9 Ocak 2014 Perşembe

Gül'den Hitler benzetmesi!

AKP’nin, Adli Kolluk Yönetmeliği’de yaptığı değişiklik ve HSYK’nin yapısını değiştirmek için hazırladığı yasa teklifinin yankıları sürerken Gül, sürpriz Kara Harp Okulu ziyaretinde “kuvvetler ayrılığı” mesajı verdi. Gül açıklamalarında 'Hitler ve Stalin'li gönderme yaptı.

Harp okulunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ile Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Uyar tarafından karşılanan Gül, daha sonra harbiyelilere seslendi. Gül, çağımızda güvenliğin tek bir ülkeyi ve sınırlarını ilgilendiren bir kavram olmaktan çıktığını ifade etti. “BM Genel Kurulu'nda yaptığım konuşmada, ‘Çağımızda barış ve güvenliğe en büyük tehdit iç çatışmalardan gelmektedir ve gelecektir’ demiştim” diyen Gül, gerçek anlamda bölgesel ve küresel barışın her ülkede meşruiyet temelli düzenlerin oluşmasından geçtiğine işaret etti. 

Gül, şöyle konuştu:

“Meşruiyet temeli nedir diye sorduğunuzda, bugünkü çağda ona vereceğimiz cevap demokrasidir. Meşruiyetin temeli bugün demokrasiden geçmektedir. Demokrasi dediğimiz de aslında milli iradedir. Bunu biraz daha genişletecek olursak, demokratik hukuk devletlerinin kurulmasıdır. Düzenlerin böyle olmasıdır. Demokratik hukuk devleti dediğimizde; çok partili sistem, adil, serbest, düzgün seçimler ve kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde herkesin yetki ve sorumluluklarının belli olması ve bu düzen içerisinde ‘check-balans’ dediğimiz denge sistemlerinin olup, bunların bir ahenk içerisinde yönetilmesidir.”

Ortadoğu’da yaşanan çatışmalara ve istikrarsızlığa da değinen Cumhurbaşkanı Gül, demokrasi dışı rejimlerinde de “eninde sonunda ya acı çekerek ya da tecrübeli liderlerin inisiyatifinde demokrasiye geçeceklerini” söyledi. Gül, “Arap Baharı’nda yaşadığımız budur. Daha önce başka ülkelerde yaşanan budur. Aslında Avrupa 2. Dünya harbinde 50 milyon insanı öldürdükten sonra, bakmaya kıyamadığınız binaları, şehirleri yakıp yıktıktan sonra dersini almıştır. Daha önceki otoriter, faşizm, komünizm gibi rejimlerden vazgeçip demokratik hukuk devletine geçmiştir” dedi.

Öğrencilere yaptığı konuşmada, komutanlardan okulun eğitim müfredatı hakkında bilgi aldığını, sınıfları da gezdiğini dile getiren Gül, “Memnuniyetle gördüm ve takip ediyorum ki farklı disiplinlere açıksınız ve disiplinler arası geçişlere müsait olan bir eğitim sistemi içerisindesiniz. Bunu şunun için söylüyorum: yeri geldiğinde çok stratejik kararlar alacaksınız. Bu kararları alırken sizler sadece dar, size derslerde verilen bilgilerle hareket etmemelisiniz. Önce kendinizi geleceğin liderleri olarak güçlü bir şekilde yetiştirmelisiniz” ifadelerini kullandı.