5 Şubat 2014 Çarşamba

Barış Kartalı TSK envanterine giriyor

Tam 7 yıl gecikme yaşanan ve yılan hikâyesine dönen ‘havadan uyarı ve kontrol sistemi’ (AWACS) uçaklarının teslimatında mutlu sona gelindi.
Mavi Marmara krizinin ardından Türkiye’nin ABD’den aldığı bu uçaklara entegre edilecek elektronik harp cihazlarını vermekten vazgeçen İsrail, Amerikan tarafının baskısı üzerine cihazları Ankara’ya teslim etti. Böylece Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin tesislerinde bekleyen ilk AWACS, kamuoyunda bilinen adıyla Barış Kartalı, Konya’ya gönderildi. Hava Kuvvetleri’nin keşif ve gözetleme kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak olan ilk AWACS, 21 Şubat’ta Konya’da 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenecek törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak.
    Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı Projesi kapsamında Boeing firması ile 4 uçak üzerinden imzalanan sözleşme 2003’te yürürlüğe girdi. Şu anda Türk firmalarından TAI’de 3 uçak bulunuyor. Dördüncü uçak henüz gelmedi. Türk hava sahasının etkinliğini büyük ölçüde artıracak olan AWACS’lar, gövde üzerinde taşıdıkları özel radar sistemiyle her türlü hava aracını anında tespit edebilme özelliğine sahip.