11 Nisan 2016 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

11 Nisan 2016, Pazartesi
Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 06 Nisan 2016 tarihinde saat 14.00’de Kore Savaşı şehitlerinden Ordudonatım Astsubay Üstçavuş Necmettin ORAR, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır.
- 13 Nisan 2016 tarihinde saat 14.00’de Birinci Dünya Savaşı şehitlerinden Çavuş Hasan ve Piyade Er Rıza, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.

Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı ve Erzurum Jandarma Özel Harekât Tabur Komutanlığı tarafından, 31 Mart – 02 Nisan 2016 tarihleri arasında Kars’ın Kağızman ilçesi kırsalında, %40-70 arası bir eğime sahip, kar kalınlığı yer yer 10 cm-30 cm arasında değişen, kısmen ağaçlık ve sarp kayalık bir arazide, -9Co hava sıcaklığında Şehit Jandarma Astsubay Başçavuş Nurettin ÖZTÜRK-5 Operasyonu icra edilmiştir.

Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı ve Ağrı Jandarma Özel Harekât Tabur Komutanlığı tarafından, 07 Nisan 2016 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında %30-60 arası bir eğime sahip, kar kalınlığı yer yer 20 cm-40 cm arasında değişen, leçelik bir arazide, 7-10Co hava sıcaklığında Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammet ORUÇ-7 Operasyonu icra edilmiştir.



49’uncu Komando Tugay Komutan Yardımcılığı ve Muş İl Jandarma Komutanlığı tarafından, Hasköy İlçesi kırsalında, 02 Nisan 2016 tarihinde Şehit Jandarma Başçavuş Mehmet ÇAPAR-37 Operasyonu icra edilmiştir.
İcra edilen operasyonda; el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan tüpler ile muhtelif yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.

04 Nisan 2016 tarihinde Yüksekova’da devam eden operasyonlar esnasında bölgede görev yapan Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha Timi (METİ) tarafından düzenli olarak mayın arama köpeği ve detektörü ile yapılan aramalarda; su birikintisi içinde ve plastik torba, bidon içerisine yerleştirilen amonyum nitratla güçlendirilmiş el yapımı patlayıcılar ve kilit taşları ile mıcır zemin kaplanmak suretiyle üzerleri sonradan örülmüş olan el yapımı patlayıcılar tespit edilerek imha edilmiştir.

Hakkâri Yüksekova’da 05 Nisan 2016 tarihinde bölücü terör örgütü ile mücadele eden kahraman silah arkadaşlarımız, çocukların eğitim gördükleri Mehmetçik İlkokulu’na bir ziyaret gerçekleştirdiler.
Çocuklar, ziyarette asker ağabeyleriyle birlikte coşkulu bir futbol maçı yaptılar, sıkıntılı bir dönemden geçen çocuklar bütün enerjilerini harcadılar, rahatladılar. Asker ablaları ise özellikle yaşı küçük olan çocuklarla ilgilenip, onlarla sohbet etti. Ziyaretin sonrasında çocuklar, öğretmenleri, asker ağabey ve ablaları ile birlikte topluca fotoğraf çektirip günün yorgunluğunu attılar.



Silopi’de, Cizre’de, Sur’da, İdil’de, Şırnak’ta, Yüksekova’da ve Nusaybin'de, güvenlik kuvvetlerimiz büyük bir uyum ve koordinasyon içerisinde omuz omuza çalışmaktalar. Birlikte operasyona çıkan güvenlik kuvvetlerimiz, tek yumruk halinde hareket etmektedirler.

Türkiye’nin dört bir yanından annelerimiz, günlerdir evlerinden uzak olarak operasyonlara devam eden Mehmetçiklerimize; evlerinde yaptıkları çörekleri, börekleri ve tatlıları ve hazırladıkları ikram malzemelerini operasyonların yapıldığı yerlere göndermeye devam etmektedir.
Okullarında okuyan küçük kardeşlerimiz ise asker ağabeylerine karşı hissettikleri duygularını yazdıkları mektuplarla dile getirmişlerdir.

Türkiye-Azerbaycan Ortak Bilgisayar Destekli Tabur Görev Kuvveti Komuta Yeri Tatbikatı-2016, 28 Mart-08 Nisan 2016 tarihleri arasında Erzurum’da icra edilmiştir.
İcra edilen tatbikatın maksadı; Türk ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ile birlikte çalışabilirliği geliştirmektir.
Tatbikata; Türkiye’den ve Azerbaycan’dan tabur ve bölük karargâhı personeli katılmıştır.


