Halk dilinde “93 Harbi” olarak bilinen, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sırasında esir düşen Türk askerlerinin resimleri Rusya’da bir müzede ortaya çıktı.
“Rus-Türk savaşının unutulmuş fotoğrafları” adlı sergide yayınlanan resimlerde, Balkanlar'daki savaştan kaçan Türklerin ve esir Osmanlı askerlerinin fotoğrafları yer alıyor.
Birçoğunun kim tarafından çekildiği bilinmeyen bu fotoğraflar, St. Petersburg Savaş müzesinde sergileniyor. Fotoğraflardan birinde, yaralı Türk askerleri başları sargılı bir şekilde Bulgar askerlerinin ortasında yere oturmuş olarak görülürken;
Başka bir fotoğrafta 8 esir Türk subayı bir arada duruyor. Başka bir karede ise esir Osmanlı askerine eşlik eden Bulgar askerinin, kıyafeti ve görünüşüyle Osmanlı askerine tıpatıp benzemesi dikkat çekiyor.
Balkanlar’da devam eden savaş sırasında çekilen bir fotoğraf ise o anı günümüze taşıyor. Bulgaristan’ın başkenti Sofya yakınlarındaki Arap konak geçidinde çekilen fotoğrafta, Bulgar askerlerinin Osmanlı cephesini gözetlemeleri ve top atışları sebebiyle ortalığın duman içinde olduğu görülüyor.
Sergide, savaş yüzünden evlerini terk eden Türk göçmenlerin resimleri de yer alıyor. Bunlardan birinde Anadolu’ya doğru göç eden bir grubun, çeşme başında dinlenirken görüntülenmiş.
Ayrıca bir Rus askerinin Edirne’deki tarihi Selimiye Camii’nin karşısında otururken uzaktan çekilmiş bir resmi ve Çanakkale’de bir top mevzisinde çekilmiş Osmanlı askerlerinin resimleri de sergide bulunuyor. Türk esirlere ait fotoğraflar ise Bulgar sanatçı ve fotoğrafçı İvo Hacimişev tarafından toplanmış.
Savaşta Ruslara esir düşen 100 bine yakın Osmanlı esiri Rusya’nın çeşitli bölgelerine dağıtılmış; birçok esir çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetmişti.
Rusya’da bir yıl süreyle kalan askerlerin çoğu, savaş sonunda yapılan anlaşmayla Osmanlı devletine iade edilmişti.