Rusya sınırında Fantom vurulmadı!
Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesi istemesine tepki gösteren Rusya’nın “Güç gösterisi yapmayın” uyarısını Ankara, “Toplar Rusya’nın kafasına düşmüyor ki” sözleriyle yanıt verdi |
Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirmek için NATO’ya resmen başvuran Ankara, dün Rusya’dan gelen sert eleştirilere rağmen bu talebinden vazgeçmek niyetinde değil.
Üst düzey bir yetkili, dün Rus Dışişleri Sözcüsü’nün kaygılı ifadelerine cevaben Milliyet’e “Biz Suriye krizinin barışçıl yollarla çözülmesini istiyoruz ve başından beri bu yönde çok çaba sarf ettik. Unutmayın Akçakale’ye düşen toplar Rus sınırına düşmüyor. Fantom da Rus sınırında vurulmadı. Onların tepesine düşen toplar yok” dedi.
Rusya’nın, Türkiye’nin NATO’dan Patriot talebine tepki vermesi, Ankara’yı çok şaşırtmadı. Bu yüzden Dışişleri yetkilileri Rusya’ya cevap vermek ya da bir söz düellosuna girmek yerine Patriot füzelerinin ‘savunma amaçlı’ olduğunu vurgulamakla yetindi.
GERİLİM İSTENMİYOR
NATO’ya yaptığı başvuruda da resmi olarak Patriot füzelerinin savunma amaçlı olduğunu özellikle vurgulayan Ankara, Rusya’nın tepkisini, aynı Kürecik’teki füze kalkanı radar üssüne verilen tepkiye benzetiyor.
Ancak ne Dışişleri, ne de hükümet kaynakları, Aralık başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gezisi öncesinde Moskova’yla Suriye konusunda bir gerilim istemiyor. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ekonomik ve stratejik boyutunu derinleştirmek isteyen Ankara, halen Rusya’nın “Beşar Esad sonrası” bir değişim sürecine ikna edilebileceği düşüncesinde.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ‘Esad’sız Suriye’ için ‘düzenli değişim’ konusunu hem Vladimir Putin, hem de Beyaz Saray’dan randevu alması durumunda 2013 başında ABD Başkanı Barack Obama ile masaya yatırması bekleniyor.
Üst düzey bir yetkili, Patriot füzelerinin Suriye’den gelen bu tarz tacizler karşısında Türkiye’nin “caydırıcılığını” arttıracağının altını çizdi.
SATIN ALINMAYACAK
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal ise, “Patriotların talep edilmesi, Suriye’deki krizin daha fazla tırmanması ve bizi tehdit eder hale gelmesini önleme amaçlıdır. Savunma amacıyla düşünülüyor” dedi.
Üst düzey kaynaklar, iki adet Patriot füze bataryasının muhtemelen Almanya’dan geleceğini, daha sonra bölgede Türkiye’nin de başka bir füze savunma sistemi kullanacağını belirtti. Türkiye, Patriotları satın almayacak, ancak savunma sektörüne yakın isimler hükümetin bölgedeki orta menzilli füzelere karşı kısa zaman içinde kendi füze savunma sistemini satın almak niyetinde olduğunu belirtti.
Bu arada Patriot füzelerinin Kilis-Halep arasında uçuşa kapalı bir bölge yaratılması için bir dizi başka savunma sistemiyle kombine olarak ‘ofansif’ (saldırgan) bir kapasitede kullanılması, henüz Ankara’nın gündeminde değil. Üst düzet bir yetkili, ABD hükümeti ve Pentagon’da geliştirilen bu formülün Washington tarafından karara bağlanmadığını, ayrıca resmi olarak henüz Türkiye’ye iletilmediğini söyledi.
İlk kez 1991’de geldi...
Patriot Hava Savunma Sistemi, Türkiye’ye ilk olarak, 1991 yılında Körfez Savaşı döneminde getirildi. Patriot rampaları ikinci kez, 2003’te, Irak Savaşı döneminde, NATO tarafından yine Hollanda’dan gönderildi.