13 Ocak 2014 Pazartesi

Yerlilik oranını artırarak büyüdük

Son birkaç yılda Türk Savunma ve Havacılık Sanayii ihracatında ciddi bir ivme yakalandığını belirten Latif Aral Aliş, sektörün yüksek nitelikli işgücü istihdam eder hale geldiğini söyledi.
 
















SON BIRKAÇ YILDA TÜRK SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYII IHRACATINDA CIDDI BIR IVME YAKALANDIĞINI BELIRTEN LATIF ARAL ALIŞ, SEKTÖRÜN YÜKSEK NITELIKLI IŞGÜCÜ ISTIHDAM EDER HALE GELDIĞINI SÖYLEDI.
 
Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği (SSİ) Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, 2013 yılında 1 milyar 391 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını açıkladı.

SSİ Başkanı Aliş, 2011’de 884 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatı yüzde 43 artışla 2012’de 1 milyar 262 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Aliş, “Bu yıl da yüzde 10 artış yakaladık. Uluslararası rekabetin ve gücün yoğun yaşandığı Savunma ve Havacılık Sanayii, çizdiği başarılı görüntü ile birçok sektörü geride bıraktı. Türkiye’nin genel ihracatı açısından durgun geçen 2013, savunma ve havacılık ihracatı açısından belirgin bir gelişmeye sahne oldu. Sektörün ‘Stratejik Plan’ çerçevesinde 2014 hedefi yüzde 44 artışla 2 milyar dolara ulaşmaktır.” diye konuştu.

Sektörün 2013 yılında atağa geçtiğini belirten Aliş, “Savunma ve Havacılık sektörü Türkiye’nin en başarılı sektörlerinden olmayı başardı. İhracatımızdaki artış trendi hızla yükselmekte. Bu noktada olmamızda en önemli pay, 527 milyon dolarlık ihracatı ile medarı iftiharımız olan ATAK, HÜRKUŞ, ANKA ve F16 gibi dev projelere imza atan TUSAŞ’a aittir.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, sektörde dünya pazarında en büyük dilime sahip olan ABD’ye de ürün satmaktadır.” diyen Aliş,  ABD’nin Türkiye’nin ihracatında ilk sırada yer aldığını kaydetti. Aliş’in verdiği bilgiye göre, 2013’te en çok ihracat yapılan bölgeler sırasıyla, Kuzey Amerika (ABD), BDT, AB, Hazar Bölgesi, Körfez bölgesi ve Güneydoğu Asya ülkeleri oldu.

Sektör ihracatında başta uçak ve helikopter aksamları olmak üzere, uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve süratli botlar, füze, roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları, telsiz, komuta kontrol sistemleri gibi elektronik sistemler, lojistik destek ürünleri ile mühendislik ve teknoloji transferi hizmetleri yer alıyor.

Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği’nin 65 üye ile kurulup 2 yıl içinde 220’den fazla üyeye, iki katına varan bir artış ile yaklaşık 1,4 milyar dolar yıllık ihracat düzeyine ulaştığına işaret eden Aliş, geldikleri noktaya baktıklarında, 2023 hedeflerine ulaşmalarının da zor olmadığını söyledi. Aliş, “2023 hedefimiz 25 milyar dolar, gereken ortalama büyüme hızımız ise yüzde 32.” dedi.

Latif Aral Aliş, “Ar-Ge alanında ciddi hamleler yapan, üretimde yerlilik oranını sürekli artıran, Türkiye’nin savunması, güvenliği, istikrarı ve istikbali açısından kritik önemde rol oynayan bir sektör konumundayız.” şeklinde konuştu.