28 Şubat 2014 Cuma

TSK Ümit Burnu'nu geçecek

Türk Deniz Kuvvetleri, 1866'dan sonra tarihinde ilk kez Ümit Burnu'nu geçecek. Barbaros Görev Grubu'ndan oluşan denizciler, 29 Afrika ülkesinde limanları ziyaret edip ortak tatbikata katılacak

Türk Deniz Kuvvetleri, oluşturduğu 'Barbaros Türk Deniz Görev Grubu' ile 1866'dan sonra ilk kez Ümit Burnu'na doğru yola çıkıyor. "Türk dış politikasına destek ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerin tesisi" amacıyla yapılan ziyaret kapsamında 29 Afrika ülkesinin limanlarına demir atılacak. Türk denizcilerine 2 firkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemiden oluşan filo eşlik edecek. Konuyla ilgili TSK'dan yapılan açıklamada, "Dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını desteklemek, Afrika ülkeleri ile tesis edilen ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlamak maksadıyla" yapılacağı belirtilen Ümit Burnu görevi, aynı zamanda insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerini kapsayacak. Tuğamiral Ali Murat Dede komutasında Gediz ve Oruçreis firkateynleri ile Heybeliada korveti ve Kudret Güngör lojistik gemisinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, deniz güvenliğine destek faaliyetleri de yürütecek.

TÜM KITAYI KAPSIYOR

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun Afrika kıyılarına yapacağı görev, Afrika kıtasının batısından başlayarak, tüm kıtayı içine alacak. Bu kapsamda 29 Afrika ülkesine liman ziyaretleri yapılacak. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, bu görevi esnasında ABD Afrika Komutanlığı'nca planlanan ve Batı Afrika ülkelerinin de katılım sağlayacağı 'Obangame Express Tatbikatı'na da iştirak edecek. Güney Afrika'da bulunan Overberg Atış Alanı'nda güdümlü mermi ve top atışları icra edilirken Hint Okyanusu'nda, deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine ve deniz güvenliğine destek sağlanacak. Konuyla ilgili olarak Gölcük Gediz firkateyninde 3 Mart'ta da basın toplantısı yapılacağı duyuruldu.

OSMANLI DİN HİZMETİ GÖTÜRMÜŞTÜ

Osmanlı İmparatorluğu, Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'a (Ümit Burnu) 150 yıl önce din hizmeti götürmek için gitmişti. O dönemde İngiliz hâkimiyetinde olan bölgede Müslümanlar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar iç karışıklıklara neden olunca halk, İngiltere Krallığı aracılığı ile Osmanlı Devleti'nden ve Müslümanların halifesinden, anlaşmazlığı giderecek bir din alimi istedi. Kraliçe Viktorya'nın, Sultan Abdülaziz'den Cape Town'a bir müftü göndermesi yönündeki talebi sonrasında Ebubekir Efendi, öğrencisi Ömer Lütfi ile birlikte Ümit Burnu'na gönderildi. Din alimlerinin Ümit Burnu'na gitmesinden bir süre sonra anlaşmazlıklar da çözülmüş oldu.

DENİZ LİSESİ BASINLA BULUŞTU
Türk Deniz Kuvvetleri'nin personel kaynağının çekirdeğini oluşturan 241 yıllık Deniz Lisesi kapılarını ilk kez basına açtı. Programda Okul Komutanı Deniz Kurmay Albay Murat Şirzai, gazetecilere brifing verdi. Şirzai okulun kolej düzeyinde eğitim verdiğini belirterek, "Mezun öğrencilerimiz, üniversite seviyesinde eğitim veren Deniz Harp Okulu'na sınavsız geçebiliyor" dedi. Ortaokul mezunu öğrencilerin kabul edildiği lise için ön kayıtların 7 Mart'a kadar devam edeceği açıklandı.