12 Ekim 2012 Cuma

460 bin askeri etkileyecek çalışma

Milletvekili seçilme yaşını 18'e indirip, er ve erbaşlara oy kullanma hakkı için yasal düzenleme çalışması dikkatleri sandıklara çevirdi.

460 bin askeri etkileyecek çalışma
Vatani görevini yapan Mehmetçikler’in askeri birliğe en yakın yerde oy kullanması planlanıyor. Er ve erbaşların oylarının karakol, alay ve tugayların bağlı bulundukları ilçe seçim kurullarında sayılacağı belirtiliyor.

Mehmetçiklerin kullanacakları oyun Hakkâri, Şırnak, Bingöl gibi yerlerde seçim sonuçlarına doğrudan tesir edeceği kaydediliyor.

Düzenlemenin Meclis'te kabul edilmesiyle Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında dönemsel olarak değişmekle birlikte 320 bin 492, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 140 bin 159 olmak üzere toplam 460 bin askerin sandığa gitmesi bekleniyor.

Bu arada 'Kışlaya siyaset girer' eleştirisini AK Parti kanadı gerçekçi bulmuyor. Parti kurmayları 'Askeri birliklerde siyaset yapacak olsa şu anda oy kullanma yetkisi olan subay ve astsubaylar yapar. 6 ay kısa dönem, 12 ay asteğmen, 15 ay uzun dönem askerlik vazifesini yapanlar oy kullanarak siyaset yapmazlar" diyor.

İÇ HİZMET KANUNU ADAYLIĞI YASAKLIYOR

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 43. maddesinde de oy kullanmayı engelleyici bir düzenleme bulunmadığı ileri sürülüyor. Bu maddede "Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. Bundan ötürü Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri, bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır" deniliyor.

Bu hükmün seçme hakkından çok seçilme hakkı verilecek 18 ve üzeri yaşındakileri etkilediği belirtiliyor. Hükümet, er ve erbaşlara oy kullanma hakkı düzenlemesiyle askerdeki gençlere milletvekilliği ve belediye başkanlığı seçilme hakkı vermiyor.

Milletvekili adayı olabilmek için askerlikle ilişiği bulunmamak şartı konuluyor.

Elitaş: CHP desteklemezse teklifi vermeyiz

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, seçilme yaşının 18'e düşürülmesi konusunda CHP'den kendilerine cevap gelmediğini söyledi. MHP'nin 'hayır' dediğini belirten Elitaş, ''CHP destek vermezse Anayasa değişikliği teklifi veremeyiz'' dedi. CHP ile er ve erbaşların oy kullanmasını da konuştuklarını anlatan Elitaş, şöyle devam etti: ''Kışlada değil de başka yerde oy kullanma olsun dendi. TSK’nın tereddütlerini de konuştuk. Bir bölük değişik sandıklarda oy kullansın' dedik. Kışla dışında baskı olmaması için ne olacağını tartışalım dedik. Bunun öngörüşmelerini yaptık, ama yanıt gelmedi.''