30 Mart 2015 Pazartesi

Arap ülkeleri, ortak askerî güç kuruyor

Arap ülkeleri, ortak askerî güç kuruyor
 
30 Mart 2015, Pazartesi
Mısır’da toplanan Arap Birliği liderleri iki gün süren zirvede bölgedeki güvenlik tehditlerine karşı müşterek bir ordu kurulmasına karar verdi. 40 bin kişilik olması planlanan gücün merkezi Riyad ya da Kahire olacak. Arap liderler, Suudi Arabistan Kralı Selman’ın öncülüğünde Yemen’de başlatılan operasyonun da İran destekli Husi milisler ele geçirdikleri yerlerden çekilene ve silahlarını bırakana dek süreceğini belirtti.
 
 
Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülkenin Yemen’de Şii Husilere karşı başlattığı hava operasyonunun gölgesinde Mısır’da gerçekleştirilen Arap Birliği zirvesinde önemli kararlar alındı. Liderler, Şarm el Şeyh şehrindeki iki günlük zirvenin sonunda Ortadoğu’da artan güvenlik tehditleriyle mücadele için ortak bir askerî güç kurulmasını kararlaştırdı. Müşterek gücün yapısı ve mekanizması konusundaki çalışmalar üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan bir heyet tarafından şekillendirilecek. Hava ve deniz unsurlarının da bulunacağı söz konusu birliğin 40 bin askerden oluşması öngörülüyor. Birliğin komuta merkezi ise Riyad ya da Kahire olacak. 22 üyeli Arap Birliği’nde bu birliğe katılım gönüllülük esasına göre olacak. Oluşturulacak güç, üye ülkelerin herhangi bir güvenlik tehdidiyle karşılaşması halinde ilgili ülkenin talebi üzerine askeri müdahalede bulunacak. Ortak bir Arap gücü fikri daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak somut adım atılamamıştı. Ancak bölgede artan İran etkisi, IŞİD tehdidi, 5. yılına giren Suriye’deki iç savaş gibi güvenlik riskleri sebebiyle Arap liderlerin bu kez konuyu daha ciddi ele aldığı ifade ediliyor. Ancak Şiilerin iktidarda olduğu Irak’ın, bu konuda çekimser kaldığı bildirildi.

OPERASYON ‘HUSİLER ÇEKİLENE DEK’ SÜRECEK
Arap liderler ayrıca, Yemen’de yönetime el koyup birçok bölgeyi kontrolleri altına alan Husi milislerin ele geçirdikleri yerlerden “derhal” çekilmesini istedi. Zirve sonuç bildirgesinde perşembe günü başlatılan operasyonun milisler çekilene ve silahlarını teslim edene dek süreceği belirtildi. Bu karar, Sünni Arap ülkelerinin Husileri destekleyen İran’a karşı daha sert bir tutum takınacağının işareti olarak yorumlandı.
Husi milisleri ise Arap Birliği’nin ülkenin meşru lideri olarak gördüğü Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansu Hadi’ye bağlı güçler ile çatışmaya devam ediyor. Ağır bombardımana rağmen Husilerin güneydeki stratejik Aden şehrini almasının, koalisyona darbe vuracağı belirtiliyor.

Kilit isim Salih’ten ateşkes çağrısı

Yemen’de Husilerin ilerleyişinde perde arkasındaki kilit isim olarak görülen ülkenin eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih aylar sonra kamuoyu önüne çıktı. 33 yıl iktidarda kalan Salih, önceki akşam Yemen televizyonunda yayınlanan konuşmasında ateşkes ve müzakere çağrısı yaptı. Suudi Arabistan’ın yeniden başkent Sana’da kontrolü almasını istediği Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin geri dönüşü seçeneğine ise karşı çıktı. Yeni bir cumhurbaşkanı seçilmesi için seçimlere gidilmesini istedi. Halk ayaklanması sonucu 2012 başında görevi Hadi’ye bırakan Salih, sandığa gidilmesi halinde kendisini ya da ailesinden herhangi bir ismin aday olmayacağını da bildirdi. Ancak Mısır’daki Arap Birliği zirvesinde Husiler çekilene dek operasyonun süreceği açıklandı. Siyasi gözlemciler, Husilerin ülkenin kuzeyinden gelerek güneydeki Aden şehrine kadar ilerlemesinde ordu içindeki Salih’e sadık önemli birliklerin milislerin safında yer almasının büyük etkisi olduğunu belirtiyor.