İnsan Hakları Komisyonu, askerdeyken kötü muameleye maruz kalan 432 kişinin şikâyetlerini, rütbeli askerlerin de katılacağı toplantıda ele alacak.
Özellikle disiplin koğuşu (disko) uygulaması konusunda yoğun şik yet var.
TBMM
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, çarşamba günü
alışılmadık bir ‘yüzleşmeye’ ev sahipliği yapacak. Asker Hakları
İnisiyatifi, komisyonda, “vatani görevlerini yaparken” disiplin
koğuşlarında (disko) işkence ve kötü muameleye maruz kalan 432 kişinin
yaşadıklarından yola çıkılarak yazılan “Asker Hakları Raporu”nu
anlatacak. Toplantının en dikkat çekici yönü ise Kıbrıs’ta askerlik
yaptığı sırada işkence ile hayatını kaybeden Uğur Kantar’ın babası
Aydın
Kantar’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı’nı temsilen rütbeli askerlerin de katılacak olması.Aydın Kantar da gelecek
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve CHP ’li üye Sezgin Tanrıkulu ile görüşen Asker Hakları İnisiyatifi’nin komisyona davet edilerek milletvekillerine bilgi vermesi kararı alındı. Asker Hakları İnisiyatifi’nden Tolga İslam ve Zeynep Eren, çarşamba günü saat 10.30’da komisyona gelerek bilgi verecek. Toplantıya katılacak dikkat çekici isimlerden biri de Uğur Kantar’ın babası Aydın Kantar. Uğur Kantar, Kıbrıs’ta vatani görevini yaparken diskoda işkence görmüştü. Gardiyan erler Fırat Keser ve Ayhan Aslan tarafından dövülen, susuz bırakılan ve güneş altında kelepçeyle bekletilen er Uğur Kantar hayatını kaybetmişti. Milli Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen askerler de hem sunum yapacaklar hem de söz konusu iddialarla ilgili milletvekillerinin sorularını cevaplandıracaklar. Radikal ’in sorularını cevaplandıran Asker Hakları İnisiyatifi’nden Tolga İslam, Asker Hakları Raporu’nun kısa bir sürede hazırlandığına dikkat çekerek askerlikte kötü muameleye maruz kalmanın ‘olağan’ olduğunu söyledi. Toplantıda TSK ’yı temsilen askerlerin de bulunacağını hatırlatan İslam, “Raporumuzu, bildiklerimizi, duyduklarımızı anlatacağız. Aslında bizim anlatacağız şeyleri ne yazık ki herkes biliyor. Çünkü askerlik yapan ya da askere giden tanıdığı olan çoğu kimse bunları biliyor. İnşallah gelen askerler bu olayların münferit olduğunu iddia etmezler. Ancak işkence ve kötü muamelenin yapıldığı kabul edilirse çözüm için adım atılabilir” diye konuştu.
Radikal yolu açtı
Her şey, www.askerhaklari.com sitesine 25 Nisan 2011 tarihinde yapılan bir başvuru ile başladı. Radikal’de Asker Hakları İnisiyatifi’nin zorunlu askerlik sırasında yaşanan hak ihlallerini araştırdığını okuyan bir Radikal okuru, gönderdiği e-mail’de yaşadıklarını anlatıyordu. Radikal okuru, 2010 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde kısa dönem askerlik yaparken bir ‘komutan’dan yediği tokadın ardından verdiği dilekçenin başına açtıklarını paylaşmıştı. İlk başvurunun ardından geçen bir yıllık süreçte www.askerhaklari.com sitesine zorunlu askerlik sırasında karşılaşılan hak ihlalleri ile ilgili 432 başvuru geldi. Başvurularda her şey vardı: Hakaret, dayak, aşırı fiziksel aktiviteye zorlama, yeterli sağlık hizmeti alamama, tehdit, orantısız cezalar, şahsi işine koşturma, uykusuz bırakma, devrecilik…