15 Ekim 2012 Pazartesi

Harekat planı hazır!

TSK, ‘en kötü senaryo’ olan savaş ihtimaline karşı harekat planlamasını hazırladı. Kara, hava ve deniz unsurlarının bir arada kullanımı hedeflenen plana göre 2. Ordu aktif rol oynayacak

Suriye ile gerilen ortamda, TSK komuta kademesinin, ‘en kötü senaryo’ olan savaş ihtimaline karşı harekat planlamasını hazırladığı öğrenildi.

Suriye’nin imkan ve kabiliyetlerinin, bölgedeki Rusya ve PKK faktörünün de göz önüne alındığı planlamaya göre, 2. Ordu komutanlığı aktif rol oynayacak. Risk analizlerinin de yer aldığı planlamada, olası bir harekatta, kara, hava ve deniz unsurlarının bir arada kullanımı hedefleniyor. Özel kuvvetlerin de yer alması öngörülen harekat planının, sınırlarını ise olası bir savaş durumunda hükümet direktifi belirleyecek. Bu direktife göre, olası bir savaş durumunda, ulaşılmak istenen politik ve askeri hedefler ile ilerleme sınırı, hangi bölgelerin kontrol altında tutulacağı şekillenecek.


Terörle mücadelede, yoğun operasyonlar sürdüren TSK, bulunduğu coğrafyada, komşularına yönelik her türlü tehdit planlamasını hazır bulunduruyor. TSK’da, Suriye’nin yanı sıra İran ve Yunanistan için de her türlü tehdite yönelik, planlamalar hazır bulunuyor. Gerilim dozajının artmasının ardından Suriye’ye yönelik planlamanın güncellendiği, ülkedeki iç karışılıklık paralelinde gelişen güç dengesine göre risk analizlerinin yeniden gözden geçirildiği öğrenildi. Planlamada, Suriye Ordusu’nun asker sayısı ve silah gücününün son istihbaratlara göre güncellendiği belirtildi.

Tecrübeli komutanlar

Suriye’ye bir harekat düzenlenmesi halinde, aktif rol oynayacak 2. Ordu’nun başında, Org. Galip Mendi bulunuyor. Org. Servet Yörük’ten boşalan 2. Ordu Komutanlığı’na, geçtiğimiz ağustos ayındaki YAŞ(Yüksek Askeri Şura) kararlarıyla Özel Kuvvetler tecrübesi de olan Org. Galip Mendi atanmıştı. Bu yıl orgeneralliğe terfi eden Mendi’yle birlikte Suriye sınırından gelecek olası tehditlere karşı en kritik illerden biri olan Hatay’a sınır bölgelerinde tecrübeli olan bir isim atanmıştı. Ermenistan’la sınırı olan Ağrı’da görev yapan Tuğg. Hakan Atınç, Hatay’daki Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na atanmıştı. Olası bir harekatta, Org. Mendi ve Tuğg. Atınç, kritik önem taşıyacak. Suriye sınırı için yine kritik önem taşıyan İskenderun Deniz Üs Komutanlığı’na ise Akdeniz Bölge Komutanlığı’ndan tecrübeli bir isim Tuğa. Nejat Atilla Demirhan getirilmişti. Tuğg. Semih Koşucuoğlu da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Pilot Harekat Daire Başkanlığı’ndan Malatya’daki 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’na getirilmişti.

Suriye sınırında askeri yığınak

Suriye tezkeresinin kabulünün ardından TSK, sınırda yüksek hazırlık talimatını devreye soktu. Bölgeye Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep’ten yaklaşık 60 tank takviye gönderilerek, sınır boyunca en az 250 tank konuşlandırıldı. TSK, topçu birliklerini de takviye etti. Diyarbakır ve Malatya-Erhaç’taki hava üslerine de 5 ayrı diğer üsten 55’e yakın F-16 kaydırıldı. Bu kapsamda Ege ve Akdeniz’den sorumlu, savaş gemilerine lojistik ve sahil desteği sağlayan Güney Deniz Saha Komutanlığı’na bağlı üslere, Donanma Komutanlığı’na ait Gölcük ve Erdek deniz üsleri ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na bağlı diğer bazı komutanlıklardan takviye güç gönderildiği bildirildi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in kuvvet komutanlarıyla denetleme ve incelemelerde bulunduğu bölgeye, Stinger füzeleri de kaydırıldı. Stinger füzeleri, alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılıyor. Bir kişi tarafından taşınabilen stingerlar omuzdan ateşlenerek, hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlara yöneliyor.