30 Haziran 2014 Pazartesi

Karargâhta hâkim görüş: 2. kumpas

TSK hakkında çıkan ‘paralel yapı’ haberi, karargâhta ‘algı operasyonu’ olarak yorumlanırken, Yüksek Askeri Şûra öncesi emeklilik ve terfi kararlarının etkilenmeye çalışıldığı dile getiriliyor

Serpil Çevikcan 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) biri kuvvet komutanı olmak üzere 50 kadar “paralel yapıya mensup” general olduğuna ilişkin haberler başkente bomba gibi düştü.
Bu yöndeki haberler önce Cumhurbaşkanlığı, ardından dün Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanırken, Başbakanlık’tan yapılan açıklamada da TSK’ya sızma girişimleriyle ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla özel bir araştırma ekibi oluşturulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Karargâhın havası
Askeri kaynaklarla yaptığım görüşmeler sonucu, ağustos Şura’sı yaklaşırken kamuoyuna yansıyan bu tür haberlerin Genelkurmay Başkanı Orgenaral Necdet Özel başta olmak üzere TSK’nın komuta kademesinde büyük tepkiyle karşılandığını söyleyebilirim.
Genelkurmay karargahı bu haberler için “TSK’ya karşı ikinci kumpas” yorumunu yapıyor. Balyoz ve Ergenekon davalarının “kumpas” olarak nitelenmesinden sonra, Şura öncesi komuta kademesi ve generaller arasına “paralel yapı” kuşkusu sokularak, emeklilik ve terfi kararlarının etkilenmeye çalışıldığı da Karargâh’ta dillendiriliyor.
Genelkurmay karargahı bu çabayı bir “algı operasyonu” olarak değerlendiriyor.
Genelkurmay’ın dünkü sert tepkisinin nedeni de bu...
Böyle bir algı operasyonuyla, rütbelerinde bekleme süreleri dolmuş generallerin ve amirallerin emekli edilmesi veya görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin kararlara etki edilmeye çalışıyor düşüncesi karargâha hâkim. Bu yolla “paralel yapı” olarak adlandırılan faaliyetlerle hiç ilgisi olmayan komutan ve generallerin tasfiyesinin hedeflendiği yorumu da askeri çevrelerde dile getiriliyor.
Bu yorum, özetle şöyle ifade ediliyor:
“Balyoz, Ergenekon, casusluk gibi davalarda TSK’ya karşı bir kumpas kurulduğu hükümet üyelerince  de dile getirilmişti. Bu davalar teker teker çökmeye başladı. Şimdi ise hiçbir illegal yapıyla ilgili olmayan, vatansever TSK mensupları yaftalanarak tasfiye edilmeye çalışılıyor.”

‘Uzaklaştırıyoruz’
Karargâha yakın kaynaklar TSK’nın kamuoyunda gündeme getirilen bütün iddiaları titizlikle incelediğini anısattıktan sonra şu değerlendirmeyi de yapıyorlar:
“TSK mensupları hakkında ortaya atılan bütün iddialar titizlikle araştırılıyor. Bu iddialar doğur çıkarsa o personelin TSK ile ilişkisi kesiliyor. Hukuki mekanizmalar harekete geçiriliyor. Ancak bu iddiların çok büyük bir kısmı asılsız çıkıyor. Bu durum algı operasyonu düşüncemizi güçlendiriyor.”

Emekli olacaklardan tepki
Yine kulislere yansıyan bilgilere göre ağustosta toplanacak Yüksek Askeri Şura’da emekliliğini bekleyen veya emekli olmayı düşünen TSK mensupları da bu haberler nedeniyle tereddüt yaşıyorlar. Bu durumdaki TSK mensuplarının, önceki günden itibaren basına yansıyan haberlerin ardından karargâha, “Böyle bir algı içinde emekli olursak, demek ki, bu yapıyla ilgileri varmış algısı oluşacak, bu da bizi tereddüde düşürüyor, emekli olacakları şaibe altında bırakıyor, böyle bir algıyla emekli olmak istemiyoruz” şeklinde görüş yansıttıkları da konuşuluyor.

Neden bir gün sonra?
Askeri kaynaklar, Genelkurmay’ın açıklamayı neden bir gün sonra yaptığı sorusuna da şu yanıtı veriyorlar:
“Genelkurmay bu haberler karşısında hemen açıklama yapacaktı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklama yapacağı bilgisi geldi. Aynı zamanda başkomutan sıfatı taşıyan Cumhurbaşkanı açıklama yapınca, Genelkurmay da açıklamasını bir gün sonraya bıraktı.”

Önceden belli oluyor
Askeri kaynakların dikkati çektiği bir başka konu da, Yüksek Askeri Şura’ya ilişkin hazırlık çalışmalarının Şura tarihinden önce büyük ölçüde sonuçlandırılıyor olması. Şura’da değerlendirilecek isimler önceden belli olduğu için ön çalışmalar yapılıyor, Başbakanlık’ta inceleniyor ve her yıl 10 Temmuz’a kadar terfiler büyük ölçüde belli oluyor.”
Kaynaklar, bu nedenle, TSK’ya ilişkin söz konusu tartışmanın zamanlamasının manidar olduğunu vurguluyor.