27 Nisan 2010 Salı

SİLAH KANUNU TASARISI

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Silah Kanunu Tasarısı ile ''silah tüccarlarının değil, kamu yararı ve kurumlarının ihtiyaçları ile halkın taleplerini dikkate alarak'' çalışma yapıldığını ifade etti.
Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, halen İçişleri Alt Komisyonunda görüşülen Silah Kanunu Tasarısı ile silah taşıma ve kullanımını kolaylaştırmak değil, tam tersine sınırlamanın amaçlandığını ve dağınık olan mevzuatta birliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirtti.
AB mevzuatında olduğu gibi silahların kategorilere ayrılarak her kategorinin ayrı hükümlere tabi tutulduğuna işaret eden Akbulut, şunları kaydetti: ''Silah ve malzemelerin Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ve genel kolluk kuvvetlerinin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendileri veya yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından ithal edebilmeleri konusu yeniden düzenlenmektedir. Zaten bu yetkiler 6136 sayılı Kanunla da sınırlı olarak vardı.
Silah ruhsalı almak için silahın güvenli muhafazası açısından fiziken yeterli tedbirleri almış olma şartı ilk kez getirilmektedir. Mevcut durumda silah ruhsatı av tüfeklerinde 18, diğer tüm ruhsatlarda da 21 yaş olarak korunmaktadır. Daha önce bu hususlar, yönetmelikle düzenlenmekteydi. Şimdi kanunla düzenlenmektedir.''
Akbulut, tasarının ilk halinde silah ruhsatı için tek hekim raporu istendiğine dikkati çekerek, Alt Komisyonun bunu metinden çıkardığını ve heyet raporunun yönetmelikle düzenlenmesine imkan tanıdığını belirtti.
-''SİLAH REKLAMI YASAKLANIYOR''-
Mevcut durumda sınırsız sayıda ruhsatlı silah edinmenin mümkün olduğu, Alt Komisyonun bunu en fazla beş ile sınırlandırdığını, bunların da ancak ikisinin taşınmasına izin verildiğini kaydeden Akbulut, getirilen diğer düzenlemeleri şöyle özetledi: ''Ruhsat veren makamların farklılığı sebebiyle dağınık olan bilgilerin İçişleri Bakanlığında kurulacak bir merkezi kayıt sistemiyle tek elden kontrolü sağlanmaktadır. Böylece silah ruhsatı kayıtları tek merkezde tutulacak ve hesap verilebilirlik sağlanacaktır.
Ruhsatlı da olsa alkollüyken silah taşıma yasağı getirilmektedir. Silahla girilemeyecek yerler artırılmaktadır. (Düğün, eğlence yerleri, açık hava toplantıları gibi.)
Hayatı ciddi tehlike içinde olan kişiler can güvenliği nedeniyle bunu somut şekilde kanıtlaması halinde kendilerine komisyon kararıyla ruhsat verilebilecektir. İllerde, bu komisyon valinin başkanlığında; İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve MİT'in ildeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulacaktır. Önceki uygulamada bu sorumluluk sadece valilere bırakılıyordu.''
Tasarıyla yabancılara yurt dışına çıkarken av tüfeği satın alabilme imkanı getirildiğini belirten Akbulut, silah reklamı yapılmasının da yasaklandığını bildirdi. Akbulut, açıklamasında, ''TBMM üyeleri ve İçişleri Alt Komisyonu, silah tüccarlarının değil, kamu yararı ve kurumlarının ihtiyaçları ile halkın taleplerini dikkate alarak bir çalışma yürütmektedir. AB kriterleri de göz önüne alınarak yapılmakta olan düzenlemeler daha sonra İçişleri Komisyonunda görüşülecek ve kamuoyundaki eleştiri ve hassasiyetlerde göz ününde bulundurulmaya devam olunacaktır'' ifadesine yer verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder