22 Şubat 2013 Cuma

O komutan ilk kez konuştu!

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, ilk kez konuştu. İşte o açıklamalar...

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, ilk kez konuştu. İşte o açıklamalar...

Bir süre önce Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'e sunduğu istifasının kabul edilmediği iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, ilk kez konuştu. Org. Erten, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın sorumluluk sahasına ve fonksiyonel alanına giren siber savunma faaliyetlerinin icra edilmesi ve yönetilmesi amacıyla, bünyesinde Siber Filo Komutanlığı'nın da bulunduğu Siber Komutanlığı'nın kurulacağını belirtti.


Org. Erten, Uludere'de 34 sivilin bombalanması ve Türk RF-4E uçağının Suriye sınırındaki oldukça kritik bir göreve korumasız ve silahsız biçimde tek başına gönderilmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. Daha sonra Org. Erten'in, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'e sunduğu istifasının kabul edilmediği iddia edilmişti. Bütün bu iddiaların ardından sessiz kalan Org. Erten, göreve geldikten sonra ilk kez konuştu.


Org. Erten'in Savunma ve Havacılık Dergisi'ne yaptığı açıklamalar özetle şöyle:


CAYDIRICI VE GÜÇLÜYÜZ: Türk Hava Kuvvetleri, bölgesinde askeri caydırıcılığı ve barış ortamının devamını sağlayacak modern ve güçlü bir kuvvet yapısına sahiptir. 400 savaş uçağı, 140 destek uçağı/helikopteri ve 160 eğitim uçağı bulunmaktadır. Harekat gücünü genel olarak F-16 ve modernize edilmiş F-4E 2020 muharip jet uçakları; destek gücünü ise KC- 135R tanker, CN-235, C-130 ve C-160 ulaştırma uçakları ile RF-4E keşif uçakları ve İnsansız Hava Araçları oluşturmaktadır. Yakın gelecekte kabiliyetimizi F-35, B737 HİK/AEW&C komuta kontrol uçakları ve A400M ulaştırma uçaklarıyla daha da artırmayı hedefliyoruz.


SİBER SAVAŞ YOL HARİTASI: Siber savaş ile ilgili gerekli birimler oluşturulmuş, hazırlanan konsepte uygun olarak yol haritası belirlenmiştir. Bunların yanında, milli olarak üretilen silah ve sistemlerin askeri caydırıcılığa ve muharip eğitim seviyemize yaptığı ilave katkıların farkında olarak, üzerinde her türlü tasarrufta bulunma yetki ve kabiliyetimizin olduğu modern bir savaş uçağına sahip olmak, en önemli hedeflerimizden birisidir. Tedarik projelerine ilave olarak, milli imkanlarla üretilen silah ve sistemlerin de envanterimize girmeye başlamasıyla birlikte bölgemizdeki askeri caydırıcılığımız katlanarak artacaktır. Kendi ürettiği silah ve sistemlerle güçlenmiş bir hava gücü olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin dünyadaki saygınlığı en üst seviyeye çıkacaktır.


ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ: Geleceğin harekat ortamı olarak değerlendirilen uzayda milli varlığımızın garanti altına alınması, her şartta uzaya güvenli erişim imkanına ulaşılması, uzayın kesintisiz kullanım imkanlarına sahip olunması ve hava/uzay gücü oluşturulması ülkemizin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.


DAHA ÇEVİK BİR KUVVET YAPISI: Hava ve uzay gücü alanında bölgesinde lider, küresel anlamda öncü bir Hava Kuvveti olmak vizyonu benimsenmiştir. Bu vizyonu gerçekleştirmek için öncelikle harekat bağımsızlığımızı garanti altına alacak şekilde milli silah sistemlerinin üretilmesi için savunma sanayini yönlendirmeyi; uzay, siber ve elektronik harp alanlarında etkin güç haline gelmeyi ve bunları yaparken sayısal olarak büyümekten ziyade yüksek nitelikli insan, silah ve teçhizata dayalı temin ve yetiştirme politikalarımızla daha çevik bir kuvvet yapısına yönelik dönüşümümüzü tamamlamayı hedeflemekteyiz.


SİBER FİLO: Siber uzayın giderek artan öneminin bilincinde olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Siber Konsepti 2011 yılında onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Siber faaliyetlerin harekat konseptimiz içerisinde yer almasına yönelik çalışmalar ise devam etmektedir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın sorumluluk sahasına ve fonksiyonel alanına giren siber savunma faaliyetlerinin icra edilmesi ve yönetilmesi amacıyla, bünyesinde Siber Filo Komutanlığı’nın da bulunduğu Siber Komutanlığın kurulması planlanmıştır.


MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI: Çok önem ve değer verdiğimiz Milli Muharip Uçak Projemizi Cumhuriyetimizin 100. yılında tamamlamayı ve ilk milli muharip uçağımızı özgür göklerimize hediye etmeyi planlamaktayız. Her zaman olduğu gibi gelecek yıllarda da, görevlerin icrasında teknolojinin payı ne kadar artarsa artsın, görev etkinliğinde temel unsur insan olmaya devam edecektir.


F-35'LERE DENEYİMLİ ÖĞRETMEN PİLOTLAR: F-35 uçaklarının TSK ve Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi; harekat, eğitim ve lojistik alanlarda önemli değişiklikler meydana getirecektir. 5. nesil savaş uçağı olarak adlandırılan F-35 uçaklarının harekat alanına getirdiği önemli yenilikler; radarlara karşı düşük görünürlük, ağ merkezli harekat ve sensör entegrasyonu kabiliyetleridir. Günümüzün gelişen teknolojisini yoğun bir şekilde bünyesinde barındıran F-35 uçaklarında öğretmen pilotluk yapmak, iyi seviyede uçuş tecrübesinin yanında uçuş öğretmenliği tecrübesini gerektirmektedir. Bu nedenle, F-35 öğretmen pilot adaylarının F-16 ve F-4E 2020 savaş uçaklarında öğretmenlik tecrübesine sahip, deneyimli ve istekli pilotlardan seçilmesi planlanmaktadır.