11 Aralık 2012 Salı

OYAK’A KARA LİSTE ŞOKU

OYAK, OYTEK, usulsüz sorgu, borçlular kara listesi

OYAK’a bağlı OYTEK şirketinin 10 yılda bir milyon 898 bin usulsüz sorgulama yapılmasına aracılık ettiği tespit edildi.

‘Borçlular kara listesini’ yasadışı kullanarak milyonlar kazandığı belirlenen OYAK’a bağlı OYTEK şirketinin 10 yılda bir milyon 898 bin usulsüz sorgulama yapılmasına aracılık ettiği tespit edildi.
Halk arasında “kara liste” olarak bilinen Merkez Bankası bünyesinde tutulan negatif borç bilgilerinin, OYAK’a bağlı OYTEK şirketi tarafından 1 milyon 898 bin kez usulsüz olarak sorgulandığı ortaya çıktı. OYTEK’in, usulsüz sorgulamalarla, sadece 2009 yılında 1.1 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği belirlendi. 

Star'ın haberine göre, OYAK’ın iştiraklerinden OYTEK’in, kara liste bilgilerini usulsüz olarak müşterilerine sattığına yönelik skandal yeni bir sürece girdi. BDDK’nın suç duyurusu üzerine açılan davada, mahkeme konuyla ilgili bilirkişi raporu hazırlanmasını kararlaştırdı.

Bir milyon 898 bin usulsüz sorgu

Bankacılardan ve hukukçulardan oluşan üç kişilik bilirkişi ekibi, OYTEK’in banka sırlarını, 10 yıl boyunca usulsüz olarak müşterilerine sattığını tespit etti. Bilirkişi raporunda, 1999-2009 yılları arasında şirketin kara listeden usulsüz olarak 1 milyon 898 bin usulsüz sorgulama yapılmasına aracılık ettiği kaydedildi. Bilirkişi heyeti, OYTEK’in, usulsüz sorgulamalar nedeniyle elde ettiği haksız kazancı mercek altına aldı.
Yapılan değerlendirmelerde, usulsüz sorgulamalar nedeniyle elde edilen kazanç tam olarak hesaplanamadı. Ancak, sadece 2008 yılında usulsüz sorgulamalar üzerinden şirketin 1 milyon 360 bin 199 lira, 2009 yılında da 1 milyon 198 bin 437 lira haksız kazanç elde ettiği saptanabildi. Bu verilerden yola çıkan heyet, usulsüz sorgulamanın 10 yıllık süreci kapsadığını dikkate alarak, şirketin elde ettiği gelirin de milyonlarca lirayı bulmuş olabileceği tahmininde bulundu.

Silahçıoğlu da yöneticiler arasında

Bilirkişi raporuna göre, sorumlular Bankacılık Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kredi Kartları Kanunu’nda yer alan müşteri sırlarının usulsüz olarak paylaşılmasına ilişkin hükümler doğrultusunda yargılanacaklar. Yasa hükümlerinde, müşteri bilgilerini usulsüz olarak paylaşan kişilere 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesi öngörülüyor. Müşteri bilgilerinin usulsüz olarak paylaşılmasından sorumlu tutulan şirket yöneticileri arasında, 28 Şubat post modern darbe döneminin kudretli paşalarından Osman Doğu Silahçıoğlu da bulunuyor.