19 Aralık 2012 Çarşamba

Genelkurmay 'gönül bağı' kuramıyor çünkü!


"Cep telefonu kullanan erler - emre itaatsizlikte ısrar - suçunu işledi sayılıyor. Binlerce asker bu suçtan yargılanıyor. Bu halkla bütünleşmeyi engelleyen bir faktördür"
 



Ergenekon davasında, Genelkurmay Başkanlığı'ndan mahkemeye gönderilen, "Bilgi Destek Dairesi'ndeki hard disklerle ilgili naip hakim incelemesinde yer alan belgelerde ‘halkla bütünleşmeyle ilgili projeler’ bölümünde ‘cep telefonu’ konusu ele alınmış.

TSK’DAN GELEN BELGELERE İLİŞKİN ÖN RAPOR

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Genelkurmay Başkanlığı tarafından mahkemeye Bilgi Destek Dairesi'ndeki hard diskler gönderildi. Mahkemenin hakimlerinden Hüsnü Çalmuk bu harddiskteki belgeleri inceledi ve bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda hard disk içindeki bazı belgelere de yer verildi.

HALK İLE BÜTÜNLEŞME PROJESİ

Bu belgeler arasında “Halkla bütünleşmeyle İlgili Projeler" başlığı altında bir belge yer aldı. Bu projeye ilişkin belgede ‘Askerlikte cep telefonu kullanımı" ve “Kantinlerde çalıştırılan erler" konusu geniş yer aldı.

“CEP TELEFONU KULLANIMINA VERİLEN CEZALAR"

4 maddelik bu projenin 1. sırasında cep telefonu kullanımı yer aldı. Cep telefonu kullanımından dolayı erlerin “emre itaatsizlikte ısrar" suçunu işlediğinin belirtildiği belgede, “Suçun tespiti halinde asgari 16 gün hapis cezası almaktadır. Binlerce asker bu suçtan yargılanmaktadır. Giderek daha da artması beklenmektedir. Genelde dava askerlik sona erdikten sonra infazı yapılmakta, bu durum halkla bütünleşmeye zarar vermektedir. Hırsızlık, dolandırıcılık, kavga, gasp gibi suçlar halkla bütünleşmeyi bozmaz, ancak ‘cep telefonu kullandım ceza aldım’ yaklaşımı halkla bütünleşmeyi engelleyen bir faktördür" denildi.

“ERLERİN KANTİNDE ÇALIŞTILIRILMASI"

Bu sorunun çözülmesi gerektiğinin belirtildiği belgede, ikinci sorun olarak ise erlerin kantinlerde çalıştırılması olarak gösterildi. Erlerin kantin hizmetlerinde çalıştırıldığı ve malların erlere zimmetlendiğinin belirtildiği belgede, “Erlerin açık vermesi durumunda erlerden tahsil edilmektedir. Er, açık verdiğinde ‘ben bu işi bilmiyorum, beni burada görevlendirdiler’ savunmasını yapmaktadır."ifadeleri yer aldı.

“SERT KURALLAR GÖNÜL BAĞINI ENGELLİYOR"

Askerlik hizmetinin angarya olarak görüldüğünün belirtildiği belgede, “Erler, askerliklerinin bitmesini gün gün saymaktadır. Mutlak itaati sağlamak için resmi bir söylem geliştirilmekte ve disiplinin tesisi için kurallar sert bir şekilde uygulanmaktadır. Zorunlu olarak kullanılması gereken bu yöntemler nedeniyle erlere gönül bağı kurulması zorlaşmaktadır. Diğer bir deyişle erlerle gönül bağı tesis edilememekte, bu durum askerlikten sonraki dönemde erin kazanılmasını engellemektedir." denildi. Bu konuda bilimsel anket çalışmasına ihtiyaç duyulduğu da belirtildi.