25 Ocak 2013 Cuma

Donanmada zincir kırıldı

Güncel / Donanmada zincir kırıldı
2018’e kadar Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak isimler sürpriz biçimde değişti. YAŞ listesinde de 5 tutuklu Amiral var.

Deniz Kuvvetlerinde 25 civarında amiralin tutuklu bulunması ve Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in de istifa kararı, terfi zincirini kırdı. 2018’e kadar Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak isimler sürpriz biçimde değişti.

Güner’in istifa ve emekliliği kesinleşirse bu yıl Ağustos ayında yapılacak YAŞ toplantısında ya Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in görev süresi uzatılacak ya da Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu Oramiral olacak ve doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanacak.

BU YILKİ YAŞ LİSTESİ
YAŞ’ın bu yılki toplantısında Deniz Kuvvetlerinde görevli 15 Amiralin durumu ele alınacak. Bu isimlerden Koramiral  Can Erenoğlu, Tümamiraller Soner Polat ve Semih Çetin, Tuğamiraller Levent Görgeç ve Osman Kayalar tutuklu oldukları için terfi şansları bulunmuyor. 2013’ün Deniz Kuvvetleri listesi şöyle:

ORAMİRAL: Emin Murat Bilgel
KORAMİRAL: Bülent Bostanoğlu, Can Erenoğlu
TÜMAMİRALLER: Serdar Dülger (Temditli) Soner Polat, Ali Semih Çetin, Hasan Uşaklıoğlu
TUĞAMİRALLER: Ekmel Özdengil (Temditli) Mesut Özel, Macit Arslan, Gündüz Alp Demirus, Levent Görgeç, Ahmet İskender Yıldırım, Hakan Üstem, Osman Kayalar

BİLGEL’İN EMEKLİLİĞİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığında teamüller gereği halen görevde bulunan Oramiral Bilgel, Ağustos 2013’te 2 yılını tamamlayarak görevini Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’e bırakacaktı. Ancak Güner’in istifası zinciri bozdu. Bu yıl Oramiral olması beklenen Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu’nun Donanma Komutanlığına getirilmesi öngörülüyordu. Ancak Bilgel emekli olursa, Oramiral Güner de istifa ettiği için Bostanoğlu Donanma Komutanlığı yapmadan doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak ve 2015’e kadar bu görevde kalacak.

2015’de terfi sırasındaki tek isim olan DKK Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele de İzmir’deki askeri casusluk davasından beraat etmezse terfi alamayacak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı olma şansını yitirecek ve 2015’deki Deniz Kuvvetleri Komutanının görev süresinin bir yıl uzatılması gündeme gelebilecek. Bu durumda 2016’da da Oramiralliğe terfi edecek Koramiral Atilla Kezek, erken Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak.