3 Şubat 2014 Pazartesi

Askerî savcılık, ‘mayın davası’nda kararın bozulmasını istedi

Tuğgeneral Zeki Es, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
TUĞGENERAL ZEKI ES, BILINÇLI TAKSIRLE BIRDEN FAZLA KIŞININ ÖLÜMÜNE SEBEP OLMA SUÇUNDAN 6 YIL 8 AY HAPIS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI.  








 
Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde 28 Mayıs 2009’da mayın patlaması sonucu 7 askerin şehit düşmesiyle ilgili karara bağlanan davada yeni bir gelişme yaşandı.
 
 
Askeri Yargıtay Başsavcılığı, davanın usul yönünden bozulmasını istedi. Savcılık, 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Tuğgeneral Zeki Es ve diğer sanıklara savunmaya ilişkin haklarının hatırlatılmadığını ileri sürdü.
Genelkurmay Askerî Mahkemesi, ‘mayın davası’nı Nisan 2013’te karara bağlamıştı. Mahkeme, Zeki Es’i, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına sebep olma suçlarından 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırırken, tuğgeneralin ‘hakikate muhalif rapor tanzim ve ita etmek’ suçundan beraatine karar verilmişti. Şehit yakınları Es ve diğer sorumluların beraat ettiği suçlarla ilgili temyize başvururken, sanık avukatları da aleyhte olan hükümleri temyiz etti. Dosyayı değerlendiren Askeri Yargıtay Başsavcılığı hazırladığı 12 sayfalık tebliğnamesinde, sanıkların savunmaya ilişkin hakları hatırlatılmadan sorgu ve savunmalarının alındığı gerekçesiyle usule aykırılık oluştuğu düşüncesinde olduklarını belirtti. Başsavcılık, bu durumun adil yargılanma hakkına aykırı ve savunma hakkının kısıtlanması anlamına geleceğini savunarak, sanık Zeki Es, Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan, Kurmay Yarbay Hakan Alaçam ve Yüzbaşı Nurettin Altay hakkında verilen hapis cezaları ile beraat kararlarının bozulmasını istedi. Başsavcılık, istinabe yoluyla ifade veren davanın 1 numaralı sanığı Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın haklarının hatırlatıldığına da dikkat çekerek kararın onanmasını istedi. Son karar, Askeri Yargıtay Başkanlığı tarafından verilecek.