25 Eylül 2014 Perşembe

F-16 pilotunu döven Kuveyt Ataşesi gitti

F-16 pilotunu döven Kuveyt Ataşesi gitti

Ankara’da trafikte tartıştığı, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda görevli F-16 pilotu Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’u döven Kuveyt Büyükelçiliği Ataşesi Emad Ali Almohid, Türkiye’den ayrıldı.

Kuveytli diplomatlardan F-16 pilotuna dayak
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün damadı pilot Karakuş’un olaydan sonra ifade verip hakkında suç duyurusunda bulunduğu Almohid, tüm ısrarlara rağmen diplomatik dokunulmazlığa sığınarak ifade vermedi. Genelkurmay Başkanlığı’nın girişimi üzerine, 11 Eylül günü meydana gelen olayla ilgili izahat vermek için Kuveyt Büyükelçiliği yetkilileri Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı nezdinde yaptığı girişimlerde Kuveytli Ataşe Emad Ali Almohid’in Türkiye’yi terk etmesi yönünde mesaj vermişti. Dışişleri Bakanlığı, olayın uluslararası kurallar gereği “persona non grata-istenmeyen adam” ilan edilmeyi içermediği için Kuveyt’e, diplomat Almohid’i Türkiye’den çekmesi yönünde mesaj vermişti.

DÖRT KİŞİ SALDIRDI
Ankara’nın bu mesajından sonra Kuveytli diplomatın önceki gün Türkiye’den ayrıldığı ortaya çıktı. 11 Eylül’de Ankara Çankaya’da Turan Güneş Bulvarı üzerinde içinde 4 kişinin bulunduğu Kuveyt Büyükelçiliği’ne ait aracın Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş ile eşi ve 6 günlük çocuğunun bulunduğu aracı sıkıştırması üzerine başlayan tartışmada Ataşe Almohid ve üç kişinin, Kurmay Yarmay Karakuş’u öldüresiye dövmesi kamuoyunda infial yaratmıştı. Türk şoför ve diğer iki kişi olay yerinden kaçarken, Almohid halkın tepkisi üzerine cadde üzerindeki bir bankaya sığınmak zorunda kalmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Kuveytli diplomatın özel şoförü Selahaddin A.’nın adli kontrolle salıverilmesine ilişkin itirazı ve tutuklama talebi Ankara 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti.

DIŞİŞLERİ, ÇAĞIRIP UYARMIŞTI


Kuveyt Büyükelçisi Abdulaziz Al-Duwaikh, ataşenin suçsuz olduğunu savunup, “Türkiye’de birçok yatırımımız var. Mahkeme kararı olmadan sınır dışı edildiği duyulursa, Kuveytli yatırımcılar Türkiye’den ayrılacaktır. Çünkü bu ülkeye güvenmeyecekler” demesi ise Ankara’nın tepkisini çekmiş ve bu açıklama üzerine Büyükelçi Al-Duwaikh Dışişleri’ne çağrılarak uyarılmıştı.