28 Ocak 2013 Pazartesi

DARBE TOPLANTISINDA KARADAYI DA VARMIŞ

‘28 Şubat, o toplantıda planlandı’ denilen Gölcük’teki harp oyunu seminerine dönemin Genelkurmay Komutanı Karadayı’nın da katıldığı ortaya çıktı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu’nun ‘28 Şubat, o toplantıda planlandı’ itirafında bulunduğu Gölcük’teki harp oyunu seminerine dönemin Genelkurmay Komutanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın da katıldığı ortaya çıktı.


Zaman'ın haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Meclis Darbe Komisyonu’na gönderdiği belgede “Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Gölcük seminerini izlemek üzere 22 Ocak 1997 saat 09.50’de Gölcük’e hareket etmiştir.” ifadesi yer alıyor. 23 Ocak 1997 Perşembe günü tarihli belgede ise “Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Donanma Komutanlığı’nın Gölcük Semineri’nde bulunmaktadır.” şeklinde bilgi notu yer alıyor.

Ayrıca dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de aynı gün saat 14.00 itibarıyla toplantıya katılmak üzere Gölcük’e hareket ettiği vurgulanıyor. Belgelerde ayrıca seminerin 24 Ocak 1997 Cuma günü Karadayı ile Bir’in katılımıyla başladığına dikkat çekiliyor. Aynı masada 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan kuvvet komutanları ve generallerin de bulunduğuna dikkat çekiliyor. Seminerde Tuğgeneral Kenan Deniz’in ‘İç Güvenlik Harekât Değerlendirmesi’, Kurmay Albay Oğuz Kaleli’nin ‘Psikolojik Harekat Değerlendirmesi’ ve Tümgeneral Fevzi Türkeri’nin ‘İç İstihbarat Değerlendirmesi’ konusunda sunum yaptıklarının altı çiziliyor. Belgenin son bölümünde ise Genelkurmay Başkanı Karadayı’nın 25 Ocak 1997 Cumartesi günü Gölcük’ten Ankara’ya Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na (HKK) ait Golfstream-4 uçağı ile hareket ettiği belirtiliyor.


Gölcük’te yapılan seminerin, Balyoz darbe planının görüşüldüğü seminere benzer bir buluşma olduğu eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu’nun itiraflarıyla ortaya çıktı. 3 Ocak 2001 tarihinde Kanal 6 televizyonunda yayınlanan Ceviz Kabuğu adlı programda konuşan Dervişoğlu, 28 Şubat’ın perde arkasını şöyle anlatmıştı: “28 Şubat’tan önce biliyorsunuz Gölcük’te bir harp oyunu yapıldı. O harp oyununda bütün Ankara’da görevli olan kuvvet komutanlarına ilaveten diğer komutanlar da vardı. Ben ev sahibiydim ve orada toplandık. Tamamen askeri maksatlı, her yıl yapılan rutin bir harp oyunu vesilesiyle bir aradaydık. Ancak orada doğal olarak, o gün memleketin içinde bulunduğu durum ve karşı karşıya bulunulan sıkıntılar görüşüldü. İstişare edildi, ‘Hareket tarzı ne olabilir?’ denildi. Hepimizin fikirleri alındı. Neticede verilen karar, yasal ortamlar içinde bu konuların dile getirilmesi oldu ki, MGK’daki 28 Şubat toplantısı bunun sonucunda meydana gelmiş bir olay.”

Program sunucusu gazeteci Hulki Cevizoğlu, bu açıklamalar üzerine “Demek ki, 28 Şubat kararlarının çıkış noktası, orijini, Gölcük’teki bu toplantı. Ve Yüksek Askerî Şûra üyeleri -başkanlık eden Başbakan hariç- askeri yetkililerin hepsi bu kararı verdiler.” tespitini yapmış, ardından Dervişoğlu’na şu soruyu yöneltmişti: “Bu tür ciddi meseleler MGK’da konuşulur diyorsunuz ama önce Gölcük’te konuşmuşsunuz?..” Emekli Paşa da, “Askerler her şeye hazırlıklı gelir.” karşılığını vermişti. Gölcük toplantısına katılan komutanların bir kısmı, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklandı. Tutuklu isimlerden eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 28 Şubat’a ilişkin bütün emir ve talimatları İsmail Hakkı Karadayı’dan aldığını belirterek soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na komutanı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine 4 Ocak’ta gözaltına alınan Karadayı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Karadayı, hem mahkeme hem savcılık sorgusunda başta Batı Çalışma Grubu’nun illegal faaliyetleri olmak üzere birçok suçlamayı ‘Haberim yok.’ diyerek reddetmişti.