Darbe Komisyonu, MİT'in 28 Şubat'ta TSK'dan ihraç edilen askerlerin nerelerde ve nasıl işe girdiğini gayri resmi raporlaştırdığını ortaya koydu.
Komisyon raporunda, MİT Müsteşarlığı'nın bu görevi ifa ederken kimden ve nasıl talimat aldığının bilinmediğinin altı çizildi. "Bu gayri resmi belgede, 28 Şubat toplantısının hemen öncesinde, MİT Müsteşarlığı tarafından YAŞ Kararlarıyla ordudan ihraç edilen asker personelin Refah Partili Belediyeler ile İslami gruplara yakın kurumlarda işe girmeleri konusunun yakından takip edildiği anlaşılmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Belgede, "P.Yb.Yalçın Yıldırım'ın İhlas Holding'te, Öğ.Kd.Bnb.Arif Çelenk'in Adapazarı Belediyesinde, Tnk.Bnb.Mehmet Yavuz Ay'ın ENSA adlı şirkette" şeklinde ihraç edilen personelin nerelerde işe girdikleri yazıldığı görüldü.
MGK'YA SUNULAN RAPORUN İLK HALİ
Komisyon raporunda Milli İstihbarat Teşkilatı'nın dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunduğu "İrticai Tehdidin Halihazırdaki Durumu" başlıklı rapor da yer aldı. Bu Brifingin, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında sunulacak brifingin öncesinde hazırlanan raporun ilk hali olduğu vurgulandı. Raporda dini esaslara göre bir yönetim şeklini amaçlayan irticai odakların faaliyetlerinde tırmanma gözlendiği belirtiliyor. İrticai grupların silahlı kuvvetler, mülki idare ve emniyet teşkilatını ele geçirmeye çalıştığı ileri sürülüyor.
PARTİ KAPATMA GEREKÇELERİ GENİŞLETİLSİN
MİT’in ‘İrticai Faaliyetlerin Önlenmesine Dair Tedbirler’ başlıklı 25 Şubat 1997 tarihli gayriresmi raporunda bir kısmı 28 Şubat’ta uygulanan öneriler yer alıyor. Laik düzene kaşı işlenen suçların DGM’lerde yargılanması ve TCK312.maddenin uygulanması öneriliyor. 141, 142 ve 163’üncü maddelerin kaldırılmasından şikayet ediliyor. Ses bantları ve bilgisayar kayıtlarının delil olarak kullanılabilmesi, özel cihazla ev ve işyeri gibi mahallerin dinlenmesi, polise gizli araştırma ve takip yetkisi verilmesi öneriliyor. Siyasi partilerin milletvekilleri, belediye ve il başkanlarının eylemlerinin Cumhuriyet ilkelerine aykırı olması hallerinde partinin kapatılması talep ediliyor. Belgede dikkat çeken bir diğer öneri Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılması talebi. Bu taleple siyasi partilerin milletvekilleri, belediye ve il başkanlarının eylemlerinin demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olması hallerinde partinin kapatılması cihetine gidilmesi talep ediliyor. "Yardım Toplama Kanunu"nda değişiklik yapılması da isteniyor.
İHL'LER KONTROL EDİLMELİ
MİT'in önerilerinden bazıları şöyle:
- TSK’dan atılan personelin kamu kurum ve kuruluşlarıyla, mahalli idarede istihdam edilmesi önlenmeli.
- İrtica yanlılarının arkasında bir halk desteğinin oluşmaması için Diyanet İşleri yeniden teşkilatlandırılmalı.
- Yapılan atamaların laikliğe bağlı kişilerden olmasına özen gösterilmelidir.
- İmam hatip okulları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sıkı kontrol altında bulundurulmalı.
- Kürt sorunu “Müslüman Kardeşliği” sloganı ile sulandırılıyor. MİT takip etmeli.