Düşürülen uçakta bir soruşturma daha
Genelkurmay’dan sonra Malatya savcılığı devrede
Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağıyla ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmanın ardından Malatya Başsavcıvekilliği’nin de harekete geçtiği öğrenildi. Savcılığın ayrıca, MİT Müsteşarı’na soruşturma izni için Başbakanlık’a yazı yazacağı da iddia edildi...22 Haziran 2012’de, RF-4E keşif uçağının Doğu Akdeniz’de görev uçuşu esnasında Suriye tarafından düşürülmesiyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığı gizlilik kararı bulunan 2012/274 esas numarasında bir soruşturma başlatmıştı. Olayda, şehit olan pilotlardan Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesinin avukatı Mehmet Katar’ın, uçağın düşürülmesinde ihmal ve kasıt şüphesi bulunduğu gerekçesiyle ilgililer hakkında 21 Aralık 2012’de suç duyurusunda bulunması üzerine, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği de soruşturma başlattı.
‘MİT için izin talebi’
Savcılığın, ilgili kurumlardan, şehit pilotlar Hasan Hüseyin Aksoy ve Gökhan Ertan’ın otopsi raporları ile soruşturmaya ilişkin bilgi ve belge istediği belirtildi. Soruşturmayı başlatan savcılığın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında soruşturma açılabilmesi için Başbakanlığa yazı yazacağı iddia edildi. Daha önce Hakan Fidan ile bazı MİT mensuplarının KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılık tarafından ifadeye çağrılması üzerine yasal düzenleme yapılmış ve soruşturma izni Başbakan’ın iznine bağlanmıştı. Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne dilekçeyle müracaat eden Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesinin avukatı Mehmet Katar, uçağın düşürülmesinde ihmal ve kasıt şüphesi bulunduğu gerekçesiyle, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT görevlisi Atınç Özkaya ve varsa diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
‘Uçuş emri MİT’ten’
Savcılığın soruşturma başlatmasının ardından VATAN’a konuşan şehit olan pilot Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesinin avukatı Mehmet Katar, soruşturma ile başka MİT çalışanları hakkında da ifade alınabilmesi için Başbakanlığa başvurulabileceğini öne sürdü ve şunları iddia etti: “Düşürülen uçağın o gün orada görevlendirmesi, MİT’in talebiyle oluyor. MİT’in planladığı bir görev bu. Suriye hava sahasının ihlali konusunda, görevlendirilen filo tarafından kesinlikle, riskli olduğu defalarca söyleniyor ama buna rağmen ‘hayır’ diyorlar. ‘Bu şekilde olacak’ diyorlar. Bu ısrar 2 gün sürüyor. Ve sonra görev icra ediliyor. İlgili kişilerle de konuştuk. Teyit etmeden adım atmadık. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma var. O soruşturmada da bu görevlendirme talebi MİT’ten geldi bilgisi var. O soruşturmaya da müdahil olduk. Askeri şahıslar hakkında suç duyusunda bulunduk. O soruşturma da şu an devam ediyor.”
‘Yeni sistemin testi’
“Biz Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duruyusunu yaparken de, MİT’in başındaki kişi Hakan Fidan olduğu için kendisinin ismini yazdık. Ancak soruşturmada Başbakanlık Hakan Fidan’ın ifadesinin alınabilmesi için izin verirse, başka MİT çalışanları da soruşturmaya dahil olabilir. Savcılık bu kez de onlar için Başbakanlık’tan izin ister. Başbakanlık’tan izin alınabilmesi için yazılacak yazıyı TMK ile görevlendirilmiş savcılık yazacak. Biz, yeni geliştirilen bir hava savunma sistemi nedeniyle bu olayın yaşanmış olabileceğini belirttik. Bunu planlayan zaten MİT. Ama Hakan Fidan’ın doğrudan bir ilgisi var mı bilemiyoruz. Soruşturma ile belli olacak. Ancak Başbakanlık izin vermezse maalesef MİT hakkında soruşturma yapılamayacak. Sadece Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten ve Mühendis Yarbay Atınç Özkaya için bu soruşturma yürüyecek. “
Orgeneral Özel’in de izin vermesi gerekebilir
Savcılık, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten hakkında Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesinin görev alanına giren suçlardan biri kapsamında soruşturma yürütürse, izin almasına gerek olmadan doğrudan soruşturma yürütebilecek. İşlendiği iddia edilen suçu “görev suçu” olarak görmesi halinde ise Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in soruşturma izni vermesi gerekecek.
Komutanın istifa ettiği öne sürülmüştü
Olaydan bir süre sonra ,19 Kasım’da, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Erten’in, Genelkurmay Başkanı’na istifasını sunduğu, ancak kabul edilmediği öne sürüldü. Org. Erten bu iddiaların ertesi günü Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’na giderek, denetlemelerde bulundu. 182. Atmaca Filo Komutanlığı’na ait F-16 uçağı ile de uçuş gerçekleştirdi. Komutanın Türkiye’nin doğu hava sahasını koruyan ve Suriye hava unsurlarının tehditlerine karşı 24 saat tetikte bekleyen 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nda uçuş gerçekleştirmesi, istifa ettiği yönündeki iddialara karşı “Görevimin başındayım” mesajı olarak değerlendirildi.
Ertan ailesi de başvuracak
Şehit Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın babası Ali Ertan, “Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un ailesi, avukat aracılığıyla başvuruda bulunmuş. Bizim henüz bir müracaatımız yok. Yalnız ben de en kısa sürede müdahil olmak adına Malatya Başsavcıvekilliği’ne gideceğim” dedi. Ertan’ın annesi Zennure Ertan da şunları söyledi: “Biz de bu soruşturmaya müdahil olmaya karar verdik. Oğlumun uçağının neden düştüğünü öğrenmek istiyoruz. 75 milyon insan nasıl şüpheleniyorsa, ben de şüpheleniyorum.” Malatya Erhaç Havaalanı’ndan 22 Haziran 2012’de havalanan Türk askeri uçağı, Doğu Akdeniz’de uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülmüş, pilotlar Gökhan Ertan ve Hasan Hüseyin Aksoy şehit olmuştu.