19 Ekim 2015 Pazartesi

Milli Gemilerin Proje Ofisini Mahkumlar Dekore Etti

MİLGEM gibi milli gemi yapımı projeleri artık İstanbul Tersane Komutanlığı’nda yeni yapılan “Dizayn Proje Ofisi” binasında yapılacak.

Sendikahaberleri Özel Haber - Yeni yerine taşınan Dizayn Proje Ofisi binası modern bir alt yapıya sahip. Tersane’de 12 Mart 2004'te MİLGEM Tasarı Ofisi adı altında kurulan ve daha sonra Dizayn Proje Ofisi olarak adı değiştirilen ofis daha önceden Tersane Komutanlığı Karargah binasında hizmet veriyordu. Türk savunma sanayinin gururu olan Büyükada gibi ada sınıfı korvetlerin çizim ve dizaynları yapılan ofis döner sermaye gelirleri ile inşa edildi. Dizayn Ofisi binasının iç dekorasyonunda kullanılan malzemeler Sincan Açık Cezaevi’ndeki mahkum ve tutuklular tarafından imal edildi.
Dizayn Proje Ofisi’nde çalışan mühendis subaylar, Ada sınıfı MİLGEM savaş gemilerinden kazandıkları tecrübe ile  İ sınıfı olarak adlandırılan daha büyük bir gemi olan fırkateyn (TF-2000) tasarımı yapılıyor. Söz konusu Fırkateyn’in dizaynın çalışmalar ilerlemiş durumda. 2016 yılı başına kadar dizayn tamamlanması planlanan fırkateynin, 2017 başında inşasına başlanması hedefleniyor.
Döner Sermaye Kanunu kapsamında gerçekleştirdiği faaliyetlerden edindiği gelir ile birçok önemli ihtiyacını devlete yük olmadan kendi kaynakları ile karşılamayı başaran İstanbul Tersane Komutanlığı, 2014 yılında 24 milyon tutarındaki bir yatırım ile 56 kilometre uzunluğundaki  boru altyapısını tamamen yeniledi.
BAŞÜSTÜ TOPLARIN BAKIM MERKEZİ OLUYOR
Tersane bünyesinde 30 farklı atölye bulunuyor. Sorumluluğu altında 169 yüzer platform bulunan tersanenin devlete yıllık maliyeti, yedek parçalar, personel giderleri, elektrik, su harcamaları, koruyucu melbusat, personel maaşları ve harcırahlar dahil 2014 yılı rakamlarıyla 197 milyon TL.
İstanbul Tersane Komutanlığı, savaş gemilerinin güvertelerinde bulunan 76 mm’lik  baş üstü topların Afrika ve Ortadoğu’da bakım ve onarım merkezi haline geldi. Söz konusu topların komple overholünü, yani üretici seviye bakımını gerçekleştiren Tersane, Tunus Deniz Kuvvetleri için döner sermaye kapsamında iki topun onarımını yaptı. Yakın zamanda ise İstanbul Tersane Komutanlığı Top Fabrikası’nda Pakistan Deniz Kuvvetleri ile yeni bir anlaşma yapıldı.
Adeta bir okulan dönüşen İstanbul Tersane Komutanlığı, 1 milyon 039 bin 650 metrekarelik bir alana sahip. Bunun 139 bin 750 metrekaresi endüstriyel faaliyetler için kullanılıyor.