31 Temmuz 2013 Çarşamba

Onur intiharı AİHM’e gidiyor!

Ordudan atılmış, sonra intihar etmişti

Ordudan atılmış, sonra intihar etmişti

Kayseri’de “disiplinsizlik ve ahlaki durum” gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldığı için intihar eden Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu’nun ailesi, AİHM’e başvurmaya hazırlanıyor

Kayseri’de 12. Hava Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı’nda görev yaparken ahlaksızlıkla suçlanarak ordudan ihraç edilen 29 yaşındaki bir çocuk annesi Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu, 7 Kasım 2012’de intihar etmişti. Nazlıgül Üsteğmen’i intihara götüren ise erkek arkadaşı Üsteğmen S.O.Ş. ve bazı personel hakkında gönderilen ihbar e-mail’i üzerine İstihbarat Başkanlığı B Tipi İnceleme Timi tarafından başlatılan soruşturma oldu. Soruşturma sonunda Daştanoğlu kendisine isnat edilen “disiplinsizlik ve ahlaki durum” gerekçesiyle görevden alındı. Daştanoğlu ve Üsteğmen Arif Ö. hakkında 6 Kasım 2012’de re’sen emekli edilmelerine karar verildi. Nazlıgül Daştanoğlu ise hakkındaki iddiaları gururuna yediremeyerek ardında 4 yaşında bir evlat bırakarak 7 Kasım’da intihar etti.

Dosya rafa kalktı

Ailesi kızlarının ölümüne neden olan olayların araştırılması için suç duyurusunda bulundu. İlk incelemeler sonucunda Kayseri Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma 47 gün içinde kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede Nazlıgül Üsteğmen’in özel hayatı tüm detaylarıyla yer aldı. İntihar olayında adı geçen 6 askeri personelle ilgili hiçbir işlem yapmayan Savcılık ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ gerekçesiyle dosyayı rafa kaldırdı.

‘Kızıma mobing yapıldı’

Daştanoğlu ailesinin avukatı Müşir Deliduman bu karara da itiraz etti. Ancak askeri savcılık incelemesinin ardından itiraz dilekçesini reddetti. Son red kararının ardından iç hukuk yollarını tüketen aile kızlarının hakkını AİHM’de arayacak. Nazlıgül’ün annesi Nevin Daştanoğlu, “Ordu kendi evladına sahip çıkmadı. Kızıma mobing uygulandı. Erkeklerin ifadesi göz göre göre kızımı intihara götürdü. AİHM’den umutluyuz. Kendi adaletimiz ile sonuç almak isterdik ama çareyi şimdi Avrupalının adaletinde arayacağız. Tek isteğim suçluların cezalandırılması” dedi.