NATO’nun birkaç gün sonra vereceği onayı izleyen günlerde 877 km’lik Suriye sınırında keşif yapmak üzere NATO subaylarından oluşan bir uzman heyet Türkiye’ye gelecek. Önümüzdeki hafta gelmesi beklenen NATO heyetinin çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri’nden uzman subaylar da katılacaklar.
Alternatifler belirlenecek
Edindiğimiz bilgilere göre, TSK’nın alternatifli şekilde belirleyeceği yerler, NATO heyetine gösterilecek. Ancak, nihai konumlandırma bölgeleri NATO-TSK uzmanlarının ortak değerlendirmesinin ardından belirlenecek.
Orta menzilli hava savunma sistemlerinin sayısı ve konumlandırılacakları yerlere ilişkin kriterler önemli.
Askeri kaynaklar, Türkiye-Suriye sınırının çok uzun olmasının yapılacak planlamalarda belirleyici olduğunu kaydediyor.
Dört kriter
Bu çerçevede, “Patriot radarının kapsama alanı, füzelerin etki alanı, Suriye’den Türkiye’ye yönelebilecek olası saldırının nerelerden gelebileceği ve Türkiye’deki risk alanları” ana kriterleri oluşturacak.
Sayı tespitinde ve yer seçiminde, sistemin konumlandırılacağı bölgenin ulaşım olanakları ile güvenlik koşulları da mutlaka dikkate alınacak.
Kaynaklar, kaç bataryanın konumlandırılacağına yapılacak keşif sonunda karar verileceğini kaydederken, 4 ya da 6 batarya seçeneği üzerinde durulduğu belirtiliyor.
Sistemlerin konumlandırılması çerçevesinde 150 civarında yabancı personelin de Türkiye’ye gelebileceği kaydediliyor.
Mutabakat zaptı
Burada not etmemiz gereken unsurlardan biri de, NATO kapsamında gerçekleştirilecek faaliyet için Meclis’ten tezkere geçirmeye gerek olmamakla birlikte bir “mutabakat zaptının” yapılacağı bilgisi.
Yabancı personel, söz konusu mutabakat zaptına göre faaliyetlerini sürdürecekler. Bu zapt, yabancı askerlerin Türkiye’de tabi olacağı kuralların çerçevesini çizmiş olacak.
Almanlara Trabzon jesti
Türkiye’ye konumlandırılacak Patriot sistemlerinin vericisi konumunda üç ülke var. Bunlar ABD, Almanya ve Hollanda.
Hatırlanacağı gibi, Irak savaşı sırasında Patriot sistemleri Türkiye’ye Hollanda’dan getirilmişti.
Bu kez hangi ülke olacağı merak konusu. Ancak Ankara kulislerinde Almanya beklentisi de dillendiriliyor.
Bu konuyla ilgisi ne kadar var bilmiyoruz ancak Ankara’nın, bir süre önce Almanya ile ilgili olarak yaptığı jest dikkate değer.
Almanya, Afganistan’da NATO çerçevesinde bulundurduğu askeri gücünün önemli bir bölümünü çekiyor.
Bu plan çerçevesinde özellikle ağır silahlarını ve bunların gerektirdiği personeli Trabzon’a kadar nakliye uçakları ile getirmek ve Trabzon limanından gemiyle Almanya’ya götürmek istemiş ve bu başvuruyu değerlendiren Ankara olumlu yanıt vermişti.
Konu, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile Genelkurmay yetkililerinin katıldığı toplantılardan sonra karara bağlanmıştı.
Türkiye güneyinde ve kuzeyinde önemli askeri hareketliliklere sahne oluyor.