17 Eylül 2013 Salı

Türk jetleri Suriye helikopterini vurdu





Rusya ile ABD arasında cumartesi günü varılan uzlaşmayla Şam yönetimine karşı olası bir saldırı beklentisi düşse de dün Türkiye-Suriye sınırında yaşanan hareketli saatlerle tansiyon yeniden yükseldi. Öğle saatlerinde Hatay’ın Yayladağı ilçesinin 400 metre ilerisinde, Suriye sınırında bir heliktopter düştüğü haberi geldi. Suriye ordusuna ait helikopterin havada infilak ettiği, 1 asker ve 2 pilotun helikopterden atladığı da çekilen kamera görüntülerine yansıdı. Bölgenin muhaliflerin elinde olması nedeniyle önce helikopterin muhalifler tarafından düşürüldüğü sanıldı. Ancak akşam Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamasıyla tablo değişti. Arınç, helikopterin Türk savaş uçakları tarafından füze ile vurularak düşürüldüğünü açıkladı. Bakanları Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Arınç, “Suriye’ye ait bir MI 17 helikopteri, Hatay Güveçli bölgesinde 2 km hava sahası ihlalde bulunmuştur. Tüm uyarılara rağmen ihlalin devam etmesi nedeniyle söz konusu helikopter Malatya’dan havalanan hava kuvvetlerimize ait jetlerimizle füze ile vurularak düşürülmüştür” ifadesini kullandı.

GENELKURMAY: UYARDIK

Ardından Genelkurmay Başkanlığı da şu açıklamayı yayınladı: “M-17 tipi bir Suriye helikopteri, Türkiye hududuna 26 NM yaklaşık (48 kilometre) mesafede iken, 16 Eylül 2013 saat 13.41’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi(BİKİM) tarafından tespit edilerek takibe alınmış, hududa 5 NM (Yaklaşık 9 kilometre) kalıncaya kadar Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (Diyarbakır) tarafından Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin uyarı yapılmış, buna rağmen Suriye helikopteri Türk hava sahasına yaklaşmaya devam etmiş ve saat 14.25’te Hatay/Yayladağ’a bağlı Güveççi Hudut Karakolu bölgesinde, Türk hava sahasını, yaklaşık 14.200 feet irtifada seyrederken, 2 km. derinlikte ihlal etmiştir. Bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde (Havada Hazır) bulunan iki adet F-16 uçağından birisi tarafından, saat 14.27’de Türk hava sahasında iken vurulmuş ve hududun takriben 1 km. Suriye tarafına düşmüştür.”

ABD’YE BİLGİ VERİLDİ

Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise “Helikopter uyarılmasına rağmen sınırımızı ihlal etti. Tekrar uyarılmasına rağmen ihlaline devam edince Türkiye’nin uluslararası hukuk ve angajman kurallarına göre cezalandırıcı işlem uygulandı. Helikopter Suriye’nin 400 metre içerisinde düştü. Türkiye kendi sınırlarına yönelik bir ihlale kesinlikle izin vermeyecektir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sınırlarımızın ve halkımızın güvenliğini sonuna kadar korumaya kararlıyız” dedi. Helikopterin vurulmasıyla ilgili detayları Paris’te görüştüğü ABD, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlarıyla paylaştığını söyleyen Davutoğlu, “BM Genel Sekreterine, Güvenlik Konseyi’ne ve NATO’ya gerekli bilgiler sunulacak. Kimse bir daha Türkiye’nin sınırlarını ihlal etme cüreti gösteremeyecektir. Bunun için gerekli önlemler alınmıştır” açıklamasını yaptı.

ANGAJMAN KURALLARI

Türkiye, Suriye’ye olan hudut angajman kurallarını 22 Haziran 2012’de F-4 uçağı düşürüldüğü zaman değiştirdi. Yeni kurallar gereği, Suriye tarafından sınıra yaklaşan her askeri unsur tehdit kabul edilip hedef muamelesi görmeye başladı.