Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, son Bakanlar Kurulu toplantısında; 'Offset ve Milli Sanayinin Geliştirilmesindeki Rolü' konulu bir rapor sundu.
Raporda; Türkiye'nin 2011-2021 yılları arasında yüksek teknolojili alanlarında tahmini kamu harcamalarının toplam 600 milyar dolara ulaşacağı bilgisine yer verildi. Rapora göre, 210 milyar dolar haberleşme, 70 milyar dolar bilgi teknolojileri, 90 milyar dolar ulaştırma, 95 milyar dolar enerji ve 135 milyar dolar sağlık teknolojilerine harcanacak.
KAMU ALIMLARINDA YOKLAR
Raporda, Türkiye'nin askeri projelerde önemli partneri olan ancak Mavi Marmara saldırısıyla ilişkileri gerilen İsrail örneğine de yer verildi. İsrail'in askeri kamu alımlarında, ihale bedelinin en az yüzde 50'si, sivil kamu alımlarında ihale bedelinin en az yüzde 35'i oranında offset'i zorunlu kıldığı; bedeli 5 milyon doları aşan tüm alımlar için bunun geçerli olduğu ifade edildi. Raporda; İsrail'de offset yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmaların kamu alımlarından yasaklandığı ve İsrail devletine en çok ABD'li firmaların offset yükümlülüğü bulunduğu bilgisine yer verildi.
YILDA 30 MİLYAR DOLAR KAYNAK
Raporda, Türkiye'nin yurt dışı kamu harcamalarında yüzde 50 oranında offset uygulaması durumunda, 10 yıl boyunca sanayi katılımı, ihracat ve teknolojik işbirliği yoluyla ülke ekonomisine yılda 30 milyar dolarlık katkı sağlayabileceği belirtiliyor . Raporda, dünyadaki uygulamalara paralel olarak, bütün sektörlerdeki kamu alımlarında offset uygulamasının zorunla hale getirilmesi ve bu amaçla bir Başbakanlık genelgesi yayımlanması istendi.
TÜRKİYE'DE SAVUNMA SANAYİ OFFSET PROJELERi
Türk Savunma Sanayi'nde uygulanan projelerde, yurtiçi geliştirme , konsorsiyum, ortak üretim ve hazır alım tedarik modelleri öncelikli olarak tercih ediliyor.
Offset uygulama projelerinden bazıları ise şunlar:
- Hürkuş Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (Yurtiçi Geliştirme). -A400M Ulaştırma Uçağı (Konsorsiyum). - Atak Helikopteri (Ortak Üretim). -Sea Hawk Helikopteri (Hazır Alım).
-Offset Sayesinde Kazanılan Teknoloji ile Yürütülen Projeler
(Milli Tank Geliştirme, MİLGEM Korvet Geliştirme, Türk İnsansız Hava Araçları, C-130 Modernizasyonu, Göktürk Gözlem Uydusu, Milli Torpido Geliştirme, Simülatörler, Milli Piyade Tüfeği.)
Offset nedir?
Yurtdışından yapılan kamu alım ve yatırımlarında; yerli sanayiye iş payı verilmesi, ürün veya hizmet ihracatının yapılması, teknolojik kazanımı ve yatırım yapılması uygulamalarıyla, yapılan harcamaların ulusal ekonomiye belli oranda geri dönüşünün sağlanmasıdır. Dünyadaki toplam yıllık ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin offsetle bağlantılı olduğu, bugün dünya genelinde 130 ülkede offset uygulandığı belirtiliyor.