18 Ekim 2012 Perşembe

'Suriyeli isyancıların elinde MANPAD var'

Suriye’de bazı isyancı gruplarının taşınabilir uçaksavar silahları elde ettiği öne sürüldü. Bu gelişmenin Suriye’deki savaşın yönünü değiştirebileceği yorumları yapılıyor. Bu da böyle silahların Batı karşıtı İslamcıların eline geçmesinden endişe eden ABD’nin korkularını körüklüyor.

Hafta başında internete yüklenen bazı videoları yorumlayan askeri uzmanlar ve isyancılar, Halep’teki bazı grupların ellerinde ısıya duyarlı, omuzdan ateşlenen füzeler olduğunu ifade etti.

Suriye’de 19 aydır devam eden çatışmalarda daha önce de bu silahlarla ilgili iddialar ortaya atılmıştı. Ancak ilk kez böyle bir şeyin belgelendiği belirtiliyor.

Wall Street Journal’a konuşan Suriyeli isyancılar, MANPAD olarak da bilinen bu silahların son iki ay içinde Türkiye ve Lübnan üzerinden Suriye’ye götürüldüğü iddia etti. Silahların komşu ülkelerin koordinasyonundaki “operasyon odaları” aracılığıyla ülkeye sokulduğu belirtildi.

Yerel yönetimlerden birinde silah alımı koordinasyonuyla ilgili görev yapan bir Suriyeli, “Suriye’nin kuzeyi gelişmiş tanksavar ve uçaksavar silahlarıyla dolu. Durum çok hızlı değişti” dedi. Söz konusu kaynak, MANPAD’lerin transferlerinin komşu hükümetler tarafından denetlenmediğini ifade etti.