24 Ekim 2013 Perşembe

O açıklama neden yapıldı? / Murat Çelik


“Son zamanlarda sık sık ‘Neden konuşmuyor?’ sorusu ile karşılaşıyorum.”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, üzerindeki baskıyı bu cümleyle kayda geçirdikten sonra “neden konuşmadığını” izah etti.

Lakin bunu yaparken de, yani “neden konuşmadığını” anlatırken de, konuştu. Böylece bir anlamda, “Neden konuşmuyor?” diyenler, öyle ya da böyle, bir şekilde Orgeneral Özel’i konuşturmuş oldu.

Ankara’da konuşulanlara göre, Orgeneral Özel’i bu açıklamayı yapmaya iten; o gün yani 21 Ekim Pazartesi sabahı yapılan önemli bir toplantı olmuş.

Başkent kulislerinde, TSK’nin komuta kademesini oluşturan orgenerallerin Ankara’da olağanüstü bir toplantıda bir araya gelip, durum değerlendirmesi yaptıkları bilgisi dolaşıyor.

Askeri kulislerde, orgenerallerin, özellikle de Yargıtay’dan çıkan Balyoz Davası kararları sonrası TSK içinde oluşan atmosfere ilişkin bilgileri Genelkurmay Başkanı’na aktardıkları konuşuluyor. Ve Orgeneral Necdet Özel’in de, silah arkadaşlarının kendisine ilettiği bu ‘nabız’ üzerine söz konusu açıklamayı yapmaya karar verdiği...

Korgenerallerin düzenli mesaisi

Genelkurmay Başkanı’nın yaptığı yazılı açıklamada altı çizilmesi gereken bir bölüm var. Şöyle:

“(...) arkadaşlarımın durumuna hukuki çözümler aradığımı ve bu yöndeki düşüncelerimi ilgili ve yetkili olduklarını düşündüğüm makam sahipleri ile paylaştığımı, tutuklu olan personelimizin, hiçbir ayrım yapılmadan, tamamen yasal mevzuat içerisinde kalınarak, düzenli olarak ziyaret edilmesini, istek ve ihtiyaçlarının tespit edilerek karşılanmasını, savunmalarına yardımcı olacak bilgi ve belgelerin kendilerine ve/veya avukatlarına zamanında ulaştırılmasını, ayrıca TSK’nın geleneksel aile yapısı nedeniyle aile bireyleri ile ilgilenilmesini sağladığımı bilginize sunmak istiyorum.”

***


Bu kısım önemli çünkü bunlar, Genelkurmay Başkanı Özel’in bugüne kadar kamuoyu ile paylaşmadan hayata geçirdiği faaliyetler.

Anlaşılıyor ki Özel, bu durumu açıklamak zorunda kaldı.

Orgeneral Necdet Özel, yukarıdaki ifadelerle aslında şunu söylüyor:

“Beni eleştiriyorsunuz ama ben yasal mevzuat içinde yapılabilecekleri zaten yapıyorum. Ancak bunun reklamını yapmıyorum, yaptıklarımızı medyayla, kamuoyuyla paylaşmıyorum. Bu yüzden de sarf ettiğim çabalar bilinmiyor. Bilinmesine de gerek yok. Yaptıklarımı silah arkadaşlarım, ben, ilgilileri ve Allah biliyor, bu da bana yetiyor”

Özel’in verdiği asıl mesaj bu.

***


Askeri kaynaklardan aldığım bir bilgi de bu tabloyu teyit ediyor.

Aldığım bilgi, ‘TSK’da, korgeneral rütbesindeki hemen her komutanın, düzenli olarak cezaevlerini ziyaret edip, silah arkadaşları ile görüştüğü’ yönünde. Tabii yasal mevzuata uygun şekilde, ilgili makamlardan gerekli izinler alınarak...

Bu noktada akla hemen, “Neden sadece korgeneraller?” sorusu geliyor.

Bu soruya aldığım yanıt da;

“Genelkurmay Başkanı’nın, bu ziyaretlerin ‘orgeneraller’ seviyesinde yapılması hâlinde farklı yansıtılabileceği ve kamuoyunda, ‘yargıya müdahale’ edildiği şeklinde yanlış bir algılamaya yol açabileceği, yani bu durumun istismar edilebileceği endişesi taşıdığı” oldu.