19 Kasım 2012 Pazartesi

O komutandan kritik istifa!

Özel istifasını kabul etmedi

Özel istifasını kabul etmedi

F-4 uçağını Suriye sınırına korumasız ve silahsız olarak gönderen, yeni angajmana göre vur emrini uygulamayan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten istifa etti. Ancak istifanın kabul edilmediği öğrenildi.

Genelkurmay Karargahı yeni bir kuvvet komutanı istifasına sahne oldu. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e istifasını sundu. Org. Özel'in istifa mektubunu reddettiği öğrenildi.

BİRDEN FAZLA KAYNAK DOĞRULADI

2012 Yüksek Askeri Şurası kuvvet komutanları açısından sakin geçerken, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Erten'in emekli edileceği yönünde beklenti oluşmuştu. 28 Aralık 2011'de gerçekleşen Uludere Olayı'nda gösterdiği komuta zafiyeti nedeniyle Erten'in emekli edileceğine kesin gözüyle bakılıyordu. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in olay esnasında Hava Kuvvetlerinde üst düzey komutanların görüntüleri izlediğini söylemiş ve Erten'i ima etmişti. Ancak 2012 YAŞ'ında Erten emekli olmazken, önceki hafta istifa girişimi geldi ve Org. Erten hazırladığı kısa istifa dilekçesini Genelkurmay Başkanı'na sundu.

Yeni Akit gazetesinin haberine göre, istifa konusunu Org. Erten'e resmi ve yazılı olarak sordu. Org. Erten sorumuzun üzerinden 10 gün geçmesine karşın durumu yalanlamadı. Akit, konuyu Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Karargahı'ndaki birden fazla kaynaktan doğrulattı.

İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ

Hava Kuvvetleri'nin terörle mücadele eden bölgedeki birimleri başarılarıyla göz doldururken ve son yılların en etkin mücadele örneklerini sergilerken, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki komuta zafiyetleri kuvvetin tarihinin en büyük skandallarına sahne oldu.

Uludere'de 34 sivilin bombalanmasının ardından devam eden skandallar zincirinin ikinci halkasını Türk F-4 uçağının Suriye sınırındaki oldukça kritik bir göreve korumasız ve silahsız biçimde tek başına gönderilmesi oluşturdu. Suriye hava savunma sistemi tarafından düşürülen uçak Türkiye'nin Suriye politikasına büyük darbe vurdu. Org. Erten'in uçak düştükten sonraki kriz yönetimi de yeni skandallara neden oldu. Org. Erten, çelişkili ve eksik bilgileriyle devletin zirvesini defalarca zor durumda bıraktı.

TSK'YI ZOR DURUMDA BIRAKTI

Yargı süreçleriyle tartışmalı günler geçiren TSK'da Erten'in komuta zafiyetleri nedeniyle gerçekleşen Uludere ve F4 olayı sonrasında tepki büyüdü.
Karargahlarda “yetersizlik” eleştirilerinin odağı haline gelen Org. Erten, geçen ay Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e bir ziyaret gerçekleştirerek istifa mektubu sundu. Ancak Org. Özel'in TSK'nın tekrar tartışmaların gündemine oturup yıpranmaması için istifa mektubunu geri çevirdiği ve sert biçimde uyardığı Erten'i karargahına geri gönderdiği öğrenildi.

SON SKANDAL SINIR İHLALİNDE

Org. Erten'in Karargah'ta ve Hükümet kanadında sıkıntı yaratan son icraatı ise Suriye sınırında değişen angajman kurallarına “kararsızlık” nedeniyle uymaması oldu. Suriye'nin düşürdüğü Türk jeti krizi sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınır ihlali yapan Suriye hava araçlarının düşürüleceğini uluslar arası kamuoyuna ilan etmişti. Ancak Temmuz sonunda sınırı açıkça ihlal eden bir Suriye helikopterinin Org. Erten'in emir vermemesi nedeniyle düşürülemediği öğrenildi. İhlalin bildirilmesinin ardından Org. Erten'in sorumluluk almamak için Harekat Merkezi'ne inmediği belirtiliyor. Durumdan Hükümet kanadı ve Genelkurmay Başkanı'nın haberdar olduğu ve Org. Erten'in sert biçimde uyarıldığı belirtiliyor.

İSTİFA ETMİŞLERDİ

Bilindiği gibi 2011 Yüksek Askeri Şurası'nda Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner'le birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay emekliliklerini istemişlerdi. Komuta kademesinde meydana gelen ani boşluk dönemin Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel'in inisiyatif almasıyla aşılmıştı. Özel, Genelkurmay Başkanı koltuğuna oturmuştu.