TSK'da görev yapan uzman erbaşlar sınavsız, açıktan atama yoluyla devlet memuru olabiliyor. Bu yöntemi uygulayanların sayısı son yıllarda patladı..
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Bülent Ecevit'in başbakanlığını yaptığı DSP-ANAP-MHP iktidarı döneminde uygulamaya kondu.
Amacı kamuya personel alımında partizanlığın önüne geçmekti. O gün bugündür de ÖSYM denetiminde merkezi sınav yapılıyor. Ama şimdi KPSS'ye takılmadan devlet memuru olmak mümkün. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan uzman erbaşlar (çavuş ve onbaşılar) sınavsız, açıktan atama yoluyla devlet memuru olabiliyor. Bu yöntemi uygulayanların sayısı son yıllarda müthiş artış gösterdi. Sadece Adalet Bakanlığı, 1 Ocak 2004 ile 8 Ocak 2009 tarihleri arasında 1056 kişi aldı. Hem de ceza ve tutukevlerinde "infaz ve koruma memuru" yapmak üzere... Süleyman Ü., Mehmet Ö., Ergün K., Mehmet CBu isimlerin ilk bakışta hiçbir anlamı yok. Sıradan isim ve soyadları. Ancak fark ettiğiniz gibi soyadlarını gizliyoruz. Çünkü birkaç satır aşağıda okuyacağınız üzere bu kişiler devlet memuru. Devletin ceza ve tutukevlerinde güvenliği teslim ettiği "infaz ve koruma" memurları. Sayıları binlerle ifade ediliyor. Bu binlerce ismin yüzlercesi ise TSK'dan ceza ve tutukevlerine geçti. Bu geçişler son dört yılda yüzlerce isme ulaştı. Çünkü uzman er ve erbaşlar, kanunda buldukları bir boşluktan yararlanıp şimdi devlet memuru oluyorlar. Hem de KPSS'ye girmeden, çile çekmeden, yıllarca beklemeden 657'ye tâbi devlet memuru statüsünü kazanıyorlar. İşte KPSS'yi by-pass ederek kısa yoldan devlet memuru olmanın öyküsü
Yüzlerce kişi geçti
Uzman erbaşlık, profesyonel askerliğe giden yolda bir umuttu. Böylece mecburi askerlik hizmetine gidenler, birkaç aylık eğitimden sonra çatışmaya gönderilmeyecek, onların yerini uzman erbaşlar alacaktı. Bu "uzman"lara aynı zamanda iyi maaş da verilecekti. Devlet uzman erbaşlara verdiği sözü tuttu. Lise mezunu pek çok gencin ulaşmakta zorlanacağı bir maaşla, yeni bir ekmek kapısı açtı. Ancak uzman erbaşlara bu yetmedi. Şimdi pek çok "uzman", kendilerine verilen bir haktan yararlanarak devlet memurluğuna geçiyor, 657'li oluyor. Hem de hiçbir sınava tâbi tutulmadan. Bu yöntemle sadece Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne 1056 kişi geçiş yaptı. Hem de sadece dört yıl içinde, 1 Ocak 2004 ile 8 Ocak 2009 tarihleri arasında. Bu durum Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı bir raporla ortaya çıktı. TSK'dan Adalet Bakanlığı bünyesine geçenlerin tamamı ceza ve tutukevlerinde "infaz ve koruma memuru" oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder