13 Ekim 2009 Salı

İsrail'le İlişkiler Gerildi

Türkiye'nin Konya'da yapılması planlanan "Anadolu Kartalı" tatbikatından İsrail'i dışlamasıyla başlayan kriz sürüyor. Tatbikatın iptali sonrası İsrail adına en üst düzeyde açıklama Savunma Bakanı Ehud Barak'tan geldi. Barak, dün yapılan kabine toplantısının kapalı bölümünde "Türkiye ile ilişkilere daha fazla zarar verilmemesi" uyarısında bulundu. "Türkiye ile İsrail ilişkileri stratejiktir ve onlarca yıldır sürmektedir" dedi.
"ELEŞTİRİ OLMAMALI"
Barak, "Tüm iniş çıkışlarına rağmen, Türkiye bölgede merkezi bir figür olmayı sürdürüyor. Türkiye'ye karşı fazla eleştirici olmamak gerekir" diyerek sözlerini sürdürdü. Barak'ın açıklamaları İsrail elçilikleri tarafından da Türkiye başta olmak üzere tüm dünyadaki basın kuruluşlarına dağıtıldı. Öte yandan İsrailli Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben Eliezer, İsrail Bakanlar Kurulu toplantısında "Kimi İsrailli liderlerinin Türkiye'ye yönelik eleştirilerinden memnum değilim" diye konuştu. "Bizlerin ve Türkiye'nin önemli ve stratejik bir takım çıkarlarımız var. Büyük bir hassasiyetle hareket etmeliyiz ki kara tahminler devam etmesin" dedi.
BASINDA SİLAH ŞANTAJI
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon da Pazar akşamı yaptığı açıklamada "İki ülke arasındaki stratejik bağlar önemli. Bunun zarar görmesi tüm bölgeye zarar verir" dedi. Ancak dün yayınlanan İsrail gazetelerinde ismi açıklanmayan İsrailli hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde İsrail'in Türkiye'ye silah satışını kesmeyi planladığı belirtildi. Jerusalem Post gazetesine görüşlerini açıklayan bir yetkili, "Türkiye'nin kendisini Batı'dan uzaklaştırır bir görünüm çizdiğini ve bunun da yansımaları olacağını" öne sürdü. Türkiyeİsrail ilişkilerinde uzmanlığıyla bilinen Barİlan Üniversitesi bünyesindeki BESA Stratejik Etüt Merkezi Başkanı Efraim İnbar, Türkiye'nin Ermeni meselesi konusunda hala Washington'da İsrail'in desteğine ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi. Soykırım anıtının açılması da ilk kez ğündeme geldi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder