14 Şubat 2014 Cuma

Efsane Komando tugayı









Türkiye’nin en gözde birliği Bolu 2. Komando Tugayı, kapılarını BUGÜN gazetesini açtı. Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Erkan Acar’a yaptıkları standartlar üstü eğitimi anlattı. Tugay’daki zorlu eğitimi BUGÜN gazetesi sizin için görüntüledi.



Efsane Komando tugayı kapılarını BUGÜN'e açtı

2012 Aralık ayında Güneydoğu’dan dönen Bolu 2. Komando Tugayı eğitime odaklandı.

Efsane Komando tugayı kapılarını BUGÜN'e açtı 

 

Efsane Komando tugayı kapılarını BUGÜN'e açtı 

Geçmişi başarılarla dolu 2. Komando Tugayı, Türkiye’nin en güzide profesyonel askerî birliklerinden biri.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde 1980’li yıllardan bu yana sürekli iç güvenlik harekâtına katılan Tugay personeli 2012 Aralık ayında Bolu’ya döndü.İlk kez bölgeye gitmeyen personel geçen bu süre zarfında Bolu’daki kışlasındaki eğitimlerine hız verdi.

Tuğgeneral İsmail Güneşer’den yaptıkları eğitim ve sahip oldukları imkânlar hakkında bilgi aldı.

Efsane Komando tugayı kapılarını BUGÜN'e açtı 

2. Komando Tugay Komutanlığı, Bolu’ya 5 kilometre uzaklıkta General Eşref Bitlis Kışlası’nda konuşlu.

1993 yılında meydana gelen uçak kazasında şehit olan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis 1978-1982 yılları arasında Tugay Komutanlığı yapmış.

Tugay şehrin ismiyle o kadar bütünleşmiş ki pek çok yerde Bolu Komando Tugayı olarak anılıyor.

Beşparmak Dağları’nda Destan yazdılar

2. Komanda Tugay Komutanlığı, 1 ve 2. Kıbrıs Barış Harekâtı’na tüm unsurları ile katıldı.

Cumhuriyet tarihinin ilk helikopterlerle hava hücum harekâtını Kıbrıs’ta gerçekleştiren Tugay, adada 61 şehit verdi.15 Temmuz 1974’te Yunanistan’ın Enosis hayaliyle Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği darbeden sonra teyakkuz durumuna geçen Tugay, 16-19 Temmuz tarihleri arasında Adana Ocak’a intikal etti.

20 Temmuz saat 07.30’da başlatılan hava hücum harekâtı ile helikopterlerle Kırnı bölgesine taşınan Tugay, kısa sürede tertiplenerek Siskilip Boğazı ve St. Hilarion bölgesine el attı. Bölgede 6. Kolordu Komutanlığı’nın güvenliğini sağladı.

1. Kıbrıs Barış Harekatı’nın kaderini belirleyen 20-21 Temmuz gecesi Rum Milli Muhafız Güçleri’nin saldırıları karşısında kahramanca direnerek göğüs göğüse muharebeler veren Tugay, stratejik önemi çok yüksek olan bu bölgeye hakim oldu.

1982 yılında Tugay’a Devlet Başkanı adına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin tarafından sancak verildi.

1983 yılında ise Tugay’a 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı’nda göstermiş olduğu eşsiz kahramanlıktan dolayı birinci,

1992 yılında yapılan sınır ötesi harekâtta göstermiş olduğu başarılardan dolayı ikinci Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası verildi.

Efsane Komando tugayı kapılarını BUGÜN'e açtı 

 

Efsane Komando tugayı kapılarını BUGÜN'e açtı 

2. Komando Tugay Komutanlığı kuruluşundan bugüne kadar Kıbrıs Barış Harekâtı, teröristle mücadele harekâtı ve diğer görev şehitleri dâhil olmak üzere toplam 335 şehit verdi.

Bolu 2. Komando Tugayı birlikleri, her türlü arazi ve hava şartlarında, gündüz ve gece, görüş şartlarının sınırlı olduğu durumlarda harekât icra edebilen uzun süreli ve tahammül gücü isteyen görevleri başarı ile gerçekleştirebiliyor.

Tugay’da verilen eğitimlerde personele, fiziksel yapısını ve özellikle moral ve motivasyonlarını artıracak şekilde acıya, yorgunluğa, uykusuzluğa en üst seviyede dayanabilme yeteneği kazandırılıyor.

Tugay Komutanı ve yardımcıları bizzat iç güvenlik harekâtına katılmış, terörle mücadelede görev almış isimler.Tugayın tüm personeli “Hakkâri, Şırnak ve Bingöl dağlarını, Tunceli ormanlarını Ankara ve İstanbul cadde ve sokaklarından daha iyi biliriz” diyor.