5 Nisan 2016 Salı

Kobane korkusu gerçek oluyor: PKK safları genişliyor, sınır kontrolü kaybediliyor


Güneydoğuda devam eden çatışmalı ortamda Kürtlerin Kobane’deki direnişten ilham aldığı ve Türkiye’nin sınırdaki kontrolü kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.
Fotoğraf: DİHA
Fotoğraf: DİHA
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National gazetesinden Jesse Rosenfeld’in kaleme aldığı yazıda, Cizre, Silopi, Sur ve Nusaybin gibi ilçelerde devam eden çatışmalara dikkat çekilerek Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD karşıtı direnişin, buralardaki milislere ilham kaynağı olduğu kaydedildi. Tezini desteklemek isteyen gazeteci, Kobane’deki vur-kaç taktiği ve keskin nişancı ateşlerinden korunmak için sokaklara gerilen brandaları da örnek gösterdi.
Rosenfeld ayrıca Türkiye’nin, ABD’nin her fırsatta müttefiki olduğunu vurguladığını, silah ve mühimmat desteği verdiği Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) dair korkularının da gerçeğe dönüşmeye başladığını savundu.

‘PKK safları genişliyor’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce “ABD’nin PYD ya da YPG’ye verilen silahlar, gün gelip Türk güvenlik güçlerine yöneliyor” demişti.
Türkiye’nin korkularını hatırlatan gazeteci, ‘abluka’nın devam ettiği Nusaybin’de bir PKK komutanı olduğu bilgisini verdiği ‘Botan Dersim’ adlı kişiyle yaptığı görüşmeyi de anlattı: “Botan, Kandil’den Nusaybin’e, yerel milislerin komuta edilmesi için gönderilmiş. O da Türkiye’de Kürtlerin, YPG’den esinlendiği gerçeğini yadsımıyor. Bana söylediklerine göre; ‘Suriye’de IŞİD’e karşı direnişe katılan Türkiyeli Kürtler geri döndü ve giderek genişleyen PKK saflarına katılıyorlar.’ Botan bana baharın gelmesiyle dağlardaki gerillaların Güneydoğu’daki şehirlere hareket etmeye başladığını, sokak direnişlerinde yer almaya hazır olduklarını da söyledi.”
Gazeteciye göre Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava’da ilan edilen özerklik de Türkiye’deki Kürtlerin esinlendiği diğer bir faktör olarak göze çarpıyor.