10 Aralık 2012 Pazartesi

TSK'NIN 62 YILLIK DÜNYA BARIŞI SERÜVENİ

tsk, genelkurmay, dünya barışı, asker, mehmetçik

Türk Silahlı Kuvvetleri 62 yıldır dünya barışının korunması için büyük katkı sağlıyor. İşte TSK'nın yürüttüğü önemli operasyonlar.

Dünya barışına 62 yıldır katkı sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bu amaçla halen Lübnan, Sudan ile Somali açıklarında, Kosova ve Bosna Hersek ile Afganistan'da önemli operasyonlar yürütüyor.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, dünya barışının korunmasına ilk olarak 1950 yılında Kore Savaşı'na katılarak katkı vermeye başlayan TSK, 62 yıldır bu faaliyetlerini dünyanın farklı noktalarında sürdürüyor.

BM Lübnan Geçici Kuvveti (UNIFIL) şemsiyesi altında 15 Ekim 2006 tarihinden itibaren, UNIFIL Deniz Görev Kuvvetine, bir fırkateyn görevlendirerek katkı sağlamaya başlayan TSK, 20 Ekim 2006 tarihinden itibaren de Türk İstihkam İnşaat Bölüğü ile de Sur şehri yakınlarındaki üs bölgesinde konuşlandı. TSK, halihazırda harekata bir inşaat istihkam bölüğü ve mevsimsel şartlara bağlı olarak yapılan planlamaya istinaden bir fırkateyn, bir korvet, 2 hücumbot ile katkı sağlıyor.

Ayrıca Sudan'da, NATO'nun, Haziran 2005-Aralık 2007 tarihleri arasında Afrika Birliği Darfur Misyonu'na eğitim ve taşıma desteği sağlamasıyla devreye giren TSK, 24-29 Ekim 2006 tarihleri arasında bir C-160 nakliye uçağı ile taşıma faaliyetine katıldı. TSK, BM Afrika Birliği Darfur Misyonu'na 12 Ağustos 2006 tarihinden beri personel katkısı sağlıyor.

Somali açıklarında (Aden Körfezi) gerçekleştirilen korsanlık/deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemleri üzerine BM ve NATO kapsamında, dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleriyle  harekete geçen TSK, Aden Körfezi-Somali karasuları ve açıklarında bir fırkateyn ile deniz operasyonlarına katkı veriyor.

Bosna Hersek'te 20. yıla giriliyor

Bosna-Hersek sorununa çözüm bulmak maksadıyla, öncelikle emniyetli bölgeler tesis edilmesi ve bunların korunması için, BM Güvenlik Konseyi'nin 23 Şubat 1992'de aldığı kararla oluşturulan askeri güce (UNPROFOR), 04 Ağustos 1993 tarihinden itibaren alay seviyesinde mekanize birlikle destek veren TSK, burada farklı isimler altında kendisine verilen görevleri 19 yıldır yürütüyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin 12 Haziran 1999'da aldığı karar ile NATO önderliğinde Kosova'da güvenliğin tesis edilmesi amacıyla oluşturulan Kosova Gücü'ne (KFOR), aynı yıl birlik gönderen TSK, bu çerçevede de 13 yıldır her alanda Kosova'ya destek sağlıyor.

Prizren'de konuşlu 377 personelden oluşan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, kendisine bağlı bir motorlu piyade bölüğü, irtibat-izleme timleri ve destek unsurları ile Kosova genelinde görev icra ediyor. Ayrıca, Priştine'de konuşlu KFOR karargahında etkin kadrolarıyla harekatın sevk ve idaresine katkıda bulunuyor.

Türk askerinden Afgan meslektaşlarına eğitim

Afganistan'da ISAF Harekatı'na 2002 yılından itibaren aktif katkıda bulunan TSK, Afgan ordusuna ve halkına eğitimden, sağlığa, askeri ve insani yardımdan imar desteğine kadar birçok alanda kalıcı katkılar sağladı.

TSK, Haziran 2002-Şubat 2003 tarihleri arasında bin 300 personelden oluşan katkısı ile ISAF-II dönemine liderlik etti. ISAF-VII döneminde 3'üncü Kolordu Komutanlığı ile Şubat-Ağustos 2005 tarihleri arasında 30 ülkeden oluşan bin 450'si Türk olan 8 bin personele komuta eden Türk birliği, aynı dönemde NATO komuta kontrol yapısı içerisinde bulunan Kabil Uluslararası Havaalanı'nı da işletti. Ayrıca 4 Ağustos 2008 ile 4 Şubat 2009 tarihleri arasında 3. Kolordu Komutanlığı'nın 100 personeli ile ISAF Karargahı desteklendi.

ISAF Harekatı'nın 6 bölge komutanlığından biri olan Kabil Bölge Komutanlığı'nın lider ülke sorumluluğu Türk birliği tarafından 1 Kasım 2009'da devralındı. Bu görev, Kasım 2012 tarihine kadar bölgedeki Türk birliği tarafından yerine getirildi. TSK Afganistan'da, yaklaşık bin 650 personeliyle ile ISAF Harekatı'na desteğini sürdürüyor.

Türkiye'nin Afganistan'da, Vardak ve Kuzeyde Cevizcan illerinde 2 Bölgesel İmar Ekibi (BİE) de faaliyet gösteriyor.

Türk askeri, Kabil'de açılan Gazi Askeri Eğitim Merkezi'nde ise Afganlı astsubaylara temel eğitim verirken, TSK'nin eğitici, danışman ve öğretmenleri, Kara Harp Okulu, Komuta Kurmay Koleji'nde ve çeşitli askeri eğitim merkezlerinde görev yapıyor. Afganistan'a verilen eğitim desteği kapsamında 235 personel görev yapıyor.

ISAF Harekatı çerçevesinde bugüne kadar 12 bin 500'den fazla Afgan personele Afganistan'da görev yapan Türk personel tarafından yerinde eğitim verilirken, Türkiye-Afganistan askeri eğitim işbirliği faaliyetleri çerçevesinde 2001 yılından beri yaklaşık 3 bin 300 Afgan personeli TSK eğitim kurumlarında eğitildi.