Deniz Yıldızı-2016 Tatbikatı, 28 Mart-05 Nisan 2016 tarihleri arasında Marmara Denizi ve Karadeniz’de icra edilmiştir. Tatbikatın amacı, katılan Birlik / Komutanlıkların görev fonksiyonlarına yönelik harekât imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek, harbe hazırlık seviyelerini yükseltmek ve aynı zamanda Karadeniz’de deniz güvenliğinin devamına katkı sağlamaktır.
Deniz Yıldızı-2016 Tatbikatına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından unsurlar katılmıştır. Tatbikata iştirak eden gemiler tarafından, 03-04 Nisan 2016 tarihlerinde; Varna / Bulgaristan, Köstence / Romanya, Odessa / Ukrayna ve Batum / Gürcistan limanları ile Karadeniz’deki limanlarımıza ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
Tatbikat kapsamında, gerçek harp şartlarında gemilerin karşılaşabileceği tehditleri temsil eden yüksek süratli ve ileri teknoloji ürünü olan insansız hava ve deniz hedeflerine istinaden, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları tarafından fiilî güdümlü mermi ve top atışları yapılmıştır.


Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na iştirak etmekte olan TCG GEDİZ fırkateyni, ABD Deniz Kuvvetleri USS ARLINGTON havuzlu çıkarma gemisi ile 07 Nisan 2016 tarihinde Doğu Akdeniz’de Geçiş Tatbikatı (PASSEX) icra etmiştir.
Geçiş Tatbikatında personel değişimi, helikopter iniş-kalkış eğitimleri ve Türk Hava Kuvvetleri uçakları ile müşterek eğitimler icra edilmiştir.

Volkan-2016 Tatbikatı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı sorumluluğunda 1’inci Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi-Joint Force Air Command (JFAC) Eskişehir’de, Hava Kuvvetlerinin muharip ve destek unsurları, Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ve Özel Kuvvetler Komutanlığı temsilcilerinin katılımıyla, 02-09 Mart 2016 tarihlerinde bilgisayar destekli komuta yeri, 27-31 Mart 2016 tarihlerinde ise fiilî uçuşlu olarak iki safhada icra edilmiştir.
Tatbikatın maksadı; büyük çaplı bir hava harekâtının komuta ve kontrolünü tek merkezden yönetmek, hava harekâtını geceden gündüze devamlılık arz edecek şekilde planlamak ve icra etmek, Hava Harekât Merkezi personelinin ve birliklerin harbe hazırlık seviyelerini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Tatbikatın fiilî uçuşlu bölümüne Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki F-16, F-4E 2020 muharip uçaklarının yanı sıra, Havadan Yakıt İkmal, Havadan İhbar ve Kontrol, A400M, C130, C160, CN235 nakliye uçakları ile helikopterler ve hava savunma sistemleri iştirak edilmiştir.

05 Nisan 2016 tarihinde Diyarbakır/Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından icra edilen yol araması esnasında, mutfak tüpleri ile güçlendirilmiş EYP bulunmuş ve imha edilmiştir.

Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı harekât komutasında bulunan Nevşehir Jandarma Komando Tabur Komutanlığınca 31 Mart - 01 Nisan 2016 tarihlerinde ve Tuzla Jandarma Komando Tabur Komutanlığınca 05 - 06 Nisan 2016 tarihlerinde, Erzurum’da Meskûn Mahallerde Teröristle Mücadele Eğitimi icra edilmiştir.
18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı (Gelibolu) tarafından; 30-31 Mart 2016 tarihlerinde Bölük Timi Tam Birlik Atışlı Arazi Tatbikatı icra edilmiştir.
109’uncu Topçu Alay Komutanlığı (Erzurum) tarafından, 28 Mart-01 Nisan 2016 tarihleri arasında ağır silah atışları icra edilmiştir.
22-24 Mart 2016 tarihleri arasında 47’ncisi gerçekleştirilen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri İstanbul Bölge Yarışması’nda Kuleli Askerî Lisesi, İstanbul-Asya bölgesinde 12 alanda 8 birincilik, 3 ikincilik ve 3 üçüncülük; İstanbul-Avrupa bölgesinde yarıştığı tek projede ise birincilik kazanmıştır.

Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığı sivil asker iş birliği faaliyetleri kapsamında;
- 02 Nisan 2016 tarihinde Kabil’de bulunan Saadduddin Ensari Lisesi’nde öğrencilerin sağlık taraması yapılmış ve öğrencilere ilaç desteği sağlanmış,

- 04 Nisan 2016 tarihinde Kabil’de bulunan Bibi Mahru Lisesi’nde öğrencilere kırtasiye malzemeleri dağıtılmış,

- 06 Nisan 2016 tarihinde Kabil’de ihtiyaç sahiplerine muhtelif giyim malzemesi dağıtılmıştır.