bireysel Başvuruda kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz' denilmektedir. Yani diğer yüksek yargı organlarında yapılan temyiz aşamasında, yasa gereğince hangi hususlara bakılabilecekse, Anayasa Mahkemesi'nin bu konularda herhangi bir inceleme yapamayacağı Anayasamızın amir hükmüdür.
YARGILANMA YOLU
Anayasa Mahkemesi başvuruya ilişkin incelemesinde kişinin temel hak ve özgürlüklerinden herhangi birisinin ihlal edildiği sonucuna varırsa ve bu hak ihlali yeniden yargılama yapılarak giderilecek nitelikte ise, ilgili mahkemeye hak ihlalini gidermesi için göndermek zorundadır. İlgili mahkemenin de yeniden yargılama sürecini başlatarak tespit edilen hak ihlalini gidermesi, yine anayasal zorunluluktur. Eğer bu iddia sonunda iddia yerinde görülürse ilgili yargı kuruluşlarına göndererek yeniden yargılama açmalarını yeniden yargılama yapmalarını ve bu ihlalin giderilmesini isteyeceğiz.
KILIÇDAROĞLU'NA YANIT
Kılıç, konferansın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Balyoz davasına ilişkin görüş açıklamasını eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine de Kılıç şunları söyledi:“Şüphesiz ki ifade özgürlüğünü ve eleştiri hakkını kullanarak düşüncelerini söylemiş olabilir. Ancak benim ifade ettiğim konu gerek siyaset makamlarının gerekse basın mensuplarının Anayasa Mahkemesini bir ikinci temyiz merciiymiş gibi göstermelerine olan tavırlarından kaynaklanmıştır."