6 Şubat 2014 Perşembe

O komutan gizli belge sızdırmaktan yargılanmış

Adana'da MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması olayına karıştığı gerekçesiyle görevden alınan İl Jandarma Komutanı Murat Çokay'ın, Van Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda görevli olduğu dönemde Kolordu'ya ait gizli bilgileri yurt dışına aktardığı gerekçesiyle soruşturma geçirdiği ortaya çıktı. 

ABD'YE YOLLADI İDDİASI 

SABAH Özel İstihbarat'ın edindiği bilgiye göre, Kurmay Albay Murat Çokay Van Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda görevli olduğu 2010 yılında Malatya'da bulunan 2. Ordu Komutanlığı'na seminere gitti. O dönem binbaşı olan Çokay'ın, seminer sırasında diz üstü bilgisayarından Kolordu'ya ait bazı gizli belgeleri yurtdışına gönderdiği tespit edildi. Gönderilen adresinse ABD'de bir adres olduğu ileri sürüldü. Askeri Savcılık olaya el koydu. Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı. Askeri Savcı tarafından sorgulanan Murat Çokay tutuklanmaktan son anda kurtuldu. Çokay hakkında aynı zamanda idari soruşturma başlatıldı. Başlatılan adli soruşturma çerçevesinde hakkında dava açılan Albay Çokay, Van Asayiş Kolordu Askeri Mahkemesi'nde yargılandı. Yargılama sonucu beraat edildi ancak sürgün edilmekten kurutulamadı. Van Asayiş Kolordu Komutanlığı görevinden Şırnak'a tayin edilen Murat Çokay daha sonra Adana İl Jandarma Komutanı olarak atandı. Geçtiğimiz yıl Adana İl Jandarma Komutanlığı görevine getirilen Albay Çokay Adana'da durdurulan MİT TIR'ları ile ilgili soruşturma çerçevesinde merkeze çekildi. Çokay'ın Vali Hüseyin Avni Coş'a bilgi vermeden araçları durdurduğu ve MİT personelini gözaltına almak istediği ortaya çıkmıştı. 

YURTDIŞI BİLMECESİ 
Öte yandan Murat Çokay'ın yurtdışına belge sızdırırken yakalanıp askeri savcılıkça soruşturulduğunu daha önce gündeme getiren gazeteci Müyesser Yıldız da Murat Çokay'ın ABD'de yüksek lisans yapması nedeniyle iyi derecede İngilizce bildiğini fakat yurtdışı göreve gitmek için İngilizce sınavlarına girmediğini ve bu durumun da hakkında yürütülen idari tahkikat sırasında gündeme geldiğini söyledi.