30 Ocak 2013 Çarşamba

Siftah askerden bereketi barıştan

Şırnak esnafı barış sürecine destek vermek için askere sürpriz teklifte bulundu: "Biz kepenk kapatmayalım, siz de alışverişinizi bizden yapın." Asker de esnaftan gelen teklife sıcak bakıyor

Terörün çözüm sürecine destek verecek sürpriz gelişme Güneydoğu Anadolu'dan geldi. Şırnak'ta esnaf ekonomik açıdan zor duruma sokan "kepenk kapama" eylemlerini sona erdirecek formülün hayata geçirilmek için adım attı. Asker ile esnaf temsilcilerinin buluşmasından "kepenklerin açık tutulması" formülü üzerinde görüş birliğine vardı. Şırnak esnafından bir grup temsilci askeri yetkililere hem bölgenin ticari hareketlenmesini sağlayacak hem de barış sürecine destek verecek bir teklifte bulundu. Esnaf askere, "Biz bundan böyle terör örgütünün kepenk kapatma baskılarına karşı kepenklerimizi açık tutalım. Sizde alışverişinizi kışlada değil çarşıya inip bizde yapın" dedi. Şırnak esnafınhdan gelen bu süpriz teklife askerde sıcak bakıyor. Bölge esnafı uzun zamandır askerin kışladan çıkıp alışverişini şehir merkezinde yapması için talepte bulunuyordu. Esnaf kepenk kapama eylemlerinin sona ermesinin hem ticaretin canlanması sağlayacağını hem de bunun barış sürecine katkı sağlayacağı görüşünde. Şırnak esnafının başlattığı bu hareketin diğer illerde de yaşanacağı belirtildi.

HASSAS BİR SÜREÇ
Daha önce uzun süreli kepenk kapama eylemleri artık bir günden daha kısa sürelere düştü. Asker ile esnafın buluşmasının bölgede önemli sosyal sonuçlar doğuracağı belirtiliyor. Esnafın çözüm sürecine dahil olması ve kepenk kapatmaların sona ermesi için atılan adımın karşılıksız kalmaması için hassas bir süreç yürütüldüğü öğrenildi. Öncelikle örgüt baskısının daha az hissedildiği yerlerde asker alışverişini bölge esnafından yapacak.

'SÜRECE KATKI SAĞLAYACAK'
"Kepenkler açık tutulsun, ticaret canlansın" formülünü SABAH'a değerlendiren Şırnak Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş, "Esnaf ve askerin kaynaşması gerek. Bu ancak bir araya gelerek olur. Bu kaynaşma herkesin amaçladığı sürece çok önemli katkı sağlayacaktır. Esnaf uzun zamandır askerin şehre gelmesini istiyor. Elbette ki bu tek taraflı değil, iki tarafın da sorumluluk almasının gerektiği bir durum" dedi.