12 Eylül 2013 Perşembe

Erdoğan: 28 Şubat'ta neden sermaye sahipleri hesaba çekilmiyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "12 Eylül'ün hazırlık ve pişirilme dönemine bakın, bugünlerde yaşananların yaşandığını, aynı manşetlerin atıldığını, aynı açıklamaların yapıldığını yine göreceksiniz" dedi. Erdoğan 28 Şubat'ta sermayenin de katkısının olduğunu belirterek, "28 Şubat'la ilgili niye onlar hesaba çekilmiyor merak ediyorum" diye konuştu.  

CNR Expo Center'da İstanbul Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) KOBİ Şurası Açılışı'nda konuşan Başbakan Erdoğan'ın mesajlarından satır başları:

12 EYLÜL DARBESİNİN YIL DÖNÜMÜ
- Bugün Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanmış son derece meşum ve karanlık olayın, 12 Eylül askeri darbesinin 33. yıldönümünü yaşıyoruz. Türkiye bu darbe nedeniyle gerçekten çok ağır bedeller ödedi. Sadece 12 Eylül darbesinin olduğu gün ve sonrasında değil, öncesinde yani hazırlık döneminde de Türkiye gençlerini, kazanımlarını, birikimlerini, enerjisini maalesef heba etti. Türkiye asıl büyük bedeli 12 Eylül müdahalesinden çok daha önce 27 Mayıs 1960 müdahalesinde ödemiştir. 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat esasen 28 Mayıs'ın tahkim edilmesi, yeniden yaşatılması girişimleridir. 27 Mayıs müdahalesinin karanlık gölgesi bugüne kadar Türkiye'nin üzerinden gitmemiştir. 27 Mayıs'ın sapladığı hançerle açılan yaralar bugüne kadar iyileşmemiştir. 27 Mayıs demokrasinin, yargının, meclisin, medyanın, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin üzerine karabasan gibi çökmüş, bu karabasan aradan geçen 53 yıla rağmen dağılmamıştır.

27 MAYIS'IN İZLERİ SİLİNMEDİĞİ İÇİN DİĞER DARBELER OLDU
- 27 Mayıs'ın izleri tamamen silinmediği için 12 Mart, 12 Eylül, 27 Nisan'ın yaşandı. 27 Mayıs zihniyeti değişmediği için, dönüşmediği için, 27 Mayıs ahlakı bazı ruhlara sirayet ettiği için bugün bile bazı zihinlere, ruhlara, demokrasi nüfuz edemiyor. Bizim geleceğimiz, demokrasimiz, birliğimiz ve kardeşliğimiz adına işte bu 27 Mayıs'ı, 12 Eylül'ü, 28 Şubat'ı gençlerimize çok etraflı şekilde anlatmamız gerekiyor.  Bugün sokaklarda ellerinde molotofkokteylleriyle dolaşanların önce bunu çok iyi öğrenmeleri gerekir. O dönemlerde özgürlüklerimizin ellerimizden alındığını onlara çok iyi anlatmamız gerekir ve ülkemizin çökme noktasına nasıl geldiğini çok iyi anlatmamız gerekir.

GENÇLERİMİZİN BU TARİHLERİ VE FATURALARI BİLMESİ GEREKİR
- Eğer bu karanlık tarihler unutulursa, aynı şekilde tekerrür eder. Gençlerimizin bu tarihleri bilmeleri gerekiyor. Gençlerimizin bu tarihlere nasıl gelindiğini, bu darbelerin nasıl hazırlandığını, sonrasında Türkiye'nin hangi ağır faturaları ödediğini bilmeleri gerekir. Bu salonda bulunan tüm kardeşlerim büyük oranda 27 Mayıs'ı yaşamadılar. Ama öncesine bakın 27 Mayıs'a kadar gelen sürece bakın, okuyun, araştırın. Bugün yaşananlarla o günlerin tıpa tıp birbirine benzediğini göreceksiniz.

ARŞİVLERE BAKTIM, BUGÜNÜN BAŞLIKLARI SANKİ O ZAMAN ATILMIŞ
- Geçenlerde o günün arşiv araştırmasını yaptım. Bazı yazılı medya gruplarının gazete başlıklarına baktım. Attıkları manşetlere baktım, köşe yazılarını okudum. Sanki bugün o başlıkları atanlar, o arşivleri açmışlar, o günkü başlıkları almışlar ve bugün aynı başlıkları atmışlar. 12 Eylül'ün hazırlık ve pişirilme dönemine bakın, bugünlerde yaşananların yaşandığını, aynı manşetlerin atıldığını, aynı açıklamaların yapıldığını yine göreceksiniz. Çünkü onu büyük oranda hepiniz yaşadınız.

SANDIK HERŞEY DEĞİLDİR SÖZÜ, MENDERES'E DE SÖYLENDİ
- Bugün bize "sandık her şey değildir" dendiğ, geçmişte de aynı sözler merhum Menderes'e de söylendi. Açtım, baktım, okudum. Bugün şimdi densizler çıkıp da 'sizi biz bile kurtaramayız' diyorlarsa, aynı şeyin merhum Menderes'e de söylendiğini göreceksiniz. Kefenini alıp yola çıkanlar için kurtaracak insana ihtiyaç yoktur. Biz kurtarıcı aramıyoruz. Bize bu ithamı yapanlar kendilerini kurtaracak olanı arayıp bulsunlar.  Bugün nasıl yalanlar dolaşıma sokuluyorsa, o günlerde de aynı yalanların, gençlerin kıyma makinelerinde öğütüldüğü yalanlarının dolaşıma sokulduğunu göreceksiniz.  Bugün nasıl bir el gençleri sokağa itmek istiyorsa, üniversiteleri karıştırmak istiyorsa, o gün de aynı elin gençlere kıydığını göreceksiniz.