25 Eylül 2013 Çarşamba

TSK'yı harekete geçiren cisim!

İçinde ne olduğu belli oldu...

İçinde ne olduğu belli oldu...

Kayseri'de ele geçirilen roket başlığına benzer maddenin içindeki sıvı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun da aralarında bulunduğu 6 kurum tarafından incelendi. Esrarengiz maddenin içindeki sıvı, dünyada ender bulunan litresi 1 milyon dolara satılan kırmızı cıva çıktı.

LİTRESİ 1 MİLYON DOLAR

Kayseri'de polisin bir araçta ele geçirdiği roket başlığı ve içerisindeki sıvıyla ilgili inceleme tamamlandı. Roket başlığındaki sıvının litresi 1 milyon dolara satılan kırmızı cıva olduğu öğrenildi. Ural dağlarının yüksek noktalarında bulunan ender bir madde olan kırmızı cıvanın patlama şiddetinin çok güçlü olduğu kaydedildi.

6 KURUM İNCELEDİ

Söz konusu başlık ve sıvıyla ilgili olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) başta olmak üzere 6 kurum tarafından inceleme yapıldı. Bugün'ün haberine göre, yapılan incelemelerin ardından cismin, roket başlığı içerisindeki sıvının kırmızı cıva olduğu öğrenildi. Öte yandan yapılan incelemelerin ardından otomobilde bulunan biri Suriye uyruklu 3 kişinin dolandırıcı çıktığı, araçta roket başlığı ve yabancı cisim bulundurdukları gerekçesiyle tutuklandıkları belirtildi.

FÜZEDE KULLANILIYOR

Kırmızı cıva, füze başlıkları veya kıtalar arası roket sistemlerinde dengeleyici olarak kullanılıyor. Hidrojen bombalarının, atoma gerek olmadan kırmızı cıva ile patlatılabileceği belirtiliyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ

21 Eylül Cumartesi günü Kayseri polisinin Kayseri-Malatya Karayolu'nda yaptığı kontrol sırasında durumundan şüphelenilen bir araç durduruldu. Araçta bulunan üç kişinin kimlik sorgusunu yapan ekipler, birinin Suriye vatandaşı olması üzerine şahıslardan şüphelendi. Bunun üzerine araçta arama yapıldı. İçerisinde sıvı olduğu belirlenen roket başlığına benzeyen cisim bulundu.

SIVININ NE OLDUĞU TESPİT EDİLEMEDİ

Polisin cisimden şüphelenmesi üzerine ilk olarak olay yerine Kayseri İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri çağrıldı. Ekipler ilk incelemede cismin içindeki sıvının ne olduğunu tespit edemedi. Daha sonra Kayseri'ye gelen Ankara İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü ekipleri cisim üzerinde radyoaktif ölçüm yaptı. Her hangi bir radyasyon bulgusuna rastlamadı.

TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU'NDAN EKİP İSTENDİ

Sıvının tespiti amacıyla İçişleri Bakanlığı'na yapılan bilgilendirme ile birlikte Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan ekip istendi. Kurum yetkilisi Dr. Halil Demirel inceleme yaptı. Demirel, incelemede cisimle ilgili olarak radyoaktif veya nükleer bir bulguya rastlamadıklarını, yapılan ölçümlerde de bunun tespit edildiğini duyurdu.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN DA UZMAN EKİP ÇAĞIRILDI

Son olarak Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı kimyasal ve biyolojik silahlarla ilgili konularından uzman ekip çağrıldı. Genelkurmay Başkanlığına bağlı, 6 ilden gelen 10 kişilik ekip, gece geç saatlerde Kayseri'de toplandı. Özel kıyafetler giyen ekip, araçtaki cisimle ilgili inceleme yaptı. Cismin Ankara'ya götürülmesi noktasında bazı testler yapıldı. Su içerisinde bekletilen, röntgeni çekilen, x-ray cihazından geçirilen ve bomba olup olmadığı ile ilgili incelemeler yapan ekip, cismin taşınmasından dolayı bir sorun olmayacağı kararına vardı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen ekibin incelemesi tamamlandıktan sonra cisim Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilisi Dr. Halil Demirel'e teslim edildi. Demirel, cismi önce sızdırmaz naylon poşet ve sonrasında özel kabın içerisine koydu. Aracın bagajına yerleştirilen cisim, Kayseri Emniyet Müdürlüğü tarafından tahsis edilen özel eskort araçla birlikte Ankara'ya gönderildi.

BİRİ SURİYELİ 3 ZANLI, NÖBETÇİ MAHKEMECE TUTUKLANDI

Kayseri'de polisin durdurduğu araçta metal cisim bulunmasına ilişkin gözaltına alınan biri Suriyeli 3 kişi, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.
Kayseri-Malatya karayolunun 25. kilometresinde önceki gün uygulama yapan polis ekiplerince durdurulan hafif ticari araçta metal bir cisim bulunması üzerine gözaltına alınan A.Ç, F.T. ve Suriyeli A.S, savcılıktaki ifadelerinin ardından "kaçakçılık ile tehlikeli ve yasak madde bulundurmak" suçundan nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.