26 Ekim 2015 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER


26 Ekim 2015, Pazartesi
Genelkurmay Başkanlığı tarafından, 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 21 Ekim 2015 tarihinde saat 14.00’da Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Er Nazım TAŞTAN, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır.
- 28 Ekim 2015 tarihinde saat 14.00’da Kıbrıs Barış Harekâtı şehitlerinden Jandarma Er Osman Ali DAL, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.


Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birliklerde;
- 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Edirne) tarafından, 05-09 Ekim 2015 tarihleri arasında Kovankaya/Süloğlu bölgesinde Arazi Tatbikatı,

- 14'üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı (KKTC) tarafından, 05-16 Ekim 2015 tarihleri arasında muharebe sahası fonksiyon alanlarına yönelik Kıtalı Komuta Yeri Tatbikatı,TSK

- 39’uncu Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı (KKTC) tarafından, 05-16 Ekim 2015 tarihleri arasında Kumköy ve Gürpınar bölgelerinde Kıtalı Komuta Yeri Tatbikatı,

- 28'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Ankara) tarafından, 06-16 Ekim 2015 tarihleri arasında Arazi Tatbikatı icra edilmiştir.TSK


Hava Kuvvetleri Komutanlığı KBRN (Kimyasal-Biyolojik-Radyolojik-Nükleer) Tatbikatı-2015; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TSK Sağlık Komutanlığı KBRN unsurlarının katılımı ile ilk defa müşterek olarak, 12-16 Ekim 2015 tarihleri arasında Antalya Hava Meydan Komutanlığında icra edilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetlerin KBRN uzman savunma unsurlarının katılım sağladığı tatbikatta; keşif, numune alma, numune analizi, kirlilik kontrol sahası usulleri, KBRN yaralı temizleme, ikaz ve rapor verme usulleri, pilot çıkarma, araç ve hava aracı temizlemesi faaliyetleri başarı ile uygulanmıştır.


Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2, Dünya etrafındaki kutupsal yörüngesinde 15.000’inci turunu 09 Ekim 2015 tarihi itibarıyla tamamlamıştır.
18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderilen Türkiye’nin uzaydaki gözü Göktürk-2 uydusu geçtiğimiz hafta içerisinde yörüngede 15.000’inci geçişini başarı ile tamamlamıştır. Yaklaşık iki yıllık süre içerisinde, Ahlatlıbel-Ankara’daki Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Keşif Uydu Tabur Komutanlığında bulunan uydu yer istasyonundan Göktürk-2 uydusu ile yaklaşık 7000 defa iletişim kurulmuş ve 6800 adetten fazla görüntüleme görevi başarı ile icra edilmiştir. Bu süre zarfında, TSK’nın ve kamu kuruluşlarının uydu görüntü talepleri karşılanmış, Dünya’nın çeşitli bölgelerinden görüntüleme yapılarak yaklaşık 18 milyon km2lik alan kapsanmıştır. Kapsanan bu alanın 2.700.000 km2lik kısmı ise Türkiye üzerinde bulunmaktadır.
Göktürk-2 uydusu yer yüzeyinden yaklaşık 683 km yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş olup, Dünya etrafındaki bir turunu 98 dakikada tamamlamaktadır. Göktürk-2 Uydusu; spot, geniş alan, şerit ve stereo görüntüleme kabiliyetleri ile Dünya’nın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde yer istasyonuna aktarma kabiliyetine sahiptir. Milli imkânlarla geliştirilen ve üretilen Göktürk-2 uydusu ile Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın görüntülenmesi hususunda herhangi bir uluslararası kısıtlama söz konusu değildir. Yerli olarak geliştirilen uçuş bilgisayarlarını ve yazılımları kullanan Göktürk-2 uydusunun sağlık verileri, planlanan ömür değeri çerçevesinde normal seviyelerde seyretmektedir.


Hava Harp Okulu Öğrencilerinden Umut ŞAHİN ve Muhammed KOCABAŞ, TÜBİTAK tarafından 06-09 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin araştırma gruplarından 296 projenin katılım sağladığı “Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması”nda Bilimsel Çözümler Kategorisinde birinci olmuştur.
Hava Harp Okulu Öğretim Üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Hava Mühendis Binbaşı Numan ÜNALDI’nın danışmanlığında gerçekleştirilen “GenİM: Gen - Kanser İlişkisinin Araştırılması İçin Bir İnformasyon Makinası Tasarımı” isimli proje ile gen-kanser mekanizması ilişkilerini literatürde var olan çalışmaların analizini yaparak sunabilecek ve kanser araştırmalarına yön verebilecek bir literatür analiz makinesi geliştirilmesi hedeflenmiştir.


Çiğli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından, 23 yaş üstü 13 özel eğitime tabi öğrenci ve altı öğretmen/idareci ile 15 Ekim 2015 tarihinde Amfibi Görev Grup Komutanlığı ziyaret edilmiştir.
Ziyaret kapsamında, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı, Şehitlik, Kıbrıs Barış Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtı Anı Salonları, Süratli Amfibi Gemi TCG Ç-153, TCG KARABURUN ve TCG BOZCAADA gezdirilmiştir.

Elazığ İl Jandarma Komutanlığı tarafından, 12 Ekim 2015 tarihinde servis sürücüleri ve öğrencilere emniyet kemeri kullanımı ve önemi hakkında eğitim verilmiştir.


Kastamonu ili Taşköprü ilçesi Sarpun köyünde bir çocuğumuzun, oyun oynarken kaybolduğu bilgisi 18 Ekim 2015 tarihinde, 156 Jandarma İhbar/İmdat hattına bildirilmiştir.
Aynı gün Taşköprü İlçe Jandarma Komutanlığı, İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü tarafından arama kurtarma çalışması başlatılmış, 19 Ekim 2015 tarihinde kaybolan çocuğumuz sağ olarak bulunmuş ve ailesine teslim edilmiştir.


İzmir Motosiklet Sevenler Platformu tarafından 16 Ekim 2015 tarihinde, son günlerde meydana gelen terör saldırılarını kınamak ve Türk Silahlı Kuvvetlerine verdikleri desteği ifade etmek amacıyla, “İzmir’den Nevşehir’e Teröre Lanet Sürüşü” adlı etkinlik kapsamında, Nevşehir Acıgöl İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret etmiştir.


Kosova Polisi ve NATO Kosova Gücü (KFOR) birliklerinin müşterek olarak icra etmiş oldukları toplumsal olaylarda askerî birliklerin kullanılması faaliyetleri kapsamında; 16 Ekim 2015 tarihinde Ferizay/Kosova bölgesinde Stone Wall III Tatbikatı icra edilmiştir. Tatbikata, unsurlarımız bir Manevra Bölüğü ile katılmıştır.